Na rynku mamy dostęp do szeregu naturalnych słodzików jak ksylitol, stewia czy erytrol. Związki te występują naturalnie w roślinach,na przykład w brzozie i śliwce. Słodziki naturalne to inaczej zwane poliole lub alkohole cukrowe. Charakteryzują się mniejszą słodkością niż standardowy cukier, ale dostarczają również mniej kalorii, dlatego będą polecane osobom na diecie redukcyjnej. Dodatkowo cechują się niższym indeksem glikemicznym, przez co będą bardziej polecane osobom z zaburzoną gospodarką cukrową.
Ksylitol
Na pierwszy ogień do oceny idzie ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest to słodzik zawierający o około 40% mniej kalorii niż standardowy cukier. Dodatkowo charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą go spożywać osoby chorę na cukrzycę. Ksylitol wpływa na mineralizację naszych kości oraz zapobiega rozwojowi próchnicy. Wpływa na przywrócenie prawidłowego pH śliny, co jest kolejnym mechanizmem wpływającym na poprawę stanu naszego uzębienia. Ksylitol może być wykorzystywany w naszej kuchni jak standardowy cukier. Jedynie nie możemy dodawać go do ciasta drożdżowego, ponieważ nie wyrośnie na nim. Jednak zarówno standardowy cukier jak i ksylitol w nadmiarze nie będą wpływać korzystnie na nasz organizm. Zbyt duże spożycie ksylitolu może spowodować biegunkę oraz nagromadzenie gazów w organizmie.
Stewia
Kolejnym opisanym słodzikiem jest stewia. Jest ona nawet 300 razy słodsza niż standardowy cukier! W sklepie Biozdrowy znajduje się szeroki asortyment stewii, bowiem występuje w postaci pudru, tabletek, suszonych liści i płynu. Sprawdzi się idealnie do słodzenia zimnych i gorących napoi. Jednak zbyt duża jej ilość w pożywieniu powoduje gorzki smak. Stewia może być również stosowana przez osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki cukrowej, ponieważ jej indeks glikemiczny jest równy zeru. Dodatkowym plusem tego słodzika jest to, że nie przyczynia się do rozwoju próchnicy.
Erytrol
Innym naturalnym słodzikiem jest erytrol. Jego indeks glikemiczny jest równy zeru, więc może być polecany osobom z cukrzycą. Wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier, ale charakteryzuje się nieco mniejszą słodkością. Wartość energetyczna erytrolu jest znacznie niższa niż standardowego cukru, dzięki czemu jest polecany osobom odchudzającym się.