Zakwas do chleba

W naszej ofercie znajdują się naturalne zakwasy do chleba – zakwas orkiszowy oraz zakwas żytni. Dzięki zakwasowi można łatwo i szybko upiec domowy chleb, znacząco różniący się od tych, które znajdują się na półkach znanych sieciówek piekarni czy supermarketów. Istotne jest, że podczas pieczenia chleba na zakwasie dochodzi do fermentacji, co z kolei prowadzi do wyhodowania żywych kultur bakterii. Nasz produkt to odpowiedź na potrzeby osób, które z jednej strony chcą samodzielnie piec chleb, by mieć pewność, że jest on pozbawiony składników chemicznych, a z drugiej – nie mają czasu na przygotowywanie własnego zakwasu.

  • Biovegan Zakwas chlebowy orkiszowy 30 g BIO

    0 out of 5
    7.99
  • Biovegan Zakwas chlebowy żytni 30 g BIO

    0 out of 5
    7.99
  • Zakwas chlebowy żytni w płynie BIO 150 g BIOVEGAN

    0 out of 5
    10.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Czym różni się chleb domowy od chleba kupowanego?

Mimo rosnącej popularności produktów BIO i EKO w naszym kraju liczba piekarni, które oferują tego rodzaju pieczywo, wciąż jest znikoma. W odpowiedzi na to wiele osób, które dba o wysokojakościową dietę, samodzielnie piecze chleb. Chleb wypiekany w domowych warunkach, którego podstawę stanowi naturalny zakwas, jest zdrowy, smaczny i chrupiący. W przeciwieństwie do kupnego pieczywa długo nie traci smaku, a po dwóch dniach wciąż jest świeży. Kolejnym jego walorem jest to, że powstaje bez dodatku chemii, emulgatorów, lecytyny i innych sztucznych ulepszaczy typowych dla sklepowych produktów.

Chleb na zakwasie orkiszowym a chleb na zakwasie żytnim

Istotne jest dla nas to, abyśmy dostarczali naszym Klientom produktów zdrowych, ekologicznych i smacznych. Dbamy również o różnorodność sprzedawanych produktów, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Właśnie dlatego oferujemy dwa zakwasy do chleba. Zakwas orkiszowy (a co za tym idzie – chleb orkiszowy) to źródło witamin A, D i E, białka, cynku, selenu, wapnia oraz żelaza. Z kolei zakwas żytni (a co za tym idzie – chleb żytni) jest bogaty w witaminę B, antyoksydanty, sole mineralne, magnez, mangan, miedź, selen i żelazo. Oba chleby są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który szybko pęcznieje i daje uczucie sytości. Dodatkowo, mają niższy niż tradycyjne pieczywo indeks glikemiczny właśnie dzięki dużej ilości wyżej wspomnianego błonnika. To z kolei sprzyja zachowywaniu dobrego poziomu glikemii we krwi (np. w leczeniu cukrzycy) i walce z otyłością. Wybierają więc Państwo spośród produktów o wielu właściwościach. Przy zakupie warto wziąć pod uwagę potrzebę urozmaicania diety i preferencje smakowe.