Kategorie
Ryż brązowy
Ryż był podobno uprawiany już 6500 lat temu, jednak nie znamy konkretnej daty kiedy trafił na nasze talerze. Dziki ryż rósł prawdopodobnie w Azji oraz Ameryce Południowej. Ryż od wieków był bardzo wartościowym produktem w diecie Chińczyków, Indian ale również Greków, Syryjczyków oraz Egipcjan. Co ciekawe, aktualnie spożycie ryżu przekracza 700 milionów ton rocznie, a przy jego produkcji zatrudnionych jest około 1 miliarda pracowników.
Ryż zasłużył sobie nawet na miejsce w mitologii. W mitologii indyjsk...
Czytaj więcej +Ryż był podobno uprawiany już 6500 lat temu, jednak nie znamy konkretnej daty kiedy trafił na nasze talerze. Dziki ryż rósł prawdopodobnie w Azji oraz Ameryce Południowej. Ryż od wieków był bardzo wartościowym produktem w diecie Chińczyków, Indian ale również Greków, Syryjczyków oraz Egipcjan. Co ciekawe, aktualnie spożycie ryżu przekracza 700 milionów ton rocznie, a przy jego produkcji zatrudnionych jest około 1 miliarda pracowników.
Ryż zasłużył sobie nawet na miejsce w mitologii. W mitologii indyjskiej jest zapis o tym, że ryż został zesłany prosto z nieba. Jeden z bogów dał ugotowane ziarno ryżu młodzieńcowi w zamian za jego męstwo. Chłopak był tak zafascynowany smakiem, że przechytrzył strażników nieba i ukradł ziarna na ziemię.
Ryż brązowy produkuje się poprzez oddzielenie od ziarna ryżu jedynie zewnętrznej niejadalnej warstwy. Takie obłuskane ziarno ma brązowy kolor oraz podłużny kształt. Dodatkowo zawiera więcej składników odżywczych niż ryż, który zostaje pozbawiony dodatkowo łupinki.
Czytaj mniej -