Produkty strączkowe

Strączki należą do produktów superfoods, dlatego są zdecydowanie polecane osobom ceniącym sobie zdrowe odżywianie. Strączki, inaczej są nazywane nasionami roślin strączkowych. Ich charakterystyczną cechą są duże, jadalne nasiona, których właściwości sprawiają, że warzywa cieszę się coraz większą popularnością. Jednym z głównych walorów odżywczych jest wysoka zawartość białka, którego skład jest często zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu strączki są często spożywanymi produktami w diecie wielu osób, które dbają, aby ich codzienne menu było zróżnicowane. Do najpopularniejszych warzyw strączkowych należą: różne rodzaje fasoli, bób, ciecierzyca, soczewica, soja, groch.

Jednocześnie trzeba mieć świadomość, że strączki są ciężkostrawne, dlatego niezbędne jest poddawanie ich prawidłowej obróbce. Na proces ten składają się czynności takie jak: moczenie przez odpowiedni czas, gotowanie oraz ewentualnie przecieranie.

  • Fasolka adzuki BIO

    0 out of 5
    14.90
  • Ciecierzyca BIO

    0 out of 5
    10.99
  • Fasolka Biała JAŚ BIO

    0 out of 5
    11.69
  • Bio Planet Soczewica czarna 500g BIO

    0 out of 5
    16.99
  • Bio Planet Soczewica czerwona 1kg BIO

    5.00 out of 5
    20.50
  • Targroch Słonecznik łuskany 1kg

    0 out of 5
    19.99
  • Targroch Cieciorka prażona 250g

    0 out of 5
    9.90
  • Bio Planet Soczewica czerwona 500g BIO

    0 out of 5
    12.50
  • Bio Planet Soczewica czarna 1kg BIO

    0 out of 5
    31.90
  • Bio Planet Soczewica zielona 400g BIO

    0 out of 5
    11.29
  • Bio Planet Fasolka czerwona Kidney 500g BIO

    0 out of 5
    13.90
  • Targroch Orzechy włoskie 100g

    0 out of 5
    5.90
  • Bio Planet soczewica Zielona 1kg BIO

    0 out of 5
    23.90
  • Bio Planet Groch zielony 500g BIO

    5.00 out of 5
    8.91
  • Bio Planet Mix strączkowych 400g BIO

    0 out of 5
    10.71
  • Soczewica w zalewie 400 g BIO Naura

    0 out of 5
    5.90
  • Soja konserwowa bezglutenowa 400 g Amaizin

    0 out of 5
    6.50
  • Targroch Fasola Mung 500g

    0 out of 5
    9.90
  • Bio Planet Groch zielony połówki 500g BIO

    0 out of 5
    9.90
  • Bio Planet Soja 1kg BIO

    0 out of 5
    20.90
  • Fasolka szparagowa (około 0,5kg) BIO

    0 out of 5
    17.90
  • Bio Planet Soja 400g BIO

    0 out of 5
    7.19
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Strączki – właściwości

Produkty strączkowe znane są z wyjątkowych wartości odżywczych, przede wszystkim z niezwykle wysokiej zawartości białka lub niezbędnych aminokwasów. Bogate w zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na naturalną odporność. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Strączki to bogate źródło wielu wartościowych składników i minerałów (między innymi potasu, żelaza, cynku czy wapnia), które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i uzupełnia niedobory różnych witamin. Inną dużą zaletą roślin strączkowych jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który zwiększa poczucie sytości oraz pozytywnie wpływa na florę bakteryjną organizmu.

Strączki – podsumowanie

Rośliny strączkowe są sprawdzonymi warzywami, które bogate w wiele witamin, składników i minerałów pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Strączki zdadzą egzamin u osób stosujących różne rodzaje diet. To między innymi świetna propozycja dla wegetarian i wegan, którzy poszukują wartościowego zastąpienia mięsnych produktów przy spożywaniu ważnych minerałów, w tym niezbędnych aminokwasów.