Produkty strączkowe

Strączki należą do produktów superfoods, dlatego są zdecydowanie polecane osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Strączki, inaczej są nazywane nasionami roślin strączkowych. Ich charakterystyczną cechą są duże, jadalne nasiona, których właściwości sprawiają, że warzywa cieszę się coraz większą popularnością. Jednym z głównych walorów odżywczych jest wysoka zawartość białka, którego skład jest często zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu strączki są często spożywanymi produktami w diecie wielu osób, które dbają, aby ich codzienne menu było zróżnicowane. Do najpopularniejszych warzyw strączkowych należą: różne rodzaje fasoli, bób, ciecierzyca, soczewica, soja, groch.

Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że strączki są ciężkostrawne, dlatego niezbędne jest poddawanie ich prawidłowej obróbce. Na proces ten składają się czynności takie jak: moczenie przez odpowiedni czas, gotowanie oraz ewentualnie przecieranie.

  • Ciecierzyca Bio Planet 500g

    0 out of 5
    10.99
  • Fasolka adzuki Bio Planet 400g

    0 out of 5
    13.99
  • Słonecznik łuskany Targroch 1kg

    0 out of 5
    15.99
  • Soczewica czerwona Bio Planet 1kg BIO

    5.00 out of 5
    22.99
  • Soczewica czerwona Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    13.30
  • Soczewica czarna Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    16.99
  • Cieciorka prażona Targroch 250g

    0 out of 5
    11.99
  • Groch zielony Bio Planet 500g BIO

    5.00 out of 5
    9.90
  • Fasolka Biała Bio Planet – JAŚ – 400g

    0 out of 5
    11.99
  • Soczewica zielona Bio Planet 400g BIO

    0 out of 5
    11.29
  • Fasola czerwona Kidney Ekowital 360 g BIO

    0 out of 5
    8.99
  • Fasolka czerwona Kidney Bio Planet 500g

    0 out of 5
    13.99
  • Soczewica Zielona Bio Planet 1kg BIO

    0 out of 5
    23.90
  • Soczewica czarna Bio Planet 1kg BIO

    0 out of 5
    31.90
  • Mix strączkowych Bio Planet 400g BIO

    0 out of 5
    11.90
  • Fasola Mung Targroch 500g

    0 out of 5
    9.90
  • Groch zielony połówki Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    10.99
  • Groch żółty Bio Planet – 400g

    0 out of 5
    8.49
  • Soczewica w zalewie Naura 400 g

    0 out of 5
    5.90
  • Groch żółty Bio Planet 500 g

    0 out of 5
    9.99
  • Soja Bio Planet 1kg BIO

    0 out of 5
    20.90
  • Fasolka szparagowa (około 0,5kg) BIO

    0 out of 5
    17.90
  • Soja Bio Planet 400g BIO

    0 out of 5
    9.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Strączki – właściwości

Produkty strączkowe znane są z wyjątkowych wartości odżywczych, przede wszystkim z niezwykle wysokiej zawartości białka lub niezbędnych aminokwasów. Bogate w zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na naturalną odporność. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Strączki to bogate źródło wielu wartościowych składników i minerałów (między innymi potasu, żelaza, cynku czy wapnia), które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i uzupełnia niedobory różnych witamin. Inną dużą zaletą roślin strączkowych jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który zwiększa poczucie sytości oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną organizmu.

Strączki – podsumowanie

Rośliny strączkowe są sprawdzonymi warzywami, które bogate w wiele witamin, składników i minerałów pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Strączki zdadzą egzamin u osób stosujących różne rodzaje diet. To między innymi świetna propozycja dla wegetarian i wegan, którzy poszukują wartościowego zastąpienia mięsnych produktów przy spożywaniu ważnych minerałów, w tym niezbędnych aminokwasów.