Zdrowe kiszonki

Kiszonki są produktami, które powinniśmy włączyć do swojej diety i regularnie spożywać. W swoim składzie posiadają one, powstałe na drodze fermentacji bakterie kwasu mlekowego.

  • Sok z Buraka kiszonego – 300ml – BI...

    0 out of 5
    5.99
  • Sok z kapusty kiszonej BIOFOOD – 500ml BIO

    0 out of 5
    8.50
  • Sok Burak kiszony BIOFOOD – 500ml –...

    0 out of 5
    8.30
  • Sok Brokuł kiszony BIOFOOD – 300 ml ̵...

    0 out of 5
    6.99
  • Zakwas z buraków BIOFOOD – 100% kiszony &...

    0 out of 5
    9.99
  • Sok z selera naciowego – 300 ml – B...

    0 out of 5
    7.99
  • Sok Wielowarzywny BIOFOOD – 300ml –...

    0 out of 5
    7.99
  • Sok seler kiszony BIOFOOD – 300ml –...

    0 out of 5
    7.99
  • Sok Kapusta kiszona BIOFOOD – 300ml R...

    0 out of 5
    5.90
  • Czerwona kapusta sok – 300ml – BIO ...

    0 out of 5
    5.99
  • Sok Burak+Seler kiszony BIOFOOD – 300ml &...

    0 out of 5
    6.99
  • Kapusta kiszona z marchewką Farma Świętokrzyska...

    0 out of 5
    9.99
  • Sok Pietruszka kiszona BIOFOOD – 300ml &#...

    0 out of 5
    7.99
  • Sok z ogórków kiszonych BIOFOOD – 300ml &...

    0 out of 5
    6.99
  • Ogórki kiszone Bio Planet 820g BIO

    0 out of 5
    12.19
  • Sok Wielowarzywny – 500ml BIO – BIO...

    0 out of 5
    9.99
  • Zakwas z buraków Bio Planet 500 ml

    0 out of 5
    17.99
  • Sok pomidor kiszony – 300ml – BIOFOOD

    0 out of 5
    7.99
  • Kapusta kiszona Farma Świętokrzyska 800g BIO

    0 out of 5
    9.99
  • Sok z marchwii kiszonej BIOFOOD 200ml

    0 out of 5
    4.99
  • Kapusta kiszona Farma Świętokrzyska 1kg BIO

    0 out of 5
    10.99
  • Barszcz z buraków kiszonych BIOFOOD – 500...

    0 out of 5
    12.90
  • Kimchi dla bąbelków Zakwasownia 300g

    0 out of 5
    23.49
  • Kimchi z czerwonej kapusty Farma Świętokrzyska ...

    0 out of 5
    12.49
  • Kimchi białe Farma Świętokrzyska 270g BIO

    0 out of 5
    12.50
  • Zakwas z kapusty Zakwasownia 700ml

    0 out of 5
    39.99
  • Zakwas z buraków jodowany Zakwasownia 750 ml

    0 out of 5
    45.99
  • Bio Kapusta kiszona Farma Świętokrzyska 3kg

    0 out of 5
    19.99
  • Ogórki kiszone Charsznickie 500 g

    0 out of 5
    15.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Jak otrzymuje się kiszonki?

Kiszenie to metoda konserwacji żywności, która stosowana jest od wieków, nie tylko w polskiej kuchni, ale na całym świecie. Pozwala na długie przechowywanie warzyw przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią one bogate źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo proces kiszenia zmienia smak danego produktu, co dla wielu konsumentów jest dodatkowym atutem.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Biorąc pod uwagę fakt, że warzywa kiszone nie tracą swoich wartości odżywczych, z powodzeniem możemy spożywać je z równą częstotliwością jak świeże produkty. Niesamowitą zaletą kiszonek jest to, że można je przechowywać szczelnie zamknięte przez długi czas. Idealnie sprawdzają się w miesiącach, w których nie mamy dostępu do świeżych warzyw.

Fermentacja sprawia, że kiszonki stają się bogactwem witamin z grupy B, które przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na kondycję włosów (biotyna) i skóry (biotyna, ryboflawina, niacyna). Zawarte w nich witaminy wspomagają również układ nerwowy (niacyna, ryboflawina, tiamina), a zawarte w nich bakterie uzupełniają florę bakteryjną w naszych jelitach.

Kiszonki do picia

Jeżeli spożywamy kiszonki, nie marnujmy zalewy. Posiada ona bardzo dużą ilość wartości odżywczych, które w procesie fermentacji przenikają do wody. Dzięki temu stanowią one wygodne źródło witamin i składników mineralnych, które mogą wspierać pracę naszego organizmu. Dla przykładu, sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, natomiast sok z kiszonych buraków posiada sporą zawartość żelaza. Soki z kiszonych warzyw idealnie się sprawdzą jako wsparcie suplementacji osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę.