Ryż brązowy zawiera szereg właściwości odżywczych, które będą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawiera bowiem między innymi witaminy z grupy B, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu.
Tiamina czyli inaczej witamina B1 jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Tiamina jest również niezbędna do przekształcania żywności w energię oraz wspiera tworzenie krwinek czerwonych. Dodatkowo niedobór witaminy B1 może powodować uszkodzenie nerwów oraz zaburzenie przekazywanie impulsów nerwowych.
Ryż brązowy zawiera również niacynę czyli witaminę B3. Pełni ona szereg ról w naszym organizmie – jest niezbędna do przekształcania węglowodanów i do produkcji hormonów płciowych, kortyzolu i tyroksyny. Dodatkowo bierze udział w regulacji stężenia cholesterolu, jest niezbędna dla właściwego wyglądu włosów, skóry i paznokci oraz dla zdrowia psychicznego. Ryż brązowy zawiera aż 5 krotnie więcej niacyny niż ryż biały.
Pirydoksyna inaczej zwana witaminą B6 jest również jedną z wielu witamin, którą możemy znaleźć w ryżu brązowym. Witamina B6 jest potrzebna do produkcji serotoniny czyli hormonu szczęścia oraz adrenaliny. Poza tym bierze udział przy produkcji hemoglobiny i przy przemianach białek, tłuszczy oraz węglowodanów.
Ryż brązowy będzie źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Żelazo jest składnikiem w który nasza dieta często niestety jest uboga. Jego niedobory najczęściej są spowodowane niewłaściwie skomponowaną dietą, zwiększonym zapotrzebowaniem oraz ciążą. Niedobór żelaza może objawiać się osłabieniem, częstymi infekcjami, bladością skóry, łamliwymi i osłabionymi paznokciami oraz rozdrażnieniem. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – uczestniczy w transporcie tlenu, chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i bierze udział w produkcji trójjodotyroniny i tyroksyny.
Magnez jest kolejnym składnikiem mineralnym dla naszego organizmu aby zachodziły w nim sprawie procesy. Odpowiednia zawartość magnezu w naszej diecie jest bowiem niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Magnez bierze również udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczy, poprawia pamięć, myślenie oraz koncentrację. Zawartość magnezu w ryżu brązowym jest 9-krotnie wyższa w porównaniu do ryżu białego.
Ryż brązowy będzie również dobrym źródłem potasu – składnika, który tak jak magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest on również konieczny do prawidłowego funkcjonowania mózgu, odpowiada za prawidłową pracę mięśni oraz bierze udział w regulacji kwasowo-zasadowej w organizmie. Aby ograniczyć straty potasu podczas gotowania ryżu należy gotować go w takiej objętości wody aby po ugotowaniu nie było konieczności jej odlewania. W taki sposób ograniczamy straty składników mineralnych podczas gotowania produktów.