Wśród zdrowych past do kanapek znajdziemy między innymi:
- pasty warzywne;
- tahini;
- hummus;
- kremy orzechowo – czekoladowe;
- kremy daktylowe;
- masła orzechowe;
- pasty i kremy z kokosa.
Zdrowe pasty do kanapek wyróżniają się tym, że tworzone są z produktów naturalnych, uznawanych powszechnie za zdrowe. Z powodzeniem mogą one zastąpić szeroko dostępne kremy o dużej zawartości dodawanego cukru. Niski poziom przetworzenia składników takich past sprawia, że zachowują one pełnię wartości odżywczych.
Zdrowe pasty kanapkowe świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla popularnych past do chleba, których receptura nie zawiera tak wielu pozytywnych składników. W zdrowych pastach kanapkowych nie ma ulepszaczy smaków ani żadnych sztucznych substancji, co pozwala nam wdrożyć je do zbilansowanego jadłospisu.
Zdrowe pasty do kanapek mogą być stosowane na kilka sposobów. Najczęściej oczywiście wykorzystuje się je po prostu do smarowania chleba, jednak masła orzechowe świetnie sprawdzą się również jako dodatek do musli, owsianek, naleśników oraz innych deserów. Niektóre pasty warzywne stanowią ciekawą alternatywę dla mniej zdrowych dipów i sosów.
Naturalne pasty na kanapki to świetna opcja dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety nieco więcej zdrowych potraw, a jednocześnie w dalszym ciągu cieszyć się ciekawym smakiem tego, co jedzą. Pasty warzywne, masła orzechowe, tahini – to produkty, które wielu osobom smakują, dlatego chętnie wybierane są nie tylko przez odchudzających się (w ograniczonej ilości), ale również przez smakoszy, lubiących urozmaicać swoje codzienne menu. Pasty kanapkowe to także świetny dodatek do jadłospisu sportowców i osób aktywnych, których organizm wykazuje większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze.