Jest wiele rzeczy, których o mleku i przetworach mlecznych mało kto wie. Poniżej przedstawiamy kilka takich ciekawostek:
Ciekawostka 1: Mleko i przetwory mleczne to produkty posiadające najszybciej i najlepiej przyswajające się wapno.
Ciekawostka 2: Tylko jedna szklanka mleka (około 250 ml) zawiera około 240 mg wapnia.
Ciekawostka 3: Produktami, które posiadają największe ilości wapnia, są sery żółte – od 500 do 900 mg w 100 g (jednocześnie mają one duże ilości cholesterolu). Oczywiście najwięcej dobrze przyswajalnego wapnia jest w samym mleku.
Ciekawostka 4: Mimo że mleka mają różną zawartość tłuszczu (zwykle: 0,5%, 2% i 3,2%), zawartość wapnia jest w nich bardzo zbliżona.
Ciekawostka 5: Wiele produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu jest źródłem dużych ilości wapnia.
Ciekawostka 6: Ilość wyżej wspomnianych składników takich jak tłuszcz oraz witaminy A i D w mleku jest zależna od tego, czym karmione są krowy. Krowy z oczywistych względów latem zwykle odżywiają się lepiej niż zimą i w związku z tym przetwory mleczne produkowane w okresie wakacyjnym zawierają więcej tłuszczu i witamin.
Ciekawostka 7: Wiele zdrowotnych właściwości przypisuje się mlecznym produktom fermentowanym takim jak zsiadłe (kwaszone) mleko, jogurty, kefiry czy maślanki. Dzieje się tak dlatego, że podczas fermentacji laktoza w dużej mierze ulega rozkładowi, a dany produkt ma wówczas dużą wartość probiotyczną. Poleca się więc je osobom z nietolerancją laktozy.
Ciekawostka 8: Instytut Żywności i Żywienia zapoleca codzienne wypijanie minimum dwóch szklanek mleka bądź przetworów mlecznych osobom dorosłym i aż trzech/czterech szklanek dzieciom. Z kolei American Academy i American Dietetic Association nie różnicują polecanej ilości wypijanego mleka na dorosłych oraz dzieci – według ich badań odpowiednia jego ilość dla każdego człowieka to dwie/trzy szklanki dziennie.