Produkty strączkowe
Strączki należą do produktów superfoods, dlatego są zdecydowanie polecane osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Strączki, inaczej są nazywane nasionami roślin strączkowych. Ich charakterystyczną cechą są duże, jadalne nasiona, których właściwości sprawiają, że warzywa cieszę się coraz większą popularnością. Jednym z głównych walorów odżywczych jest wysoka zawartość białka, którego skład jest często zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu strączki są często spożywanymi produktami w diecie wielu osób, które dbają, aby ich codzienne menu było zróżnicowane. Do najpopularniejszych warzyw strączkowych należą: różne rodzaje fasoli, bób, ciecierzyca, soczewica, soja, groch.
Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że strączki są ciężkostrawne, dlatego niezbędne jest poddawanie ich prawidłowej obróbce. Na proces ten składają się czynności takie jak: moczenie przez odpowiedni czas, gotowanie oraz ewentualnie przecieranie.