Zdrowe kiszonki

Kiszonki są produktami, które powinniśmy włączyć do swojej diety i regularnie spożywać. W swoim składzie posiadają one, powstałe na drodze fermentacji bakterie kwasu mlekowego.

  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona z marchewką 800g BIO

    0 out of 5
    8.90
  • Kimchi dla bąbelków 300g BIO Zakwasownia

    0 out of 5
    23.49
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 1kg BIO

    0 out of 5
    9.10
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 800g BIO

    0 out of 5
    8.90
  • Zakwasownia Shot rozgrzewający Kurkuma + Imbir 500ml BIO

    0 out of 5
    57.90
  • Farma Świętokrzyska Kimchi białe 270g BIO

    0 out of 5
    10.90
  • BIOFOOD Ogórki kiszone 320g BIO

    0 out of 5
    8.90
  • Zakwasownia Zakwas z kapusty białej 700ml BIO

    0 out of 5
    27.90
  • Farma Kimchi z czerwonej kapusty 300g

    0 out of 5
    10.90
  • Bio Planet Ogórki kiszone 820g BIO

    0 out of 5
    12.19
  • BIOFOOD Sok z ogórków kiszonych 300ml BIO

    0 out of 5
    5.20
  • Zakwas z buraków jodowany 750 ml Zakwasownia

    0 out of 5
    36.99
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 3kg BIO

    0 out of 5
    16.90
  • Sok z kiszonej czerwonej kapusty ekologiczny 0,3 l Bio Food

    0 out of 5
    5.90
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Jak otrzymuje się kiszonki?

Kiszenie to metoda konserwacji żywności, która stosowana jest od wieków, nie tylko w polskiej kuchni, ale na całym świecie. Pozwala na długie przechowywanie warzyw przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią one bogate źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo proces kiszenia zmienia smak danego produktu, co dla wielu konsumentów jest dodatkowym atutem.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Biorąc pod uwagę fakt, że warzywa kiszone nie tracą swoich wartości odżywczych, z powodzeniem możemy spożywać je z równą częstotliwością jak świeże produkty. Niesamowitą zaletą kiszonek jest to, że można je przechowywać szczelnie zamknięte przez długi czas. Idealnie sprawdzają się w miesiącach, w których nie mamy dostępu do świeżych warzyw.

Fermentacja sprawia, że kiszonki stają się bogactwem witamin z grupy B, które przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na kondycję włosów (biotyna) i skóry (biotyna, ryboflawina, niacyna). Zawarte w nich witaminy wspomagają również układ nerwowy (niacyna, ryboflawina, tiamina), a zawarte w nich bakterie uzupełniają florę bakteryjną w naszych jelitach.

Kiszonki do picia

Jeżeli spożywamy kiszonki, nie marnujmy zalewy. Posiada ona bardzo dużą ilość wartości odżywczych, które w procesie fermentacji przenikają do wody. Dzięki temu stanowią one wygodne źródło witamin i składników mineralnych, które mogą wspierać pracę naszego organizmu. Dla przykładu, sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, natomiast sok z kiszonych buraków posiada sporą zawartość żelaza. Soki z kiszonych warzyw idealnie się sprawdzą jako wsparcie suplementacji osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę.