Podczas produkcji dochodzi do ,,przemieszczania się’’ składników odżywczych do wnętrza ryżu dzięki czemu zawiera ich więcej niż standardowy ryż. Ryż biały zawiera znikome ilości niacyny, natomiast w ryżu parabolicznym jej wartość jest już całkiem duża, bo około 4 mg. Niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nasze organizmu. Bowiem jest potrzebna do prawidłowego działania układu nerwowego oraz mózgu, bierze udział w przemianach białek, węglowodanów, tłuszczy i kwasów nukleinowych oraz bierze udział w syntezie hormonów płciowych.
Kolejną zaletą ryżu parabolicznego jest zawarte w nim żelazo, którego ilość jest aż 3 krotnie wyższa niż w standardowym ryżu białym. Osoby zmagające się z niedoborami żelaza powinny chętniej sięgać po tą odmianę ryżu. Dodatkowo, aby zwiększyć wchłanianie żelaza wystarczy połączyć posiłek z ryżem parabolicznym i źródłem witaminy C np. sokiem pomarańczowym, papryką, porzeczką czy dziką różą. Może być to bezpośredni dodatek do ryżu, do sałatki czy sok do posiłku. Żelazo pełni szereg niezmiernie ważnych i niezastąpionych funkcji w naszym organizmie. Jest bowiem niezbędne do przebiegu ważnych procesów biologicznych, także jest składnikiem hemoglobiny, która jest potrzebna do transportu tlenu. Osoby u których występują niedobory żelaza są często rozdrażnione, łatwiej chorują, są osłabione oraz mają łatwiej łamliwe paznokcie oraz wypadające włosy.
Ryż jest produktem, który nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu może być stosowany przez osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki lipidowej w organizmie. Oczywiście w jadłospisie takich osób również powinny znaleźć się warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika.
Ryż paraboliczny ma również niższą zawartość wilgoci w swoich ziarnach w porównaniu do ryżu białego (zawartość wilgoci obniżona o jakieś 10-11%). Dzięki czemu przydatność do spożycia ryżu parboiled jest dłuższa i dłużej możemy cieszyć się jego świeżością.
Ryż parboiled będzie charakteryzował się trzykrotnie większą zawartością tiaminy i pirydoksyny w porównaniu do jego odpowiednika, który nie został poddany działaniu pary wodnej. Pirydoksyna inaczej jest nazywana witaminą B6. Pełni ona bardzo ważne funkcje w naszym organizmie, na przykład jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – oddziałuje na nasze dobre samopoczucie. Tiamina, czyli witamina B1, również wpływa na pracę układu nerwowego, ale również sercowo-naczyniowego oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.