Ryż arborio charakteryzuje się ciekawą konsystencją, która sprawia, że jest to idealny składnik główny uwielbianego przez wielu risotto. Duża ilość amylopektyny odpowiada za jego pęcznienie oraz kleistość i to właśnie ta substancja sprawia, że przy dobrym risotto ryż musi być stale podlewany. Charakterystyczne dla ziaren tego rodzaju ryżu jest również to, że po ugotowaniu są zwarte i się nie rozpadają, dzięki czemu konsystencja potrawy jest bardziej zbita i łatwiejsza do spożycia.
Warto przyjrzeć się również składowi ryżu arborio, znajdziemy w nim bowiem różne witaminy i minerały, które mogą stanowić ciekawe uzupełnienie zbilansowanej diety.
Wśród pozostałych witamin i minerałów, znajdujących się w ryżu arborio, wyróżniamy:
- żelazo;
- cynk;
- magnez;
- witaminy z grupy B;
- fosfor;
- sód;
- selen.
Żelazo
Minerał ten ma bardzo duże znaczenie w zakresie walki z niedokrwistością. Może także przyczynić się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia.
Cynk
Jest to składnik o szerokim działaniu, który wykazuje między innymi takie właściwości, jak:
- pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;
- wspomaga prawidłową syntezę DNA;
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych;
- przyczynia się do odpowiedniego metabolizmu składników odżywczych;
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości;
- wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci;
- wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego;
- bierze udział w procesach podziału komórek i chroni je przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Magnez
Pierwiastek, który może wpływać na:
- ograniczenie uczucia zmęczenia i znużenia;
- poprawę równowagi elektrolitowej;
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego;
- zdrowie kości;
- syntezę białka.
Fosfor wykazuje właściwości, wspomagające;
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- funkcjonowanie błon komórkowych;
- zdrowie kości.
Selen pomaga w:
- utrzymaniu dobrej kondycji włosów i paznokci;
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- prawidłowej pracy tarczycy;
- ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Poza tym ryż do risotto nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany przez osoby, cierpiące na nietolerancję tego składnika.
Ze względu na bogaty skład, ciekawą konsystencję i skład, ryż arborio świetnie sprawdzi się jako główny produkt risotto oraz innych kuchennych kombinacji z wykorzystaniem kleistego, pęczniejącego ryżu.