Ryż arborio

Ryż to produkt spożywczy, który gości na stołach milionów ludzi na świecie. Choć najwięcej spożywa się go w krajach azjatyckich, w Polsce również jest popularny, a jego ciekawe odmiany stanowią dobre alternatywy kulinarne dla tych, którzy cenią sobie urozmaiconą dietę. 

Szacuje się, że najwięcej ryżu spożywają ludzie z krajów azjatyckich, a w Europie konsumuje się go ponad 40 razy mniej. Nie oznacza to jednak, że nie jest on popularny w krajach europejskich, wręcz przeciwnie, coraz częściej na półkach sklepowych możemy spotkać różne, nawet te mniej znane odmiany ryżu. Jedną z tych, która cieszy się dużym powodzeniem ze względu na możliwości kulinarne, jakie zapewnia, jest ryż arborio, który, w przeciwieństwie do większości gatunków, pochodzi nie z Azji, a z Włoch.

  • Ryż Arborio Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    19.99
  • Ryż Arborio Bio Planet Risotto 1kg BIO

    0 out of 5
    39.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Charakterystyka ryżu arborio

Arborio jest odmianą średnioziarnistego białego, kleistego ryżu, który został wyselekcjonowany we Włoszech i stamtąd przywieziony do Chin, gdzie stanowi jeden z  podstawowych produktów w kuchni azjatyckiej.

Ryż arborio wyodrębniony został przez włoskiego agrotechnika Domenico Marchettiego. Nazwa ryżu wzięła się natomiast z włoskiego miasteczka Arborio, znajdującego się w północnej części Włoch, gdyż to tam był uprawiany po raz pierwszy. Aktualnie duże plantacje tego surowca znajdują się także w Stanach Zjednoczonych.

Ryż arborio charakteryzuje się lekko owalnym i pękatym kształtem. W jego składzie znajdują się spore ilości amylopektyny, która odpowiada za to, że pęcznieje i się klei. Ryż ten stanowi kluczowy składnik znanej wszystkim miłośnikom sztuki kulinarnej potrawy risotto.

Risotto – co to za potrawa?

ryż arborio risotto

Risotto znane jest na całym świecie, jednak najczęściej potrawa ta spożywana jest w północnej, chłodniejszej części Włoch. Kluczowym elementem tego posiłku jest właśnie ryż arborio, gdyż absorbuje on przyprawy oraz płyn, w którym jest gotowany, jednocześnie uwalniając skrobię, zagęszczającą potrawę. Ugotowany ryż do risotto w środku musi pozostać nieco twardy, czyli tzw. al dente, podczas gdy na zewnątrz jego konsystencja jest delikatna i kremowa, wręcz rozpływająca się w ustach. Tak właśnie można ugotować ryż arborio, dlatego stanowi on idealną opcję do przygotowania tej potrawy.

Oczywiście nie musimy jechać do Włoch, aby móc zjeść risotto. Z pewnością znajdziemy tę potrawę w menu wielu restauracji, a w internecie bez problemu natrafimy na domowe przepisy, które umożliwią nam przygotowanie jej w domu. Wystarczy, że kupimy ryż arborio oraz resztę niezbędnych składników, a samo ugotowanie pysznego posiłku nie powinno być skomplikowane.

Co więcej, odmian risotto jest naprawdę dużo, a kucharze mają szerokie pole do popisu w zakresie dodatków oraz przypraw. Jest jednak jedna żelazna zasada, której warto przestrzegać, jeżeli chcemy, aby nasze risotto zaskakiwało smakiem – ryż arborio musi być stale podlewany płynem (bulion, wino) aż do czasu, gdy – wchłonie go odpowiednio dużo oraz regularnie mieszany, żeby się nie przypalił.

Włosi stosują ryż arborio nie tylko do risotto, choć to właśnie w tej potrawie jest on najpopularniejszy. Ten gatunek ryżu można wykorzystać także do zapiekanki ryżowo-warzywnej o nazwie Timbales, która przygotowywana jest w naczyniu żaroodpornym w kształcie bębna.

Ryż arborio można też użyć do przygotowania puddingu.

Wartości odżywcze ryżu arborio

Ryż arborio charakteryzuje się ciekawą konsystencją, która sprawia, że jest to idealny składnik główny uwielbianego przez wielu risotto. Duża ilość amylopektyny odpowiada za jego pęcznienie oraz kleistość i to właśnie ta substancja sprawia, że przy dobrym risotto ryż musi być stale podlewany. Charakterystyczne dla ziaren tego rodzaju ryżu jest również to, że po ugotowaniu są zwarte i się nie rozpadają, dzięki czemu konsystencja potrawy jest bardziej zbita i łatwiejsza do spożycia. 

Warto przyjrzeć się również składowi ryżu arborio, znajdziemy w nim bowiem różne witaminy i minerały, które mogą stanowić ciekawe uzupełnienie zbilansowanej diety.  

Wśród pozostałych witamin i minerałów, znajdujących się w ryżu arborio, wyróżniamy:

  • żelazo;
  • cynk;
  • magnez;
  • witaminy z grupy B;
  • fosfor;
  • sód;
  • selen.

 

Żelazo 

Minerał ten ma bardzo duże znaczenie w zakresie walki z niedokrwistością. Może także przyczynić się do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia.

Cynk

Jest to składnik o szerokim działaniu, który wykazuje między innymi takie właściwości, jak:

  • pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;
  • wspomaga prawidłową syntezę DNA;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych;
  • przyczynia się do odpowiedniego metabolizmu składników odżywczych;
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości;
  • wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci;
  • wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • bierze udział w procesach podziału komórek i chroni je przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Magnez

Pierwiastek, który może wpływać na:

  • ograniczenie uczucia zmęczenia i znużenia;
  • poprawę równowagi elektrolitowej;
  • utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego;
  • zdrowie kości;
  • syntezę białka.

Fosfor wykazuje właściwości, wspomagające;

  • utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
  • funkcjonowanie błon komórkowych;
  • zdrowie kości.

Selen pomaga w:

  • utrzymaniu dobrej kondycji włosów i paznokci;
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • prawidłowej pracy tarczycy;
  • ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Poza tym ryż do risotto nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany przez osoby, cierpiące na nietolerancję tego składnika.

Ze względu na bogaty skład, ciekawą konsystencję i skład, ryż arborio świetnie sprawdzi się jako główny produkt risotto oraz innych kuchennych kombinacji z wykorzystaniem kleistego, pęczniejącego ryżu.

Ile kalorii ma ryż arborio?

Ryż z pewnością sprawdzi się jako podstawowy składnik jednego z głównych posiłków. 100 gramów suchego produktu zawiera ok. 348 kalorii, w tym ok. 6,5 gramów białka, ok. 0,5 gramów tłuszczu i aż 79 gramów węglowodanów, ale tylko 0,2 gramów cukrów. Zawiera również błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Ryż to także produkt, który bardzo często pojawia się w jadłospisie sportowców, również tych, dbających o odpowiedni przyrost masy mięśniowej. Ryż znajdzie również zastosowanie w dietach o wysokiej zawartości węglowodanów, które są stosowane w sportach wytrzymałościowych. Jest to potrawa typowo węglowodanowa, a do tego charakteryzuje się dobrą wartością odżywczą, a więc może pojawić się na stole każdego, kto lubi potrawy azjatyckie lub inne posiłki z dodatkiem ryżu.

Czasem słyszy się teorie, że ryżu białego powinno się unikać, będąc na diecie. Tymczasem w przypadku, gdy wiemy, jak liczyć kalorie i nie przesadzimy z ilością, ryż arborio może stanowić ciekawą w smaku i wartościową bazę do przygotowania smacznego posiłku. Co więcej, jest to produkt, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami, dzięki czemu można z niego przyrządzić wiele ciekawych kulinarnych inspiracji, zarówno wytrawnych, jak i deserowych.

Ryż arborio w kuchni

Choć ryż arborio znany jest najbardziej jako ryż do risotto, w kuchni można go wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Pomyślmy tylko, jak wiele ciekawych potraw z dodatkiem białego ryżu można wykonać. Osoby, które lubią eksperymentować podczas tworzenia posiłków, z pewnością uznają ryż arborio za coś wartego uwagi. Dzięki temu, że pęcznieje i klei się, ryż wyróżnia się ciekawą konsystencją, pasującą do wielu potraw z warzywami i mięsem, ale także do sałatek czy przygotowania w formie puddingu.

Chcąc jednak przygotować jakąkolwiek potrawę z ryżu arborio, należy zastanowić się nad tym, jak go poprawnie ugotować. Wiemy już, że musi on być stale podlewany, jednak teraz przyjrzymy się szczegółowej instrukcji jego najlepszego przyrządzenia, gdyż różni się on nieco od gotowania standardowego ryżu białego.

Jak ugotować idealne risotto z ryżem arborio:

  1. W rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę, a na nią wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
  2. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę podsmażamy.
  3. Wsypujemy ryż arborio, mieszając dokładnie.
  4. Przez chwilę całość smażymy na średnim ogniu.
  5. Kiedy ryż delikatnie się zeszkli, do rondla wlewamy ok. 1/3 szklanki wytrawnego białego wina i dusimy na małym ogniu bez przykrycia.
  6. Czekamy, aż płyn zostanie prawie całkiem wchłonięty przez ziarna.
  7. Następnie dodajemy do ryżu bulionu (stopniowo, ciągle mieszając, gdy płyn zacznie wyparowywać, dodając kolejną porcję).
  8. Proces powtarzamy do momentu, aż ziarna zmiękną, ale musimy uważać, aby nie rozpadały się podczas mieszania.

Jest to oczywiście tylko propozycja gotowania ryżu arborio, na opakowaniu produktu mogą pojawić się także inne instrukcje. Warto jednak pamiętać, że tego typu ryżu nie powinno się gotować na wodzie, tradycyjnie przygotowuje się go na bazie wina i bulionu, choć można wykorzystać także sam bulion.

Przepisy na wykorzystanie ryżu arborio

Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, z pewnością chętnie sięgną po ryż, z którego można stworzyć wiele ciekawych posiłków.

Domowe risotto

Arborio nazywany jest także ryżem do risotto i to w tej potrawie najczęściej go spotkamy. Nie odnosi się jednak tylko do włoskiego klasycznego risotto, ale również różnych rodzajów risotto, które możemy samodzielnie wykonać w domu, kierując się naszą własną wyobraźnią i wykorzystując indywidualne dodatki. Może to być risotto z borowikami, mięsem, warzywami, dynią, z czym tylko chcemy. Jeżeli przygotowujemy je we własnym domu, możemy stworzyć kulinarne inspiracje z wykorzystaniem własnych pomysłów.

Ryż na mleku

Do przygotowania tego przysmaku ryż arborio również świetnie się sprawdzi. Jego kremowa konsystencja, połączona z delikatnym smakiem, doskonale skomponuje się z mlekiem oraz innymi dodatkami – cynamonem, jabłkami, z kakao, dżemem czy miodem.

Sushi

Tradycyjne sushi powinno być przygotowywane z ryżu japońskiego, jednak duża zawartość wytrąconej skrobi w ryżu arborio i jego kleistość sprawia, że można go wykorzystać jako zamiennik do sushi domowej roboty.