Mięso ekologiczne

Wybierając mięso, warto postawić na mięso ekologiczne. Bio mięso to produkt, który jest produkowany w sposób bezpieczny dla środowiska i przede wszystkim z czystym składem! Pochodzi wyłącznie z takich gospodarstw, które są poddawane restrykcyjnym wymogom, które muszą spełniać, by otrzymać certyfikat ekologiczny. 

  • Stek wołowy Wasąg BIO (około 0,25 kg)

    0 out of 5
    75.00
  • Krem z kurczaka bezglutenowy 160 g BIO Alce Nero

    0 out of 5
    15.90
  • Krem z indyka bezglutenowy 160 g BIO Alce Nero

    0 out of 5
    14.90
  • Salami milano plastry bezglutenowe BIO 70 g ...

    0 out of 5
    19.99
  • Porcja rosołowa z indyka surowa BIO (około 1,0...

    0 out of 5
    15.90
  • Polędwiczki z indyka BIO (około 0,50 kg) –...

    0 out of 5
    80.00
  • Kaszanka pieczona Wasąg BIO (około 0,35 kg)

    0 out of 5
    35.90
  • Boczek (Pancetta) plastry PrimaVera bezgl. 70g BIO

    0 out of 5
    18.99
  • Karczek dojrzewający PrimaVera Coppa Di Parma 70g

    0 out of 5
    22.10
  • Makaron z soczewicy Bartolini 250g BIO

    0 out of 5
    10.99
  • Kurczak filet z piersi kurczaka BIO (około 0,65...

    0 out of 5
    86.20
  • Porcja rosołowa surowa z kurczaka BIO (około 1,...

    0 out of 5
    15.90
  • Norsa Pharma Nucleoplex 45 kaps.

    0 out of 5
    74.99
  • Salami Piccante plastry bezglutenowe BIO 70 g &...

    0 out of 5
    16.90
  • Parówki drobiowe wędzone (około 300g) eko ̵...

    0 out of 5
    78.90
  • Mięso wołowe mielone Wasąg BIO (około 0,50 kg)

    0 out of 5
    64.90
  • Pasztetowa domowa Wasąg BIO (około 0,35 kg)

    0 out of 5
    29.80
  • Kiełbasa biała Wasąg 485 g (5 sztuk) BIO

    0 out of 5
    33.00
  • Goleń wołowa Wasąg z kością BIO (około 0,60 kg)

    0 out of 5
    65.00
  • Udziec wołowy bez kości Wasąg BIO (około 0,35 kg)

    0 out of 5
    65.00
  • Mięso gulaszowe wołowe Wasąg BIO (około 0,35 kg)

    0 out of 5
    65.90
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Jakie to wymogi? Jedne z nich dotyczą paszy, jaką są karmione zwierzęta. Musi być naturalna i bez sztucznych wzmacniaczy, antybiotyków czy nawet hormonów, mających na celu przyspieszenie wzrostu zwierzęcia. Nie można również karmić zwierząt genetycznie modyfikowaną paszą. Inne wymogi, które należy spełnić, to często te dotyczące wolnego wybiegu dla zwierząt. Zwierzęta muszą mieć zapewnione godne warunki życia i należy dbać o ich dobrobyt. Warunki chowu są ściśle określone, a niestosowanie się do nich automatycznie sprawia, że takie mięso nie może uzyskać odpowiednich ekologicznych certyfikatów. Restrykcyjnie podchodzi się również do metod przetwarzania mięsa ekologicznego, stawiając na te bardziej tradycyjne i zrównoważone, by jak najmniej wpływać negatywnie na środowisko chowem zwierząt. 

 

W naszym sklepie znajdziesz różnego rodzaju bio mięsa. Jeśli chodzi o drób to znajdziesz u nas np. porcje rosołowe, skrzydełka, łapki, udka, całe kurczaki, podroby, po mięso indyka. A także wszelkiego rodzaju wędliny i kiełbasy oraz przetwory takie jak pasztet czy kaszanka. W naszej ofercie ekologicznego mięsa znajduje się też mięso wołowe, różne kawałki: od steków, przez mięso na pieczeń, po przetwory z mięsa wołowego. Dodatkowo na specjalne zamówienie można u nas zaopatrzyć się również w mięso wieprzowe. 

 

W sklepie Biozdrowy znajdziesz wysokiej jakości mięso z certyfikatem organicznym, które pochodzi od polskich producentów. O jakości świadczy m.in. zielony znaczek EU Organic, którym mogą się posługiwać producenci wyrobów mięsnych, które znajdują się w naszych biozdrowych lodówkach.

Bio mięso - cechy/właściwości

Czym różni się mięso konwencjonalne od tego z certyfikatem organicznym? Jakie są jego właściwości? Czy ekologiczne mięso musi być koniecznie droższe i czy faktycznie takie jest? Na te pytania znamy odpowiedzi! 

  1. Bio mięso jest bez chemii

W konwencjonalnym mięsie, które nie posiada odznaczenia ekologicznego, mogą znajdować się fosforany, azotany, antybiotyki, hormony wzrostu oraz różnego rodzaju wzmacniacze czy nawet barwniki! Należy to wziąć pod uwagę, gdy kupujemy mięso, by czytać jego skład. Tak, nawet udko z kurczaka ma na opakowaniu skład, na którym muszą być pokazane możliwe substancje, których użyto do produkcji tego kawałka mięsa! Warto wybierać w naszej diecie te produkty, które jednak nie wprowadzają dodatkowej chemii do naszej diety

  1. Ekologiczne mięso to więcej wartości odżywczych

Mięso, które jest produkowane zgodnie z zachowaniem norm ekologicznych, to mięso ze zwierząt, które mogły w naturalny sposób wzrastać i były karmione zdrową paszą. Mięsa, które nie spełniają tych wymogów mogą pochodzić ze zwierząt nadmiernie tuczonych oraz sztucznie pobudzanych do wzrostu. To sprawia, że mięso konwencjonalne pełne będzie przerostów, pokryte będzie niezdrowym tłuszczem, a ilość wartościowego białka na 100g produktu będzie niższa, niż w przypadku zwierząt z chowu ekologicznego! 

  1. Mięso z certyfikatem organicznym wcale nie jest droższe! 

Skąd zatem różnica w cenie mięsa z dyskontu, a tego ekologicznego? Ceny produktów w dyskontach to ceny produktów nieraz gorszej jakości, pochodzące zza granicy i pełne wzmacniaczy oraz chemii, która przedłuża jego trwałość. Mięso pochodzące z chowu ekologicznego to też wyższe koszty wyżywienia zwierząt oraz przetworzenia mięsa. Jednak w ogólnym rozrachunku, jeśli przeliczymy wartości odżywcze, okaże się, że możemy zjeść tyle samo białka zwierzęcego w mniejszej porcji mięsa eko, co w większej porcji mięsa konwencjonalnego! Warto też zwrócić uwagę, że mięso bez konserwantów ma krótszy termin przydatności do spożycia, a co za tym idzie, musi być sprzedawane na bieżąco. To jednak zapewnia nas o świeżości produktu i możemy być pewni, że nie kupujemy kota w worku.