Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego z nas. To jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Przypisuje się jej dość dużą nietrwałość – zjawiska, z którymi mamy do czynienia na co dzień, tj. tlen, światło czy wysokie temperatury, mogą znacząco obniżyć jej zawartość w naszym organizmie. Tymczasem witamina ta jest niezbędna do syntezy kolagenu, który oddziałuje na ogólny stan naczyń krwionośnych, kości oraz więzadeł. To oczywiście nie wszystkie właściwości witaminy C.
Jak dawkować witaminę C?
Kiedy nie jesteśmy przeziębieni czy chorzy, dobrze jest przyjmować od 500 do 1500 mg witaminy C dziennie. Jest to tzw. „dawka prewencyjna”, która sprawia, że opisywana witamina zaczyna realnie kontrolować nasze zdrowie. Co oznacza to w praktyce? Zmniejszamy prawdopodobieństwo, że się przeziębimy czy zachorujemy, a kiedy już się to wydarzy, taki stan będzie zdecydowanie mniej intensywny i potrwa krócej. Ponadto, przyjmując witaminę C, sprawiamy że ewentualne powikłania pochorobowe, takie jak zapalenie płuc czy astma, stają się mniej prawdopodobne. Oczywiście kluczem do sukcesu jest regularność (przyjmowanie witaminy C każdego dnia) i odpowiednio długo trwające suplementowanie (co najmniej kilka tygodni).
Dawka uderzeniowa witaminy C
Powszechnie wiadomo, że warto przyjmować witaminę C w trakcie przeziębienia czy choroby. W takim przypadku dobrze dostarczyć organizmowi tzw. „dawki uderzeniowej”. Czym jest „dawka uderzeniowa” witaminy C? To przyjmowanie jej – w trakcie przeziębienia czy choroby – co około godzinę przez cały dzień, czyli od momentu wstania, aż do momentu pójścia spać. Zaleca się suplementowanie jej w ilości od 350 do 700 mg na 1 kg masy ciała. Osoba ważąca 50 kg powinna przyjąć jej więc od 17,5 do 35 g w ciągu doby, ktoś ważący 75 kg – od 26 do 53 g w ciągu doby, a człowiek o wadze 100 kg – od 35 do 70 g w ciągu doby.
Jakie są skutki niedoboru witaminy C?
Za zdecydowanie zagrażające organizmowi zjawisko należy uznać niedostatki witaminy C. Niedobory te skutkują przede wszystkim:
– zmęczeniem, rozdrażnieniem, ogólnym złym nastrojem,
– bólami stawów (problemy z chodzeniem),
– bólami kości (zwiększenie tempa utraty kości),
– wolniejszym gojeniem się ran,
– problemami ze skórą – skóra staje się zrogowaciała i pełna niedoskonałości,
– problemami z włosami – włosy stają się suche, łamliwe, wypadają w dużych ilościach,
– problemami z paznokciami – paznokcie stają się kruche, są skłonne do rozdwajania,
– ogólnym osłabieniem organizmu, co sprzyja przeziębieniom, chorobom (w tym przede wszystkim grypie) oraz powikłaniom pochorobowym.
Czy można przedawkować witaminę C?
Witaminę C, jak wszystkie inne witaminy czy substancje, które wprowadzamy do naszego organizmu, można przedawkować. Dzieje się tak wtedy, kiedy przez dłuższy czas znacząco przekraczamy zalecaną jej dawkę, czyli od 500 do 1500 mg dziennie. Co może stać się w takim przypadku? Najczęściej spotykanym objawem przedawkowania witaminy C jest ból brzucha, któremu towarzyszy rozwolnienie. Jest to sygnał wysyłany przez organizm, że przez jakiś czas należy przestać suplementować się witaminą C. W takim przypadku dobrze też skonsultować się z lekarzem, który doradzi, w jakich ilościach przyjmować ją w przyszłości, by znów nie narazić się na biegunkę. Warto nadmienić, że przedawkowanie opisywanej witaminy występuje niezwykle rzadko. Zdarza się zazwyczaj podczas nieodpowiedniego (zbyt duże ilości) przyjmowania wyżej opisanej „dawki uderzeniowej”.
Witamina C – gdzie występuje?
Witamina C wchłania się niezwykle szybko, gdy jest przyjmowana w postaci tabletek czy proszku rozpuszczalnego w wodzie. Poza tym, znaleźć można ją jeszcze w wielu łatwo dostępnych produktach spożywczych – głównie w warzywach i owocach. Uwaga! Mitem jest to, że „najwięcej witaminy C znajduje się w cytrynie”, co pokazują poniższe liczby.
W jakich warzywach jest najwięcej witaminy C?
Do warzyw niezwykle bogatych w witaminę C należą przede wszystkim:
– natka pietruszki (178 mc witaminy C w 100 g),
– czerwona papryka (144 mg witaminy C w 100 g),
– brukselka (94 mg witaminy C w 100 g),
– kalafior (69 mg witaminy C w 100 g),
– szpinak (68 mg witaminy C w 100 g).
W jakich owocach jest najwięcej witaminy C?
Z kolei najbogatszymi w witaminę C owocami są:
– czarna porzeczka (183 mg witaminy C w 100 g),
– truskawka (66 mg witaminy C w 100 g),
– cytryna (50 mg witaminy C w 100 g),
– pomarańcza (49 mg witaminy C w 100 g),
– grejpfrut (40 mg witaminy C w 100 g).
Witamina C – źródło odporności każdego z nas
Jak więc widać – to, co słyszy się o witaminie C, to fakty, nie mity, a opisywana witamina stanowi źródło odporności każdego z nas. Nie powinniśmy więc zapominać o jej regularnym stosowaniu – zarówno w naturalnej formie (warzywa i owoce), jak i w postaci suplementów (szczególnie w okresie jesienno-zimowym).