Mąki bezglutenowe

Głównym powodem rosnącej popularności produktów bezglutenowych jest celiakia (choroba trzewna), objawiająca się reakcją uczuleniową na gluten (mieszaniny białek roślinnych, gluteniny i gliadyny). Diagnozuje się ją u około 1% populacji, co daje ok. 400 000 Polaków. Osoby cierpiące na tę chorobę muszą unikać produktów zawierających gluten, aby ich organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Współcześnie jednak na dietę bezglutenową przechodzi wiele zdrowych osób, tłumacząc to troską o poprawę samopoczucia i zdrowia, a także potrzebą zrzucenia zbędnych kilogramów. Wprowadzenie diety bezglutenowej u osób zdrowych i bez nietolerancji niestety jest negatywnym trendem i może spowodować wiele problemów zdrowotnych.

  • Mieszanka do chleba keto Pięć Przemian 500 g

    0 out of 5
    19.99
  • Chrupiące gofry ZDROWO NAMIESZANE 240g

    5.00 out of 5
    11.99
  • Tapioka bezglutenowa Bio Planet 400g BIO

    5.00 out of 5
    8.30
  • Mąka migdałowa bezglutenowa Pięć Przemian 500 g

    0 out of 5
    23.90
  • Mąka owsiana bezglutenowa Pięć Przemian 500 g

    0 out of 5
    11.99
  • Brownie ZDROWO NAMIESZANE 290g

    5.00 out of 5
    15.48
  • Tapioka Bio Planet 800g BIO

    0 out of 5
    13.90
  • Naleśniki ZDROWO NAMIESZANE 200g

    0 out of 5
    10.99
  • Mieszanka na naleśniki Pięć Przemian 250g

    0 out of 5
    10.90
  • Racuchy ZDROWO NAMIESZANE 210g

    0 out of 5
    12.99
  • Ciasto domowe ZDROWO NAMIESZANE 300g

    0 out of 5
    15.99
  • Chlebek bananowy ZDROWO NAMIESZANE 400g

    0 out of 5
    15.29
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

W jakich produktach znajduje się gluten?

Bycie na bezglutenowej diecie może okazać się problematyczne dlatego, że gluten znajduje się w bardzo dużej liczbie produktów spożywczych. Są to przede wszystkim: kasze, makarony pszenne i żytnie, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, słodycze takie jak czekolady, batony czy ciastka, przyprawy, dania z „torebki”, a także mąki. Ostatni wymieniony produkt, czyli mąka, sprawia, że osoby będące na diecie bezglutenowej nie mogą jeść wielu potraw takich jak: pierogi, kluski śląskie, placki, naleśniki, pizza oraz pieczywo czy ciasta. Istnieje jednak sposób na to, aby potrawy te znalazły się w diecie osób nietolerujących glutenu i nie szkodziły im. Jest to mąka bezglutenowa.

Dla kogo mąka bez glutenu?

Mąka bez glutenu przeznaczona jest, jak wspomnieliśmy powyżej, przede wszystkim dla osób chorujących na celiakię. Produkt ten wykorzystuje się jednak także w przypadku ludzi z nieceliakialną nietolerancją glutenu.

Zastosowanie mąki bez glutenu

Zastosowanie mąki bez glutenu jest bardzo szerokie. Z jej pomocą można chociażby piec chleb – coś, bez czego większość z nas nie wyobraża sobie codziennej diety. W BioZdrowy oprócz tapioki, z której powstaje na przykład pieczywo czy ciasto, oferujemy całą gamę produktów zawierających mąkę bezglutenową. Dzięki nim niezwykle łatwe staje się przyrządzenie takich przekąsek jak:

– naleśniki kakaowe,

– naleśniki z mąką gryczaną,

– racuchy z mąką kokosową,

– chrupiące gofry,

– ciasto domowe z błonnikiem z agawy,

– brownie z kakao i cukrem kokosowym,

– chlebek bananowy z nasionami chia.

Produkty te zostały stworzone przez markę „Zdrowo Namieszane”, która słynie z wysokojakościowych, ekologicznych mieszanek bezglutenowych mąk pozwalających na tworzenie szybkich i – co niemniej ważne – pełnowartościowych przekąsek.

Mąka bez glutenu – sposób na zdrową i urozmaiconą dietę

Jak widać, mąka bez glutenu pozwala osobom nietolerującym glutenu odżywiać się zdrowo i smacznie. Dzięki niej ich dieta może być też dowolnie urozmaicona, gdyż liczba popularnych wśród Polaków dań, których głównym składnikiem jest mąka, jest naprawdę długa.