Makaron z mąki kukurydzianej stanowi pełnowartościowy zamiennik dla innych makaronów. Przede wszystkim dla tradycyjnego makaronu pszennego, który chyba najczęściej gości w polskich kuchniach. Dodatkowo mogą spożywać go osoby nietolerujące glutenu. Oczywiście najlepiej wygląda on na talerzu, gdy podaje się go w towarzystwie kremowych sosów – grzybowych, warzywnych, czy mięsnych. Często wybieranym dodatkiem są również ryby i owoce morza. Na dobrą sprawę wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Zawsze warto jednak podkreślić smak dania z makaronem, a uczynić to można za pomocą startego sera, świeżych ziół, czy aromatycznych przypraw. Z kolei ciekawą opcją dla najmłodszych będzie makaron z mąki kukurydzianej w wersji na słodko. Dzieci uwielbiają zjadać go z pieczonymi jabłkami, białym serem, dżemami i konfiturami oraz owocowymi musami.