Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Produkty sojowe

Produkty z soi

Soja to roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych, jej owocem jest strąk, który zawiera do czterech nasion różnego koloru i różnej wielkości. Występuje w aż 16 gatunkach, z czego zdecydowanie najpopularniejsza jest soja warzywna. To pospolita roślina uprawna, można ją spotkać na takich kontynentach jak Azja, Ameryka Północna i Ameryka Południowa. Aby ją uprawiać, potrzeba wyjątkowo żyznej gleby oraz silnego nasłonecznienia – roślina ta słynie z dużych wymagań uprawowych. Jako pierwsi zaczęli stosować ją Chińczycy. Dzisiaj stanowi jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w lecznictwie. Stanowi źródło białka (około 40%), witamin i minerałów. Jak wspomnieliśmy powyżej, zalicza się ją – tak jak groch, fasolę, ciecierzycę czy soczewicę – do roślin strączkowych. Jednak wyróżnia się na ich tle zdecydowanie wyższą wartością odżywczą. Właśnie dlatego tak wielu dietetyków poleca włączenie jej do codziennej diety.

mokosh
gratis hempking

Wartości odżywcze produktów sojowych – ile soja ma białka, tłuszczu i węglowodanów?

Głównym składnikiem soi jest białko – roślina ta zawiera zwykle od 37% do 40% łatwo przyswajalnego białka w postaci egzogennych aminokwasów. Około 20% soi stanowią tłuszcze – jednonienasycone (mniejsza ilość) i wielonienasycone (większa ilość). Węglowodany to około 30% soi. Jest również bogata w błonnik, nazywany włóknem pokarmowym. Produkty sojowe są więc szczególnie polecane osobom będącym na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Jeśli chodzi o jej wartość kaloryczną, jest to 446 kcal w 100 g.

Wartości odżywcze produktów sojowych – jakie jeszcze składniki zawiera soja?

Produkty sojowe zawierają wiele cennych składników, które dowodzą temu, że zdecydowanie warto umieścić soję w diecie. Jakie to składniki? Przede wszystkim: potas (1797 mg w 100 g), fosfor (704 mg w 100 g), magnez (280 mg w 100 g), wapń (277 mg w 100 g), żelazo, witamina A czy witaminy z grupy K (takie jak cholina i kwas foliowy.) Roślina ta zawiera także – choć w mniejszych ilościach – selen, witaminy z grupy B (takie jak niacyna, ryboflawina, tiamina i witamina B6) oraz witaminę E. Ponadto, jest źródłem dużej ilości izoflawonów – związków, które mają podobne cechy do estrogenów. W nasionach soi znaleźć można genisteinę (50%), daidzeinę (40%) i glyceteinę (10%).

Właściwości produktów sojowych – dlaczego warto jeść soję?

Powyższe informacje pozwalają na wysnucie wniosku, że spożywanie produktów sojowych przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Do właściwości tej rośliny zalicza się przede wszystkim:

– zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór (przede wszystkim nowotwór piersi i nowotwór prostaty);

– zredukowanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego (przede wszystkim choroby wieńcowej i miażdżycy);

– uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi;

– lepsze metabolizowanie tłuszczów;

– obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL;

– podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu, czyli HDL;

– wspomaganie pracy wątroby;

– przeciwdziałanie osteoporozie poprzez zwiększenie gęstości mineralnej kości, dzięki zawartemu w soi wapniu;

– przeciwdziałanie resorpcji tkanki kostnej, również dzięki dużym ilościom wapnia;

– łagodzenie objawów menopauzy (przede wszystkim nerwowości, drażliwości, potliwości, nagle pojawiających się uderzeń gorąca, kłopotów ze snem, problemów z nietrzymaniem moczu), dzięki obecnym w składzie soi fitoestrogenom;

– poprawę funkcjonowania dróg moczowych;

– zmniejszenie stężenia glukozy we krwi (na tę właściwość wskazują tylko niektóre badania).

To oczywiście nie wszystkie właściwości, które zgodnie z badaniami przypisuje się produktom sojowym.

Jakie produkty sojowe są dostępne w BioZdrowy?

W ofercie naszego sklepu – BioZdrowy – znajdują się cztery produkty sojowe:

– ekologiczne ziarno soi (opakowanie małe – 400 g i opakowanie duże – 1 kg);

– makaron sojowy zielony;

– ekologiczny sos sojowy ciemny;

– napój sojowy bezglutenowy.

Wszystkie wyżej wymienione produkty są tworzone z wysokojakościowych produktów, dzięki którym można zapewnić organizmowi wiele niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowanie składników, zadbać o lepsze zdrowie i samopoczucie.

Ekologiczne ziarno soi

Oferowane w sklepie BioZdrowy ziarno soi jest produktem ekologicznym. Nie zawiera cukru ani laktozy. Ziarno soi jest szczególnie popularne wśród wegan.

Makaron sojowy zielony

Oferowany w sklepie BioZdrowy makaron sojowy zielony jest produktem bezglutenowym. Nie zawiera cukru, laktozy, jaj i oleju palmowego. Makaron sojowy przeznaczony jest przede wszystkim dla wegan.

Ekologiczny sos sojowy ciemny

Oferowany w sklepie BioZdrowy sos sojowy ciemny jest produktem ekologicznym. W swoim składzie ma certyfikowany składnik, jakim jest ziarno soi.

 Napój sojowy bezglutenowy

Oferowany w sklepie BioZdrowy napój sojowy bezglutenowy jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera cukrów, glutenu i laktozy. Jest szczególnie popularny wśród wegetarian oraz wegan.

Produkty sojowe – doskonały pomysł na uzupełnienie diety

Produkty sojowe to doskonały pomysł na uzupełnienie diety. Zapobieganie chorobom serca, wspomaganie pracy wątroby, łagodzenie objawów menopauzy i zmniejszenie ryzyka osteoporozy to tylko niektóre z właściwości soi. Warto jednak zadbać o to, aby spożywane produkty były najwyższej jakości. W sklepie BioZdrowy oferujemy wyłącznie wysokojakościowe, starannie wyselekcjonowane produkty. Troszczymy się przy tym o zachowywanie pełnego smaku i maksymalnych ilości wartości odżywczych, ekologiczność, szybkość dostawy i wiele innych czynników, które pozwalają nam zaspokajać potrzeby i spełniać najwyższe oczekiwania naszych Klientów.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: