Kategorie

Filtruj:
Cena:
Producent:
+ pokaż więcej - pokaż mniej
Składniki:
Dieta:
Certyfikat:
Pojemność:
Cechy dodatkowe:

Produkty sojowe

Soja to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych, jej owocem jest strąk, który zawiera do czterech nasion różnego koloru i różnej wielkości. Występuje w aż 16 gatunkach, z czego zdecydowanie najpopularniejsza jest soja warzywna. To pospolita roślina uprawna, można ją spotkać na takich kontynentach jak Azja, Ameryka Północna i Ameryka Południowa. Aby ją uprawiać, potrzeba wyjątkowo żyznej gleby oraz silnego nasłonecznienia – roślina ta słynie z dużych wymagań uprawowych. Jako pierwsi zaczęli stos...

Czytaj więcej +

Soja to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych, jej owocem jest strąk, który zawiera do czterech nasion różnego koloru i różnej wielkości. Występuje w aż 16 gatunkach, z czego zdecydowanie najpopularniejsza jest soja warzywna. To pospolita roślina uprawna, można ją spotkać na takich kontynentach jak Azja, Ameryka Północna i Ameryka Południowa. Aby ją uprawiać, potrzeba wyjątkowo żyznej gleby oraz silnego nasłonecznienia – roślina ta słynie z dużych wymagań uprawowych. Jako pierwsi zaczęli stosować ją Chińczycy. Dzisiaj stanowi jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w lecznictwie. Stanowi źródło białka (około 40%), witamin i minerałów. Jak wspomnieliśmy powyżej, zalicza się ją – tak jak groch, fasolę, ciecierzycę czy soczewicę – do roślin strączkowych. Jednak wyróżnia się na ich tle zdecydowanie wyższą wartością odżywczą. Właśnie dlatego tak wielu dietetyków poleca włączenie jej do codziennej diety.

Czytaj mniej -
Widok:
Produktów: 6
Loading...