Zdrowe kiszonki

Kiszonki są produktami, które powinniśmy włączyć do swojej diety i regularnie spożywać. W swoim składzie posiadają one, powstałe na drodze fermentacji bakterie kwasu mlekowego.

  • Sok z kapusty kiszonej BIOFOOD – 500ml BIO

    0 out of 5
    8.50
  • Sok Burak kiszony BIOFOOD – 500ml –...

    0 out of 5
    8.30
  • Sok z Buraka kiszonego – 300ml – BI...

    0 out of 5
    5.99
  • Zakwas z buraków BIOFOOD – 100% kiszony &...

    0 out of 5
    9.99
  • Sok Kapusta kiszona BIOFOOD – 300ml R...

    0 out of 5
    5.90
  • Sok Brokuł kiszony BIOFOOD – 300ml –...

    0 out of 5
    6.99
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona z marchewką...

    0 out of 5
    9.99
  • Sok z ogórków kiszonych BIOFOOD – 300ml &...

    0 out of 5
    6.99
  • Sok Pietruszka kiszona BIOFOOD – 300ml &#...

    0 out of 5
    7.99
  • Czerwona kapusta sok – 300ml – BIO ...

    0 out of 5
    5.99
  • Sok z selera naciowego – 300 ml – B...

    0 out of 5
    6.99
  • Sok Burak+Seler kiszony BIOFOOD – 300ml &...

    0 out of 5
    6.99
  • Sok seler kiszony BIOFOOD – 300ml –...

    0 out of 5
    5.90
  • Sok Wielowarzywny BIOFOOD – 300ml –...

    0 out of 5
    7.99
  • Sok Wielowarzywny – 500ml BIO – BIO...

    0 out of 5
    9.99
  • Zakwas z buraków BIO 500 ml Bio Planet

    0 out of 5
    14.99
  • Sok pomidor kiszony – 300ml – BIOFOOD

    0 out of 5
    7.99
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 1kg BIO

    0 out of 5
    10.99
  • BIOFOOD Marchew kiszona sok 200ml BIO

    0 out of 5
    4.99
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 800g BIO

    0 out of 5
    9.99
  • Sok kalafior kiszony BIOFOOD – 300ml -BIO

    0 out of 5
    5.90
  • Bio Planet Ogórki kiszone 820g BIO

    0 out of 5
    12.19
  • Kimchi dla bąbelków 300g BIO Zakwasownia

    0 out of 5
    23.49
  • Zakwasownia Zakwas z kapusty białej 700ml BIO

    0 out of 5
    39.99
  • Farma Kimchi z czerwonej kapusty 300g

    0 out of 5
    12.49
  • Farma Świętokrzyska Kimchi białe 270g BIO

    0 out of 5
    12.50
  • Farma Świętokrzyska Kapusta kiszona 3kg BIO

    0 out of 5
    19.99
  • Zakwas z buraków jodowany 750 ml Zakwasownia

    0 out of 5
    45.99
  • Barszcz z buraków kiszonych BIOFOOD – 500...

    0 out of 5
    12.90
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Jak otrzymuje się kiszonki?

Kiszenie to metoda konserwacji żywności, która stosowana jest od wieków, nie tylko w polskiej kuchni, ale na całym świecie. Pozwala na długie przechowywanie warzyw przy jednoczesnym zachowaniu ich wartości odżywczych, dzięki czemu stanowią one bogate źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo proces kiszenia zmienia smak danego produktu, co dla wielu konsumentów jest dodatkowym atutem.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Biorąc pod uwagę fakt, że warzywa kiszone nie tracą swoich wartości odżywczych, z powodzeniem możemy spożywać je z równą częstotliwością jak świeże produkty. Niesamowitą zaletą kiszonek jest to, że można je przechowywać szczelnie zamknięte przez długi czas. Idealnie sprawdzają się w miesiącach, w których nie mamy dostępu do świeżych warzyw.

Fermentacja sprawia, że kiszonki stają się bogactwem witamin z grupy B, które przy regularnym spożywaniu korzystnie wpływają na kondycję włosów (biotyna) i skóry (biotyna, ryboflawina, niacyna). Zawarte w nich witaminy wspomagają również układ nerwowy (niacyna, ryboflawina, tiamina), a zawarte w nich bakterie uzupełniają florę bakteryjną w naszych jelitach.

Kiszonki do picia

Jeżeli spożywamy kiszonki, nie marnujmy zalewy. Posiada ona bardzo dużą ilość wartości odżywczych, które w procesie fermentacji przenikają do wody. Dzięki temu stanowią one wygodne źródło witamin i składników mineralnych, które mogą wspierać pracę naszego organizmu. Dla przykładu, sok z kiszonej kapusty zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, natomiast sok z kiszonych buraków posiada sporą zawartość żelaza. Soki z kiszonych warzyw idealnie się sprawdzą jako wsparcie suplementacji osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę.