Środki żelujące

Środki żelujące są produktem służącym do zagęszczania niektórych potraw, czyli między innymi do ciast, czy deserów. Właściwości żelujące sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy chce się uzyskać konkretny wygląd posiłku oraz jego konsystencję. Jedną z substancji żelujących, która cieszy się coraz większą popularnością, jest agar-agar. To naturalna, bezzapachowa i pozbawiona smaku roślinna substancja, stanowiąca zamiennik żelatyny. Warto zwrócić uwagę również na sproszkowaną inulinę, która dodana do zup lub sosów sprawia, że stają się one bardziej gęste.

  • Agar Amylon 10g

    0 out of 5
    8.99
  • Agar Dary Natury – EKO – 20g

    0 out of 5
    16.99
  • Pektyna Smakosz 20 g

    0 out of 5
    6.99
  • Inulina proszek Targroch – 250g

    0 out of 5
    16.99
  • Pektyna Smakosz 100g

    0 out of 5
    25.99
  • Pektyna jabłkowo-cytrusowa Batom 30 g

    0 out of 5
    11.99
  • Pektyna jabłkowa Batom 30 g

    0 out of 5
    11.99
  • Środek żelujący do konfitur bezglutenowy BIO 22...

    0 out of 5
    8.50
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Środki żelujące – wybór i właściwości

Bogaty asortyment sklepu Biozdrowy proponuje różnego rodzaju środki, które różnią się od siebie składem i zawartością różnych substancji odżywczych. W internetowym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz sprawdzone produkty, które są pochodzenia roślinnego, a ich skład wyróżnia się brakiem cukru, glutenu, laktozy i sprawdzi się zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Wiele środków żelujących pochodzenia roślinnego zawiera wysoką zawartość błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zdecydowanie warto sprawdzić ofertę sklepu ze zdrową żywnością w celu wybrania sprawdzonych środków żelujących.

Środki żelujące – podsumowanie

Coraz więcej osób, podczas dokonywania zakupu asortymentu spożywczego, wykazuje się dużą świadomością i stawia na zdrowe artykuły. Duża grupa ludzi, czyni to nie tylko wybierając produkty, które będą stanowiły główny składnik przygotowywanych przez nich posiłków, ale kieruje się takimi zasadami również podczas doboru dodatków, na przykład takich jak środki żelujące.