Kaszka kukurydziana Bio Planet 1 kg
Kategorie
Kasza kukurydziana
Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z oczyszczonych ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrobnione i suszone. Przy końcowym etapie produkcji, kasza z kukurydzy ma drobną konsystencję, nieco grubszą od kaszy manny. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni śródziemnomorskiej, często stosowana do włoskiej potrawy o nazwie polenta. W polskiej kuchni jednak także coraz częściej się jej używa, gdyż może być wykorzystywana do różnego rodzaju potraw wytrawnych, na słodko, a nawet wypieków.
K...
Czytaj więcej +Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z oczyszczonych ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrobnione i suszone. Przy końcowym etapie produkcji, kasza z kukurydzy ma drobną konsystencję, nieco grubszą od kaszy manny. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni śródziemnomorskiej, często stosowana do włoskiej potrawy o nazwie polenta. W polskiej kuchni jednak także coraz częściej się jej używa, gdyż może być wykorzystywana do różnego rodzaju potraw wytrawnych, na słodko, a nawet wypieków.
Kasza kukurydziana występuje w wersji białej, żółtej oraz czarnej. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Hiszpanii z kaszy kukurydzianej tworzy się mąkę kukurydzianą, stosowaną do produkcji tortilli.
Kasza z kukurydzy charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem. W Polsce najczęściej wykorzystuje się ten składnik do gulaszów i zup. Przyrządzane są z niej także zapiekanki, gdyż dobrze komponuje się z cebulą oraz żółtym serem.
Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu.
Czytaj mniej -Biozdrowy poleca w tej kategorii
Kaszka kukurydziana Bio Planet 1 kg
Kaszka kukurydziana Bio Planet 500g