Ryż jaśminowy uprawiany jest przede wszystkim w krajach południowo-wschodniej Azji – głównie w Kambodży i Tajlandii. Uznaje się go za podstawowy artykuł spożywczy w kuchni tajskiej. To właśnie w Azji wykorzystuje się go zdecydowanie najczęściej, choć jego popularność wśród mieszkańców innych kontynentów cały czas rośnie.
Ryż jaśminowy – kalorie i wartości odżywcze
Ryż jaśminowy ma 352 kalorie w 100 gramach. Jego wartości odżywcze są następujące:
węglowodany – 80 g w 100 g (w tym cukry – 0,1 g),
białko – 6,1 g w 100 g,
tłuszcz – 0,7 g w 100 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g),
sól – 0,09 g w 100 g.
Ryż jaśminowy – dla kogo?
Ryż jaśminowy ze względu na dość niską zawartość błonnika (jest to 1,5 g w 100 g) jest polecany osobom będącym na diecie lekkostrawnej. Dzieje się tak dlatego, że nie obciąża żołądka, a co za tym idzie – dobrze wpływa na jelita i cały układ pokarmowy. Ponadto, zawarte w nim duże ilości węglowodanów (jest to 80 g w 100 g), które są łatwo przyswajalne, powodują, że jest on polecany osobom trenującym. Charakteryzowany ryż to „szybki zastrzyk energii”, który pozwala na efektywniejsze wykonywanie ćwiczeń. Warto również dodać, że w jego składzie nie ma glutenu. Mogą więc spożywać go osoby chorujące na celiakię i będące na diecie bezglutenowej.
Ryż jaśminowy – sposób przygotowania
Aby przygotować ryż jaśminowy, należy go wcześniej wypłukać w zimnej wodzie (przed gotowaniem można go też zostawić w zimnej wodzie na kilka godzin). Tak wypłukany ryż należy gotować w proporcji 1:2 (jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody bądź bulionu) na małym ogniu przez około 20-25 minut. Woda może, ale nie musi być delikatnie osolona. Ryż powinien wchłonąć całą wodę, w przeciwnym razie w wodzie zostaną wartości odżywcze. Tak przygotowany ryż będzie kleisty i miękki – w takiej konsystencji smakuje zdecydowanie najlepiej.
Ryż jaśminowy w kuchni
Jak już wspomnieliśmy powyżej, ryż jaśminowy pasuje zarówno do dań słodkich, jak i do dań wytrawnych.
Ryż jaśminowy w kuchni – desery
Jeśli chodzi o desery, ryż jaśminowy doskonale sprawdza się w połączeniu z takimi produktami jak:
syrop klonowy,
owoce,
orzechy,
śmietana.
Pozwala na tworzenie deserów smacznych, pożywnych i zdrowych.
My polecamy ryż jaśminowy z jabłkami i cynamonem oraz ryż jaśminowy z truskawkami i śmietaną.
Ryż jaśminowy w kuchni – dania wytrawne
Jeśli chodzi o dania wytrawne, ryż jaśminowy to świetny dodatek do:
mięs,
warzyw,
sałatek.
Szczególnie pasuje do dań, w których łączy się smaki słodkie, kwaśne i słone.
My polecamy ryż jaśminowy z kurczakiem, jajkiem, ananasem i orzechami nerkowca, polany sosem sojowym, ostrygowym lub sojowo-ostrygowym.