Mąka kokosowa

Mąka kokosowa coraz częściej spotykana jest wśró kuchennej wyprawki gospodyń i Palma kokosowa pochodzi z Ameryki Południowej i Azji. Inaczej nazywana w języku literackim starożytnych Indii jako kalpa wryksza, czyli drzewo o tysiącu zastosowań. Owocem palmy jest kokos – o bardzo twardej pestce, która w środku zawiera bielmo i wodę kokosową. 

Kokos jest wykorzystywany do produkcji między innymi wody kokosowej, oleju i napoju kokosowego oraz mąki i pasty kokosowej.

  • Mąka kokosowa 1 kg Targroch

    0 out of 5
    14.99
  • Mąka kokosowa Bio Planet 400g BIO

    0 out of 5
    11.20
  • Mąka kokosowa 500 g Targroch

    0 out of 5
    9.99
  • Bio Planet Mąka kokosowa 600 g

    0 out of 5
    14.59
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Zalety kokosa i jego historia

Już w starożytności doceniono drogocenne zalety kokosa. Wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym. Kokos jest dobrym źródłem potasu. Substancja ta warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Kokos zawiera też fosfor, magnez i żelazo. Ten ostatni składnik odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie, bowiem jest potrzebny do transportu tlenu i tworzenia czerwonych krwinek.

Właściwości mąki z kokosa

Mąka kokosowa jest drobnym proszkiem, który wyglądem przypomina standardową mąkę pszenną. Jest uzyskiwana z miąższu orzecha. Zaletą tej mąki jest brak glutenu, dzięki czemu mogą wykorzystać ją osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu. Mąka ta ma niski indeks glikemiczny, a to powoduje, że mogą ją wykorzystywać osoby z zaburzoną gospodarką cukrową. Jest ona idealnym zagęszczaczem do sosów i różnych mas. Jednak jest ona cięższa od standardowej mąki, przez co wypieki z nią aż tak mocno nie wyrosną, więc warto zwrócić uwagę do czego ją wykorzystujemy. 

Mąka kokosowa może być nisko, średnio i wysoko tłuszczowa, a wszystko jest zależne od rodzaj procesu, w jakim powstała. Osoby chcące zredukować masę ciała powinny wybierać mąkę niskotłuszczową.

mąka kokosowa w kokosie

Wartość odżywcza mąki kokosowej

Mąka kokosowa zawiera znaczną ilość białka, bo nawet 16 gramów. Przy zakupie warto sprawdzić zawartość tego makroskładnika. Ilość białka w mące kokosowej  może się bardzo wahać – od nawet 3 gramów do 18 gramów. Poza znaczną ilością białka mąka kokosowa może się poszczycić także znaczną zawartością błonnika pokarmowego, bo aż 40 gramów. Wpływa on na właściwe funkcjonowanie naszych jelit. Zwiększa uczucie sytości. Żywność zawierająca błonnik pokarmowy będzie polecana wszystkim zdrowym osobom niezależnie od wieku oraz płci. 

Zawartość tłuszczu w mące kokosowej może się bardzo wahać w zależności od procesu w jakim powstała mąka, dlatego warto na to zwrócić uwagę przy wyborze produktu.

Potrawy wykonane z dodatkiem mąki kokosowej będą gęstsze, dzięki czemu podczas jedzenia szybciej pojawi się uczucie sytości. Wynika to z tego, że musimy bardziej pogryźć i rozdrobnić produkt, co wpływa na produkcję hormonu, który odpowiada za poczucie sytości. 

maką z kokosa

Jaką mąkę kupić i jak ją przechowywać?

Mąkę powinniśmy zakupić najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością, który zawiera produkty ekologiczne. Takie produkty są dostępne w sklepie biozdrowy.pl. 

Mąka kokosowa powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu, bez dostępu wilgoci i zanieczyszczeń. Dodatkowo pomieszczenie, w jakim jest przechowywana, powinno być chłodne i najlepiej bez dostępu światła.

Jak przeliczyć mąkę kokosową?

Osoby włączające mąkę kokosową do swojej codziennej diety często mają problem z doborem proporcji, dlatego przybywamy z pomocą! Mąka ta będzie gęstsza niż standardowa mąka pszenna (1 szklanka mąki pszennej jest równa ⅓ szklanki mąki kokosowej) dlatego w wypiekach będziemy potrzebowali jej mniej. 

Mąka kokosowa potrzebuje więcej wody niż standardowy wypiek. Na pół szklanki mąki z kokosa powinniśmy wykorzystać około 2 szklanek płynu. Dodatkowo przy produkcji ciasta należy pamiętać o prawidłowym wymieszaniu wszystkich dodatków.

Do czego wykorzystać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa może być zamiennikiem mąk, których używamy na co dzień. Poza tym możemy nią wzbogacić smak standardowych potraw poprzez wymieszanie różnych rodzajów mąk. 

Z mąki kokosowej możemy przygotować chleby, makarony oraz również zdrowe przekąski takie jak ciasteczka, muffiny oraz batoniki. Sprawdzi się też idealnie do wypieku naleśników i omletów, które rozkochają nas w sobie swoim smakiem..  

mąka z kokosa

Proste przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowej

Fantazja omletowa 

Składniki na omlet:

  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 3 średnie jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • kilka dużych truskawek, 
  • 1 łyżeczka ksylitolu, 
  • oliwa do wysmarowania patelni.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i zostawiamy w miseczce. 
  2. Żółtka jaja intensywnie mieszamy z mąką, łyżeczką ksylitolu i proszkiem do pieczenia. 
  3. Gotową masę ostrożnie przekładamy do ubitych białek, bardzo delikatnie mieszając.
  4. W między czasie kroimy truskawki na cienkie plasterki i dodajemy do reszty ciasta.
  5. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy niewielką ilością oliwy. Wylewamy następnie masę omletową.
  6. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 3 minuty na każdą stronę. 

 

Kokosanki bardzo mocno kokosowe

Składniki na kokosanki:

  • 1 ½ szklanki mąki kokosowej,
  • 3 średnie jajka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub cukru kokosowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego. 

Polewa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy białko jaj od żółtka. Białka ubijamy w oddzielnej miseczce. Gdy białka są ubite na sztywną masę, powoli dodajemy cukier po łyżce, dalej ubijając. 
  2. W rondelku topimy olej kokosowy i mieszamy z mąką kokosową. Następnie dodajemy żółtka jaj.
  3. Tak gotową masę delikatnie przekładamy i mieszamy z ubitymi białkami. 
  4. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować na niej okrągłe kokosanki. Pomocna będzie gałkownica do lodów, która ułatwi formowanie kulek.
  5. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak zrobione kokosanki przez 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej wystudzone kulki. Następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.