Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Produkty mleczne

Mleko i przetwory mleczne

Nabiał odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie każdego człowieka. W związku z tym liczba produktów mlecznych dostępnych w małych sklepach, a w szczególności w supermarketach jest ogromna. Klienci stoją przed wyzwaniem wyboru produktów, które – zgodnie z ich oczekiwaniami – powinny być nie tylko smaczne, ale także w pełni wartościowe. Można by stworzyć długą listę właściwości mleka i przetworów mlecznych. Przede wszystkim jest to bogactwo wielu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników takich jak:

– białko o dużej wartości biologicznej;

– wapń;

– witaminy z grupy B, głównie ryboflawiny;

– pierwiastki takie jak: cynk, fosfor, magnez i potas.

W naszej ofercie znajdują się wyłącznie wysokojakościowe (zawierające duże ilości wyżej wymienionych składników), ekologiczne i – co najważniejsze – zdrowe produkty mleczne.

mokosh
gratis hempking

Przetwory mleczne – co to?

Mleko to niezwykle popularny produkt, który znajduje się w diecie prawie każdego z nas. Warto jednak dowiedzieć się, czym tak właściwie są przetwory mleczne. W ich skład wchodzą przede wszystkim: mleko, mleczne napoje fermentowane i sery. Wiele z tych produktów znajduje się w ofercie naszego sklepu, są to między innymi: jogurty owcze, serki waniliowe czy owcze mleko.

 

Wartość odżywcza mleka i przetworów mlecznych

Przy wyborze produktów mlecznych i dopasowywaniu ich do diety istotna jest wiedza na temat zawartych w nich ilości białka, tłuszczu oraz węglowodanów.

Białko

Zawartość białka w produktach mlecznych waha się od 2% do nawet 40%. Od 2% do 3,5% mają mleko, napoje mleczne i śmietanka, od 10% do 20% – sery twarogowe, a od 30% do 40% – sery podpuszczkowe. Główną wartością białka w produktach mlecznych jest to, że zawiera ono wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy.

 Tłuszcze

Zawartość tłuszczu w produktach mlecznych waha się od niemalże 0% do 40%. Najmniej tłuszczu mają mleko odłuszczone, napoje mleczne odtłuszczone i ser twarogowy chudy, a najwięcej – sery dojrzewające i serki fromage. Tłuszcz mleczny uznawany jest za dobry tłuszcz, jego główną wartość stanowi duża ilość witamin z grup A i D.

Węglowodany

Zawartość węglowodanów, a konkretniej glukozy, fruktozy i laktozy, w produktach mlecznych również jest zróżnicowana. Najwięcej węglowodanów posiadają produkty takie jak mleko czy desery mleczne, najmniej – produkty takie jak sery dojrzewające. Ponadto, węglowodany – między innymi te znajdujące się w produktach mlecznych – stanowią podstawę diety każdego człowieka.

Wartość energetyczna mleka i przetworów mlecznych

Wartość energetyczna mleka i przetworów mlecznych jest zależna od tego, ile posiadają one tłuszczu. Im więcej tłuszczu w danym produkcie, tym większa jego wartość energetyczna. Ważne jest więc to, aby odpowiednio dobierać produkty do diety. Produktami wysokotłuszczowymi, a co za tym idzie – wysokoenergetycznymi, są na przykład: sery żółte, sery pleśniowe, serki topione, ser feta, śmietana. Z kolei do produktów niskotłuszczowych, czyli niskoenergetycznych, należą między innymi: jogurty, kefiry, maślanki czy mleka beztłuszczowe (0% tłuszczu) bądź niskotłuszczowe (0,5% tłuszczu). W naszej ofercie znajdują się wysokojakościowe produkty z obu tych kategorii.

Mleko i przetwory mleczne – ciekawostki

Jest wiele rzeczy, których o mleku i przetworach mlecznych mało kto wie. Poniżej przedstawiamy kilka takich ciekawostek:

Ciekawostka 1: Mleko i przetwory mleczne to produkty posiadające najszybciej i najlepiej przyswajające się wapno.

Ciekawostka 2: Tylko jedna szklanka mleka (około 250 ml) zawiera około 240 mg wapnia.

Ciekawostka 3: Produktami, które posiadają największe ilości wapnia, są sery żółte – od 500 do 900 mg w 100 g (jednocześnie mają one duże ilości cholesterolu). Oczywiście najwięcej dobrze przyswajalnego wapnia jest w samym mleku.

Ciekawostka 4: Mimo że mleka mają różną zawartość tłuszczu (zwykle: 0,5%, 2% i 3,2%), zawartość wapnia jest w nich bardzo zbliżona.

Ciekawostka 5: Wiele produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu jest źródłem dużych ilości wapnia.

Ciekawostka 6: Ilość wyżej wspomnianych składników takich jak tłuszcz oraz witaminy A i D w mleku jest zależna od tego, czym karmione są krowy. Krowy z oczywistych względów latem zwykle odżywiają się lepiej niż zimą i w związku z tym przetwory mleczne produkowane w okresie wakacyjnym zawierają więcej tłuszczu i witamin.

Ciekawostka 7: Wiele zdrowotnych właściwości przypisuje się mlecznym produktom fermentowanym takim jak zsiadłe (kwaszone) mleko, jogurty, kefiry czy maślanki. Dzieje się tak dlatego, że podczas fermentacji laktoza w dużej mierze ulega rozkładowi, a dany produkt ma wówczas dużą wartość probiotyczną. Poleca się więc je osobom z nietolerancją laktozy.

Ciekawostka 8: Instytut Żywności i  Żywienia zapoleca codzienne wypijanie minimum dwóch szklanek mleka bądź przetworów mlecznych osobom dorosłym i aż trzech/czterech szklanek dzieciom. Z kolei American Academy i American Dietetic Association nie różnicują polecanej ilości wypijanego mleka na dorosłych oraz dzieci – według ich badań odpowiednia jego ilość dla każdego człowieka to dwie/trzy szklanki dziennie.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: