Orzechy nerkowca Targroch - 500 g
- Bestseller
Amarantus ziarno Targroch 500 g
Najważniejsze cechy:
- Wysokie wartości odżywcze.
- Bezglutenowy, bogaty w białko i błonnik.
- Wspiera układ odpornościowy i kostny.
- Idealny do wypieków, owsianek i zapiekanek.
- Masa netto: 500 g.
Najważniejsze cechy:
- Wysokie wartości odżywcze.
- Bezglutenowy, bogaty w białko i błonnik.
- Wspiera układ odpornościowy i kostny.
- Idealny do wypieków, owsianek i zapiekanek.
- Masa netto: 500 g.
Opis
Amarantus ziarno Targroch 500 g
Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy.
Pseudo-zboże, ale nie gorsze
Właściwości prozdrowotne amarantusa odkryto pod koniec ubiegłego wieku. Z tego względu obecnie uprawiany jest na niemal całym świecie, także w Polsce. Jego ziarna są beżowe lub jasnobrązowe, a kształtem i rozmiarem przypominają mak. Szarłat wyniosły - botanicznie rzecz biorąc - nie należy do zbóż, jednak ma zbliżone zastosowanie, przez co bywa klasyfikowany jako pseudo-zboże. Ten przydomek może wprowadzić w błąd - amarantus pod kątem właściwości odżywczych znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto, a dodatkowo jest bezglutenowy.
Szarłat na zdrowie
Ziarna amarantusa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K. W ten sposób regularne spożywanie amarantusa przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, a także zachowania zdrowych mięśni, oczu, włosów, skóry i paznokci.
Amarantus w kuchni
Szarłat wyniosły, jako pseudo-zboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.
Składniki aktywne:
-
Wartość odżywcza produktu w 100 g
-
Wartość energetyczna:1686 kJ / 401 kcal
-
Tłuszcz:7,5 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1,46 g
-
Węglowodany:59,4 g
-
w tym cukry:5,7 g
-
Błonnik:14 g
-
Białko:16,9 g
-
Sól*:0,01 g
-
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
-
-
Witaminy i składniki mineralne w 100 g
-
Potas:423 mg
-
Wapń:159 mg
-
Magnez:239 mg
-
Żelazo:7,8 mg
Amarantus ziarno Targroch 500 g
Powszechnie jest znany jako amarantus, z języka łacińskiego Amaranthus cruentus, jednak z biologicznego punktu widzenia to szarłat wyniosły. Należał do głównych roślin uprawnych jeszcze przed naszą erą, w czasach Inków i Azteków. W Europie pojawił się wiele wieków później, początkowo jedynie w celach ozdobnych. Kwitnący szarłat wyniosły wpada w odcienie różu, fioletu i czerwieni. To właśnie od barwy jego kwiatostanów i łacińskiej nazwy powstał kolor amarantowy.
Pseudo-zboże, ale nie gorsze
Właściwości prozdrowotne amarantusa odkryto pod koniec ubiegłego wieku. Z tego względu obecnie uprawiany jest na niemal całym świecie, także w Polsce. Jego ziarna są beżowe lub jasnobrązowe, a kształtem i rozmiarem przypominają mak. Szarłat wyniosły - botanicznie rzecz biorąc - nie należy do zbóż, jednak ma zbliżone zastosowanie, przez co bywa klasyfikowany jako pseudo-zboże. Ten przydomek może wprowadzić w błąd - amarantus pod kątem właściwości odżywczych znacznie przewyższa pszenicę, jęczmień czy żyto, a dodatkowo jest bezglutenowy.
Szarłat na zdrowie
Ziarna amarantusa to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. 1 porcja (50 g) zaspokaja niemal połowę sugerowanego dziennego zapotrzebowania na fosfor. Poza tym dostarcza sporo magnezu, żelaza, cynku oraz witaminy C i K. W ten sposób regularne spożywanie amarantusa przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, nerwowego, a także zachowania zdrowych mięśni, oczu, włosów, skóry i paznokci.
Amarantus w kuchni
Szarłat wyniosły, jako pseudo-zboże, to dobry pomysł na urozmaicenie obiadu, zamiast tradycyjnego ryżu lub kaszy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich i wytrawnych wypieków, owsianek, klopsików, farszów, pasztetów i zapiekanek. Jest doceniany za delikatnie orzechowy posmak i spożywany w różnych zakątkach świata - w Indiach jako dodatek do ryżu lub słodki laddos, a w Himalajach w postaci placuszków chapati.
Składniki aktywne:
-
Wartość odżywcza produktu w 100 g
-
Wartość energetyczna:1686 kJ / 401 kcal
-
Tłuszcz:7,5 g
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:1,46 g
-
Węglowodany:59,4 g
-
w tym cukry:5,7 g
-
Błonnik:14 g
-
Białko:16,9 g
-
Sól*:0,01 g
-
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
-
-
Witaminy i składniki mineralne w 100 g
-
Potas:423 mg
-
Wapń:159 mg
-
Magnez:239 mg
-
Żelazo:7,8 mg