Ryż, obojętnie jakiego gatunku, jest powszechnie i zgodnie z prawdą uważany za zdrowy i sycący produkt, który stanowi doskonałą alternatywę na przykład dla popularnych ziemniaków. Chociaż ryż dziki jest zdecydowanie mniej popularny od ryżu białego, zawiera dużo więcej substancji odżywczych, a co za tym idzie – lista jego właściwości zdrowotnych jest znacznie dłuższa. Wszystko dzięki składnikom opisanym poniżej:
– cynk – odpowiada za funkcjonowanie układu odpornościowego, a także prawidłowy stan kości, skóry, włosów oraz paznokci
– magnez – zapewnia równowagę elektrolitową, poprawia stan kości oraz zębów, pozytywnie wpływa na metabolizm energetyczny, zmniejsza objawy zmęczenia, pomaga w pozbyciu się skurczy mięśni;
– miedź – odpowiada za poprawne funkcjonowanie układów odpornościowego i nerwowego, utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej, pozytywnie wpływa na metabolizm energetyczny, pozwala utrzymywać pigmentację skóry i włosów, chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym;
– potas – dobrze wpływa na funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego, pomaga w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego;
– żelazo – wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, wytwarza erytrocyty (potocznie zwane czerwonymi krwinkami) i hemoglobinę, odpowiada za prawidłowy transport tlenu, zmniejsza objawy zmęczenia, poprawia funkcje poznawcze – również u noworodków i małych dzieci;
– witamina B6 – odpowiada za poprawne funkcjonowanie układów odpornościowego i nerwowego, poprawia metabolizm białek i glikogenu, jest potrzebna do produkcji erytrocytów (wyżej wspomniane czerwone krwinki), poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, reguluje hormony oraz procesy metaboliczne, pozwala zachowywać prawidłowe funkcje psychiczne i psychologiczne;
– witamina K – pomaga utrzymywać prawidłowy stan kości, pozytywnie wpływa na krzepnięcie krwi, przyspiesza gojenie się ran.
Jak widać, niezwykle często pojawiającą się właściwością wśród składników dzikiego ryżu jest wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego. Warto zaznaczyć, że układ odpornościowy zwalcza czynniki chorobotwórcze takie jak bakterie, grzyby, pierwotniaki, robaki pasożytnicze i wirusy. Tak więc składniki zawarte w tej roślinie pozwalają zadbać o zdrowie, a co za tym idzie – samopoczucie. Poza tym posiada ona niski indeks glikemiczny (poleca się ją osobom chorującym na cukrzycę typu 1 i 2) i stanowi produkt bezglutenowy (bez obaw mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię). Powyższa lista powinna być (i mamy nadzieję, że będzie) najlepszą możliwą zachętą do włączenia opisywanego produktu do codziennej diety.