Płatki drożdżowe nieaktywne Targroch - 250 g
- Bestseller
Cieciorka ziarno Targroch 500 g
Najważniejsze cechy:
- Bogate źródło białka i minerałów.
- Orzechowy smak, idealna do hummusu i falafeli.
- Popularna w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej.
- Masa netto: 500 g.
Najważniejsze cechy:
- Bogate źródło białka i minerałów.
- Orzechowy smak, idealna do hummusu i falafeli.
- Popularna w kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej.
- Masa netto: 500 g.
Opis
Cieciorka ziarno Targroch 500 g
Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, to jedna z przedstawicielek rodziny bobowatych. W Polsce nie jest tak popularna jak jej znana nam dobrze krewna - fasola, a wbrew nazwie, z grochem ma niewiele wspólnego. Smak i drogocenne właściwości ciecierzycy od dawien dawna docenia jednak kuchnia orientalna i śródziemnomorska, skąd pochodzi znany na całym świecie hummus, falafel czy cieciorkowe curry.
Groch, orzech czy cieciorka?
Cieciorka, choć nazywana jest grochem włoskim, tak naprawdę w smaku nie przypomina grochu - nie pochodzi także ze słonecznej Italii. Czuć w niej za to nutę orzecha laskowego, którego zresztą przypomina wyglądem. Występuje głównie w Azji i Afryce, co wpływa na jej popularność w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest popularnym elementem jadłospisu wegetarian i wegan. Dostarcza dużą ilość białka i żelaza, będąc wartościowym zamiennikiem lub urozmaiceniem dań mięsnych. Ponadto stanowi bogate źródło potasu, fosforu, magnezu i cynku, zapewniając zdrowy wygląd włosom i paznokciom, a także dbając o układ krwionośny, kostny i nerwowy.
Kulinarne ZERO WASTE
Groch włoski jest podstawą hummusu - pochodzącej z Libanu i popularnej na Dalekim Wschodzie sycącej pasty z gotowanej ciecierzycy. Bez niego nie istniałyby aromatyczne falafele, uwielbiane w krajach arabskich, ale też serwowane w Europie jako roślinna alternatywa dla kebaba. Ziarna cieciorki doskonale sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek lub pieczona, chrupiąca przekąska. W suchej postaci są bardzo wdzięczne do przechowywania i zawsze gotowe do użycia. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to niezwykle inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności. Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który znakomicie sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego.
Składniki: Ziarno cieciorki (ciecierzycy)
Składniki aktywne:
-
Wartość odżywcza produktu w 100 g
-
Wartość energetyczna:1428 kJ / 340 kcal
-
Tłuszcz:6,0 g
-
w tym nasycone kwasy tłuszczowe:1,0 g
-
Węglowodany:44 g
-
w tym cukry:11 g
-
Błonnik:17 g
-
Białko:19 g
-
Sól*:0,06 g
-
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Cieciorka ziarno Targroch 500 g
Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, to jedna z przedstawicielek rodziny bobowatych. W Polsce nie jest tak popularna jak jej znana nam dobrze krewna - fasola, a wbrew nazwie, z grochem ma niewiele wspólnego. Smak i drogocenne właściwości ciecierzycy od dawien dawna docenia jednak kuchnia orientalna i śródziemnomorska, skąd pochodzi znany na całym świecie hummus, falafel czy cieciorkowe curry.
Groch, orzech czy cieciorka?
Cieciorka, choć nazywana jest grochem włoskim, tak naprawdę w smaku nie przypomina grochu - nie pochodzi także ze słonecznej Italii. Czuć w niej za to nutę orzecha laskowego, którego zresztą przypomina wyglądem. Występuje głównie w Azji i Afryce, co wpływa na jej popularność w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest popularnym elementem jadłospisu wegetarian i wegan. Dostarcza dużą ilość białka i żelaza, będąc wartościowym zamiennikiem lub urozmaiceniem dań mięsnych. Ponadto stanowi bogate źródło potasu, fosforu, magnezu i cynku, zapewniając zdrowy wygląd włosom i paznokciom, a także dbając o układ krwionośny, kostny i nerwowy.
Kulinarne ZERO WASTE
Groch włoski jest podstawą hummusu - pochodzącej z Libanu i popularnej na Dalekim Wschodzie sycącej pasty z gotowanej ciecierzycy. Bez niego nie istniałyby aromatyczne falafele, uwielbiane w krajach arabskich, ale też serwowane w Europie jako roślinna alternatywa dla kebaba. Ziarna cieciorki doskonale sprawdzają się w sycących, jesienno-zimowych zupach, gęstych gulaszach, jako dodatek do sałatek lub pieczona, chrupiąca przekąska. W suchej postaci są bardzo wdzięczne do przechowywania i zawsze gotowe do użycia. Wystarczy zalać je na noc wodą, a następnie ugotować. Ciecierzyca to niezwykle inspirujący i wszechstronny składnik, doceni ją każdy, kto nie lubi marnowania żywności. Woda po jej gotowaniu, zwana aquafabą, to zamiennik jajek, który znakomicie sprawdza się do przygotowania roślinnego majonezu, bezy czy dietetycznego musu czekoladowego.
Składniki: Ziarno cieciorki (ciecierzycy)
Składniki aktywne:
-
Wartość odżywcza produktu w 100 g
-
Wartość energetyczna:1428 kJ / 340 kcal
-
Tłuszcz:6,0 g
-
w tym nasycone kwasy tłuszczowe:1,0 g
-
Węglowodany:44 g
-
w tym cukry:11 g
-
Błonnik:17 g
-
Białko:19 g
-
Sól*:0,06 g
-
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.