Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Dodatki do pieczenia » Drożdże

Drożdże spożywcze

Drożdże to eukariotyczne i jednokomórkowe organizmy, które zaliczają się do królestwa grzybów. Rozmnażają się za pomocą pączkowania – jest to proces, który polega na samoistnym odrywaniu ,,części’’od dorosłego organizmu. 

Występuje bardzo duże zróżnicowanie drożdży. Niektóre będą oddziaływać korzystnie na nasz organizm, a inne wręcz przeciwnie, mogą powodować psucie się żywności oraz drożdżycę. Korzystne działanie drożdży jest wykorzystywane szeroko w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym.

mokosh
gratis hempking

Już w starożytności pito napój zawierający drożdże, który miał za zadanie wzmacniać, odżywiać organizm i oczyszczać jelita. Aby wyhodować drożdże potrzebujemy cukrowej pożywki. Dochodzi wtedy do fermentacji alkoholowej, wskutek czego powstaje dwutlenek węgla i etanol. To dzięki powstającemu dwutlenkowi węgla nasze wypieki zyskują na objętości. 

Drożdże wykorzystywane w piekarnictwie powinny mieć kremową z dopuszczalnym kolorem szarym barwę oraz swoisty zapach bez woni octu. Dodatkowo smak drożdży nie powinien być kwaśny.

Właściwości odżywcze i zdrowotne drożdż

Drożdże nie są produktem wysokokalorycznym oraz zazwyczaj spożywamy je w małych ilościach. Pomimo to zawierają znaczną ilość witamin z grupy B. Wiele osób decyduje się na picie wody z dodatkiem drożdży co poprawia wygląd ich skóry, włosów i paznokci. To właśnie witaminy z grupy B oraz cynk pozwalają uzyskać tak fenomenalny efekt. Biotyna zawarta w drożdżach pomaga zachować włosy w dobrej kondycji.

Cynk jest substancją wpływającą na zwiększenie odporności organizmu, oraz niezmiernie ważny przy chorobach metabolicznych. Dodatkowo jest potrzebny do zachowania odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci. Jednym z źródeł cynku będą właśnie drożdże, które już przez nasze prababcie były wykorzystywane w kuchni i kosmetyce. 

Drożdże mogą się pochwalić znaczną zawartością kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Kobiety planujące zajście w ciąże powinny znacznie zwiększyć jego podaż w diecie – i tutaj drożdże będą idealnym jego źródłem.

Wykorzystanie drożdży w przemyśle spożywczym

Drożdże wykorzystywane są w przemyśle do produkcji alkoholi procentowych (takich jak piwo, wino oraz mocniejsze alkohole), kefiru, probiotyków, wypieku ciast, chleba i bułek. 

Na sklepowych półkach możemy znaleźć je w postaci drożdży świeżych, suszonych, instant, nieaktywowanych oraz w formie ekstraktu. Możemy je w łatwy sposób wykorzystać do produkcji przeróżnych pyszności, które ucieszą wszystkich naszych bliskich.

Jakie drożdże wybrać?

Przy wykorzystaniu drożdży świeżych musimy początkowo ogrzać je do temperatury pokojowej, a dopiero potem stworzyć rozczyn przez połączenie ich z wodą lub mlekiem, mąką oraz cukrem. Taki proces jest jednak bardziej pracochłonny niż wykorzystanie drożdży instant. Występują one pod postacią malutkich pałeczek przy których nie jesteśmy zmuszeni wykonywać rozczynu i tym samym poświęcać na to dodatkowego czasu. Przy wykorzystaniu instantu możemy od razu zacząć od łączenia składników ciasta. Kiedy trzymasz się odpowiednich proporcji przy produkcji ciasta (7 gramów drożdży instant jest równe 25 gramom drożdży świeżych) to efekt powinien być bardzo zbliżony co do ciasta z drożdży świeżych. Należy jednak pamiętać, że fermentacja przy wykorzystaniu drożdży świeżych i suszonych będzie znacznie większa, co będzie wiązało się z bardziej puszystym i wydajnym wyrobem. 

Drożdże świeże muszą być przechowywane w lodówce, natomiast drożdże suche nie. Podczas produkcji ciasta z suchych również musimy przygotować rozczyn w taki sam sposób co z suszonych. Zaletą jest to, że nie musimy czekać aż osiągną odpowiednią temperaturę i mają dłuższą datę przydatności. 

Dlaczego ciasto drożdżowe może nie urosnąć?

Występuje kilka głównych powodów tego całego zamieszania, a mianowicie:

  • Drożdże są przeterminowane – przed produkcją ciasta drożdżowego należy sprawdzić datę ważności.
  • Ilość wykorzystanych drożdży – zbyt mała ilość drożdży jakie wykorzystaliśmy do produkcji ciasta.
  • Woda lub mleko o niewłaściwej temperaturze – 30-35 stopni to idealna temperatura do wykonania rozczynu.
  • Cukier – zbyt mała ilość użytego cukru do wypieku.
  • Czas – zbyt długi lub zbyt krótki czas oczekiwania rozczynu. 
  • Dużo dodatków – zbyt ciężkie ciasto przy niewielkiej ilości drożdży.

To tylko niektóre z przyczyn, które najczęściej powodują błędy w wypiekaniu ciasta drożdżowego w naszej kuchni. 

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe z wykorzystaniem drożdży suchych?

Przy produkcji ciasta drożdżowego powinniśmy wykorzystać mąkę o wysokiej jakości glutenu, ponieważ to umożliwia prawidłowy wzrost ciasta, dzięki czemu będzie bardzo puszyste. Poza tym należy zwrócić uwagę na prawidłowe proporcje drożdży do reszty składników ciasta. Początkowo należy wykonać rozczyn, który możemy posypać mąką. W momencie gdy prawidłowo wyrośnie będzie miał lekko popękaną mąkę na powierzchni oraz będzie delikatnie wypukły. Mocno wypukły rozczyn świadczy o jego niedojrzałości. Gotowy rozczyn możemy dodać do reszty składników ciasta. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę, potem przebijamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Przebijanie ciasta drożdżowego ma na celu pozbycie się dużych skupisk gazu, dzięki czemu ciasto będzie równomiernie puszyste. Gdy mamy już gotowe ciasto,  nie należy wkładać go do gorącego piekarnika, ponieważ spowoduje to ,,zesztywnienie’’ warstwy zewnętrznej zanim ciasto zdąży się ogrzać i dojdzie do rozprężenia gazu. Takie ciasto nie wyrośnie prawidłowo oraz będzie mniej smaczne.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: