Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy to jedna z odmian ryżu długoziarnistego (tak jak na przykład ryż basmati). Jednak wygląd jego ziaren zdecydowanie różni się od ziaren ryżu basmati. Ziarna ryżu jaśminowego są bardzo jasne, dużo krótsze, dużo bardziej zaokrąglone, a po ugotowaniu – kleiste. Charakterystyczny dla niego jest delikatnie słodkawy zapach, który – jak sama nazwa wskazuje – przypomina zapach kwiatu jaśminu. Jego smak, podobnie jak zapach, jest dość słodki, miodowy. Mimo słodkiego zapachu i smaku jest wykorzystywany nie tylko do przygotowywania dań słodkich (na przykład deserów ze śmietaną czy z owocami), lecz także do tworzenia dań wytrawnych (często stanowi dodatek do mięs czy składnik sałatek).

  • Ryż Jaśminowy biały bezglutenowy – 1kg &#...

    0 out of 5
    26.99
  • Ryż Jaśminowy Targroch – 1kg

    0 out of 5
    13.50
  • Ryż Jaśminowy Bio Planet biały bezgl. 500g BIO

    0 out of 5
    16.90
  • Ryż Jaśminowy Bio Planet pełnoziarnisty 1kg

    0 out of 5
    21.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Ryż jaśminowy – skąd pochodzi?

Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w krajach południowo-wschodniej Azji – głównie w Kambodży i Tajlandii. Uznaje się go za podstawowy artykuł spożywczy w kuchni tajskiej. To właśnie w Azji wykorzystuje się go zdecydowanie najczęściej, choć jego popularność wśród mieszkańców innych kontynentów cały czas rośnie.

Ryż jaśminowy – kalorie i wartości odżywcze

Ryż jaśminowy ma 352 kalorie w 100 gramach. Jego wartości odżywcze są następujące:
węglowodany – 80 g w 100 g (w tym cukry – 0,1 g),
białko – 6,1 g w 100 g,
tłuszcz – 0,7 g w 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g),
sól – 0,09 g w 100 g.

Ryż jaśminowy – dla kogo?

Ryż jaśminowy ze względu na dość niską zawartość błonnika (jest to 1,5 g w 100 g) jest polecany osobom będącym na diecie lekkostrawnej. Dzieje się tak dlatego, że nie obciąża żołądka, a co za tym idzie – dobrze wpływa na jelita i cały układ pokarmowy. Ponadto, zawarte w nim duże ilości węglowodanów (jest to 80 g w 100 g), które są łatwo przyswajalne, powodują, że jest on polecany osobom trenującym. Charakteryzowany ryż to „szybki zastrzyk energii”, który pozwala na efektywniejsze wykonywanie ćwiczeń. Warto również dodać, że w jego składzie nie ma glutenu. Mogą więc spożywać go osoby chorujące na celiakię i będące na diecie bezglutenowej.

Ryż jaśminowy – sposób przygotowania

Aby przygotować ryż jaśminowy, należy go wcześniej wypłukać w zimnej wodzie (przed gotowaniem można go też zostawić w zimnej wodzie na kilka godzin). Tak wypłukany ryż należy gotować w proporcji 1:2 (jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody bądź bulionu) na małym ogniu przez około 20-25 minut. Woda może, ale nie musi być delikatnie osolona. Ryż powinien wchłonąć całą wodę, w przeciwnym razie w wodzie zostaną wartości odżywcze. Tak przygotowany ryż będzie kleisty i miękki – w takiej konsystencji smakuje zdecydowanie najlepiej.

Ryż jaśminowy w kuchni

Jak już wspomnieliśmy powyżej, ryż jaśminowy pasuje zarówno do dań słodkich, jak i do dań wytrawnych.

Ryż jaśminowy w kuchni – desery

Jeśli chodzi o desery, ryż jaśminowy doskonale sprawdza się w połączeniu z takimi produktami jak:
syrop klonowy,
owoce,
orzechy,
śmietana.
Pozwala na tworzenie deserów smacznych, pożywnych i zdrowych.
My polecamy ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem oraz ryż jaśminowy z truskawkami i śmietaną.

Ryż jaśminowy w kuchni – dania wytrawne

Jeśli chodzi o dania wytrawne, ryż jaśminowy to świetny dodatek do:
mięs,
warzyw,
sałatek.
Szczególnie pasuje do dań, w których łączy się smaki słodkie, kwaśne i słone.
My polecamy ryż jaśminowy z kurczakiem, jajkiem, ananasem i orzechami nerkowca, polany sosem sojowym, ostrygowym lub sojowo-ostrygowym.