Ryż parboiled

Codziennie wielu z nas chętnie sięga po ryż parboiled. Wynika to zazwyczaj z faktu, że ciężko go rozgotować, dzięki czemu się nie skleja i zostaje sypki. Jednak czy wiesz, że to nie jedyne właściwości tego ryżu i gdy wprowadzisz go do swojego codziennego jadłospisu, korzystasz również z jego innych prozdrowotnych właściwości. Ryż parboiled jest inaczej nazywany ryżem parabolicznym. Jest on produkowany z ryżu białego, który został poddany specjalnym procesom. Surowe ziarna ryżu białego poddaje się działaniu powietrza z wykorzystaniem pary wodnej i zwiększonego ciśnienia. Dzięki takiemu procesowi produkt zyskuje inną wartość energetyczną oraz właściwości fizyczne. Nazwa ryżu nie została więc zainspirowana przez słowo ,,parabola’’ a przez proces w jakim jest produkowany. Proces produkcji ryżu parboiled polega na początkowym moczeniu surowych ziaren, następnie ich gotowaniu na parze i suszeniu.

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Przy zakupie ryżu parboiled zapewne często czytamy na etykiecie, że zawiera więcej składników odżywczych niż standardowy ryż. Ale czy to prawda? Otóż tak, ponieważ podczas oddziaływania na ryż za pomocą pary wodnej i zwiększonego ciśnienia dochodzi do przemieszczania się większej ilości składników odżywczych z okrywy do wnętrza ziarna.

Na rynku dostępnych jest wiele odmian ryżu – możemy zakupić ryż biały, parboiled, czerwony, dziki, brązowy oraz czarny. To jaki wybierzemy powinno zależeć od naszych preferencji smakowych, od tego do czego chcemy go wykorzystać oraz jakie korzyści ma za sobą ponosić. Poniżej postaram się jak najlepiej streścić jakie właściwości kryje za sobą ryż parboiled oraz jakie pyszności możemy z niego wykonać. 

Właściwości ryżu parabolicznego

Podczas produkcji dochodzi do ,,przemieszczania się’’ składników odżywczych do wnętrza ryżu dzięki czemu zawiera ich więcej niż standardowy ryż. Ryż biały zawiera znikome ilości niacyny, natomiast w ryżu parabolicznym jej wartość jest już całkiem duża, bo około 4 mg. Niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nasze organizmu. Bowiem jest potrzebna do prawidłowego działania układu nerwowego oraz mózgu, bierze udział w przemianach białek, węglowodanów, tłuszczy i kwasów nukleinowych oraz bierze udział w syntezie hormonów płciowych. 

Kolejną zaletą ryżu parabolicznego jest zawarte w nim żelazo, którego ilość  jest aż 3 krotnie wyższa niż w standardowym ryżu białym. Osoby zmagające się z niedoborami żelaza powinny chętniej sięgać po tą odmianę ryżu. Dodatkowo, aby zwiększyć wchłanianie żelaza wystarczy połączyć posiłek z ryżem parabolicznym i źródłem witaminy C np. sokiem pomarańczowym, papryką, porzeczką czy dziką różą. Może być to bezpośredni dodatek do ryżu, do sałatki czy sok do posiłku. Żelazo pełni szereg niezmiernie ważnych i niezastąpionych funkcji w naszym organizmie. Jest bowiem niezbędne do przebiegu ważnych procesów biologicznych, także jest składnikiem hemoglobiny, która jest potrzebna do transportu tlenu. Osoby u których występują niedobory żelaza są często rozdrażnione, łatwiej chorują, są osłabione oraz mają łatwiej łamliwe paznokcie oraz wypadające włosy. 

Ryż jest produktem, który nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu może być stosowany przez osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki lipidowej w organizmie. Oczywiście w jadłospisie takich osób również powinny znaleźć się warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika. 

Ryż paraboliczny ma również niższą zawartość wilgoci w swoich ziarnach w porównaniu do ryżu białego (zawartość wilgoci obniżona o jakieś 10-11%). Dzięki czemu przydatność do spożycia ryżu parboiled jest dłuższa  i dłużej możemy cieszyć się jego świeżością.

Ryż parboiled będzie charakteryzował się trzykrotnie większą zawartością tiaminy i pirydoksyny w porównaniu do jego odpowiednika, który nie został poddany działaniu pary wodnej. Pirydoksyna inaczej  jest nazywana witaminą B6. Pełni ona bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, na przykład jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – oddziałuje na nasze dobre samopoczucie. Tiamina, czyli witamina B1, również wpływa na pracę układu nerwowego, ale również sercowo-naczyniowego oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Ile kalorii ma ryż parboiled?

Ryż parboiled ma zbliżoną wartość kaloryczną do innych odmian ryżu. Jego wartość kaloryczna to około 350-360 kalorii. Taką kaloryczność zawdzięcza w głównej mierze węglowodanom, których jest w nim około 78 gramów. Ryż paraboliczny charakteryzuje się niewielką ilością błonnika przez co będzie bardziej łatwostrawny. Możemy go podać w formie kleiku osobom będącym na dietach łatwostrawnych oraz kleikowych. Po ryż paraboliczny również chętnie będą sięgać osoby na dietach wysokowęglowodanowych i wysokokalorycznych – w tym sportowcy. Ryż ten będzie bardzo dobrym źródłem węglowodanów, które łatwo ulegają strawieniu. 

Ryż paraboliczny będzie zawierał największą ilość białka w porównaniu do jego wszystkich odmian – bowiem zawiera około 8-9 gramów. Białko pochodzenia roślinnego korzystnie wpływa na stan mikrobioty jelitowej – co jest kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem tego, a nie innego ryżu. Niestety bardzo często nasza dieta obfituje w białko jedynie pochodzenia zwierzęcego, dlatego powinniśmy szukać i wzbogacać ja w źródła białka roślinnego.

Zawartość tłuszczu w ryżu parabolicznym jest bardzo niewielka. Dzięki temu możemy przygotować dane, które wzbogacimy w większą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z olejów roślinnych. Tak wykonany posiłek będzie korzystnie wpływać na nasze zdrowie oraz profil lipidowy. 

Jak gotować ryż paraboliczny?

Gotowanie ryżu parabolicznego nie zajmie nam zbyt dużo czasu ani energii. Jedną szklankę ryżu przekładamy do garnuszka. Następnie zalewamy dwoma szklankami wody (bez dodatku soli). Tak przyszykowany ryż szybko ogrzewamy bez przykrywki do wrzenia. Gdy to nastąpi gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się sypkim i niesklejającym się ryżem. Po ugotowaniu możemy dodać ulubione przyprawy do ryżu jak kurkuma, pieprz, papryka czy inne zioła oraz łyżkę oleju np. konopnego, który zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dzięki odpowiednim proporcjom wody do ryżu podczas gotowania – ryż jest w stanie wchłonąć całą wodę i zapobiegniemy wymywaniu składników odżywczych. 

Ryż parboiled możemy poddać dłużej obróbce cieplnej. Należy jednak pamiętać aby dodać więcej wody. Dzięki temu uzyskamy kleik, który będziemy mogli podać osobie chorej. Czas gotowania kleiku ryżowego trwa około godziny. Możemy dodać do niego dodatkowych wartości odżywczych przez dodanie po ugotowaniu masła, śmietanki czy żółtka jaj. 

Jak wybrać oraz jak przetrzymywać?

Przy zakupie ryżu warto wybierać ten, który nie jest pakowany w plastikowe woreczki z których uwalniane są podczas gotowania związki negatywnie wpływające na nasze zdrowie. Sklep internetowy biozdrowy.pl oferuje szeroki asortymet produktów, w tym również ryż paraboliczny, który znajduje się w jednym opakowaniu zbiorczym. Dzięki temu mamy możliwość na dobranie odpowiedniej ilości, która zaspokoi nasze potrzeby i nie wyrzucimy reszty opakowania. Dodatkowo produkty dostępne w sklepie biozdrowy.pl są produktami ekologicznymi, dzięki czemu nie musimy martwić się o obecność w nich metali ciężkich, herbicydów i pestycydów. 

Przepisy z wykorzystaniem ryżu parboiled

SZYBKI RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU W AZJATYCKIEJ ODSŁONIE

TO CZEGO POTRZEBUJESZ NA 3-4 PORCJE:

  • ryż paraboliczny 100 gramów, 
  • 1 tofu wędzone lub zwykłe (zależy od twoich upodobań). Wybieraj tofu fortyfikowane w wapń,
  • 1 papryka, 
  • 1 średnia cebula, 
  • pół średniej cukinii, 
  • ½ małego brokuła, 
  • 7-8 dużych pieczarek, 
  • 3-4 garście pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pietruszka, 
  • sezam.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • sos sojowy, 
  • sos słodko-kwaśny,
  • ocet ryżowy lub winny, 
  • pieprz, 
  • słodka i wędzona papryka, 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Kroimy w piórka cebulę. Umieszczamy ją na patelni z dodatkiem oleju. Zaczynamy smażyć. 
  2. Do cebuli po krótkiej chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Smażymy 7 minut. 
  3. Następnie kroimy tofu i cukinię w kostkę. Umieszczamy na patelni i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z informacjami zawartymi na opakowaniu lub tak jak opisaliśmy w wyższej części tekstu. 
  5. W drugim garnuszku gotujemy rozdrobniony brokuł na różyczki przez około 5-6 minut.
  6. Tak ugotowany brokuł przekładamy na patelnię. Dodajemy pieprz, słodką i wędzoną paprykę. Smażymy jeszcze dwie minuty. 
  7. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół. Wrzucamy na patelnię wraz z ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, octem oraz sosem słodko-kwaśnym (około 2-3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu oraz 2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego).
  8. Smażymy tak jeszcze przez około 3 minuty. 
  9. Gotowy ryż przekładamy do miseczki. Posypujemy rozdrobnioną pietruszką i sezamem. 

RYŻ PARABOLICZNY Z MLEKIEM, CYNAMONEM I JABŁKIEM. 

TO CZEGO POTRZEBUJESZ NA DWIE PORCJE:

  • ½ szklanki ryżu, 
  • 1 ½ -2 szklanki mleka (możesz również wykorzystać ulubiony napój roślinny),
  • 1 duże jabłko, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • wiórki kokosowe.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do garnuszka przelewamy mleko i dodajemy ryż. Gotujemy aż ryż wchłonie całość mleka. Co jakiś czas należy zamieszać zawartość garnka. 
  2. W między czasie myjemy jabłko i ścieramy na tarce. 
  3. Gdy prawie całe mleko się wchłonie dodajemy ryż i gotujemy tak przez krótką chwilę. 
  4. Garnuszek zdejmujemy z palnika. 
  5. Gotowy ryż przekładamy do miseczki i posypujemy z góry wiórkami kokosowymi oraz cynamonem.