Sól spożywcza

Na jakość przygotowywanych przez nas dań ogromny wpływ ma przede wszystkim jakość wykorzystanych składników, najlepiej więc postawić na zdrowe, ekologiczne produkty, pochodzące od sprawdzonych producentów. Aby posiłki, które zjadamy na śniadanie, obiad, czy kolację były jeszcze smaczniejsze, powinno się korzystać z przypraw podkreślających ich smak oraz wyzwalających aromat. W polskiej kuchni najbardziej uniwersalny jest pieprz oraz sól spożywcza.

  • Smakosz Sól kamienna Kłodawa Miałka 1kg

    0 out of 5
    3.99
  • Smakosz Sól Epsom 1kg

    0 out of 5
    8.29
  • Smakosz Sól kamienna Kłodawa Gruba 1kg

    0 out of 5
    6.50
  • Targroch Sól himalajska drobna 1kg

    0 out of 5
    8.50
  • Dary Natury Młynek Sól himalajska różowa 180g EKO

    0 out of 5
    16.90
  • Dary Natury Uzupełniacz sól himalajska różowa 360g EKO

    0 out of 5
    5.90
  • Targroch Sól himalajska gruba 500g

    0 out of 5
    4.90
  • Dary Natury Sól morska 150 g

    0 out of 5
    3.50
  • Dary Natury Uzupełniacz sól himalajska do sałatek 190g EKO

    0 out of 5
    8.89
  • Dary Natury Młynek Sól himalajska do mięs i sosów 125g EKO

    0 out of 5
    17.79
  • Targroch Sól himalajska gruba 1kg

    0 out of 5
    6.90
  • NATURAMED Sól CZARNA himalajska drobna Kala Namak 1kg

    5.00 out of 5
    12.90
  • Dary Natury Młynek Sól wędzona ziołami 200g EKO

    0 out of 5
    18.79
  • Dary Natury Sól czosnkowa 90g

    0 out of 5
    3.99
  • Dary Natury Sól ziołowa 700g

    0 out of 5
    18.90
  • Dary Natury Uzupełniacz sól himalajska do mięs 250g EKO

    0 out of 5
    8.89
  • Dary Natury Sól ziołowa 100g EKO

    0 out of 5
    4.69
  • Dary Natury Młynek Sól himalajska do sałatek 95g EKO

    0 out of 5
    17.79
  • Targroch Sól himalajska drobna 500g

    0 out of 5
    5.90
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Sól spożywcza – popularna przyprawa w polskiej kuchni

Sól spożywcza jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Nawet jeśli na co dzień nie sięga się po inne przyprawy, to sól znajduje się zawsze pod ręką i jest chętnie wykorzystywana. Sól stosuje się przede wszystkim jako wzmacniacz smaku, ponadto określa się ją mianem naturalnego konserwantu. Należy jednak pamiętać, że nie jest wskazane spożywanie zbyt dużej ilości soli. Dodając ją do przygotowanych potraw, warto więc postawić na umiar i dbać tym samym o swoje zdrowie. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że dla zdrowych osób dorosłych dzienny dodatek soli do posiłków nie może być większy niż 5g.

Na jaki rodzaj soli spożywczej się zdecydować?

Warto zaznaczyć, że sól spożywcza niejedno ma imię, dlatego można wybierać pośród wielu jej rodzajów. W naszej ofercie jest dostępna zarówno sól kamienna „kłodawska”, jak i różowa oraz czarna sól himalajska. Można postawić również na sól z eko ziołami, morską, a także czosnkową. A więc jaką sól wybrać? Duże znaczenie w tym kontekście mają osobiste preferencje smakowe oraz to, do jakiego dania pragnie się dodać tę przyprawę. Warto jednak wypróbować wszystkie dostępne opcje i na tej podstawie wybrać rozwiązanie, które w największym stopniu przypadnie nam do gustu.

Sól drobnoziarnista i gruboziarnista – którą wybrać?

W sklepach dostępna jest sól spożywcza w różnej postaci. Ze względu na sposób zmielenia wyróżnia się sól drobnoziarnistą i gruboziarnistą. Przyprawa ta może podkreślać smak potraw przygotowywanych z wykorzystaniem różnych produktów – warzyw, mięs, ryb, kasz i makaronów.