Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Produkty liofilizowane

Produkty liofilizowane

Liofilizacja jest sposobem przetwarzania żywności, który zapobiega utracie wartości odżywczych produktu, ale jednocześnie znacznie ogranicza ryzyko zepsucia się artykułów spożywczych. Dzięki temu liofilizowane owoce i warzywa mają tyle samo wartości odżywczych co ich świeże odpowiedniki, a także na dłużej zachowują swój wyjątkowy smak, aromat oraz kolor.

  • Banan liofilizowany

    0 out of 5
    12.90
  • Bio Planet Mieszanka wigilijna 150g BIO

    0 out of 5
    14.49
  • DN Chrupki owocowe liofiliz. 40g EKO

    0 out of 5
    20.29
  • DN Chrupki warzywne liofiliz. 20g EKO

    0 out of 5
    9.99
  • Frupp baton liofilizowany truskawka 10g

    0 out of 5
    2.65
  • Frupp Kids baton liofilizowany jabłko, jagoda 10g

    0 out of 5
    2.65
  • Frupp Kids baton liofilizowany jabłko, marakuja 10g

    0 out of 5
    2.65
  • Frupp malina – baton liofilizowany 10g

    0 out of 5
    2.65
  • Frupp wiśnia – baton liofilizowany 10g

    0 out of 5
    2.65
  • Helpa Różdżki smaku owocowe 20g BIO

    0 out of 5
    13.99
  • Helpa Różdzki smaku warzywne 18g BIO

    0 out of 5
    13.99
  • Hempking Białko konopne burak i brokuł BIO

    0 out of 5
    41.90
  • Hempking Białko konopne burak i brokuł BIO (Krótka data)

    0 out of 5
    12.90
  • Hempking Białko konopne szpinak i jarmuż BIO

    0 out of 5
    41.90
  • Hempking Białko konopne szpinak i jarmuż BIO (Krótka data)

    0 out of 5
    12.90
  • Liofilizowana malina Frupp 15g

    0 out of 5
    6.00
  • Liofilizowana truskawka Frupp 13g

    0 out of 5
    6.00
  • Malina liofilizowana bez cukru Frupp 10g

    0 out of 5
    4.20
  • Malina liofilizowana BIO 30g

    0 out of 5
    27.90
  • Mango suszone 40g BIO Puffins

    0 out of 5
    7.90
  • Truskawka liofiliozowana BIO 30g

    0 out of 5
    26.90
  • Truskawka liofilizowana bez cukru Frupp 10g

    0 out of 5
    4.90
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Liofilizacja – co to takiego?

Liofilizacja stanowi jedną z najnowszych metod utrwalania żywności. Proces ten polega na zmianie stanu skupienia wody znajdującej się w produktach spożywczych. Liofilizacja składa się z trzech etapów: zamrażania (w temperaturze około minus 50 stopni Celsjusza), sublimacji (przejścia ze stanu stałego bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego) oraz desorpcji (suszenia w temperaturze do 50 stopni Celsjusza). W jej wyniku produkty tracą nawet 90% swojej początkowej wagi.

Zalety liofilizacji

Dzięki tej metodzie zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne. Nie tracą one również tyle witamin ile produkty poddawane suszeniu. 

W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów. Produkty zachowują również swój smak i aromat i nie tracą one walorów estetycznych.

W sklepie Biozdrowy znajdziesz duży wybór tego typu produktów, które idealnie nadadzą się do urozmaicenia Twojej codziennej diety. Są to między innymi liofilizowane maliny, truskawki, czy banany, które możesz wykorzystywać do przygotowania koktajli, deserów, a także posiłków innego typu. Ponadto w naszej ofercie można znaleźć batony liofilizowane o smaku jabłka, jagody, marakui, maliny, truskawki, czy wiśni. Zdadzą one egzamin jako smakowita przekąska w pracy, w szkole, a nawet podczas podróży.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: