Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Ryż » Ryż do sushi

Ryż do sushi

Sushi jest coraz częściej spotykanym daniem oraz jest coraz więcej miejsc, w których możemy je znaleźć. Co ciekawe możemy spotkać sushi, które jest przy nas nadpalone, co dodaje mu uroku oraz dzięki temu zyskuje nowy smak, który zaskoczy każdego kto uwielbia sushi. Cały sekret dobrze przygotowanego sushi kryje się w dodatkach, a bazowym składnikiem jest ryż. Bez właściwego doboru oraz przyrządzenia ryżu nie uda nam się zrobić idealnego sushi. 

Sushi serwowane w restauracjach jest często daniem drogim, dlatego wiele z nas decyduje się na jego przyrządzenie w domu. Warto więc zacząć od doboru ryżu. Ryż do sushi powinien szybko chłonąć wodę, przez co po ugotowaniu będzie bardzo kleisty. Najlepszą odmianą jest ryż perłowy (który jest inaczej nazywany ryżem do sushi). Charakteryzuje on się okrągłym i niewielkim ziarenkiem, które po ugotowaniu jest bardzo kleiste. Dzięki wyborowi odpowiedniego ryżu zapobiegniemy późniejszemu rozpadowi sushi oraz zyskamy niepowtarzalny smak. 

  • Bio Planet Ryż do sushi 500g BIO

    0 out of 5
    11.49
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Czym charakteryzuje się ryż do sushi?

Ryż do sushi charakteryzuje się białą barwą, która jest osiągana poprzez oczyszczenie oraz polerowanie. Taki ryż ma mniejszą zawartość błonnika niż ryż brązowy, dlatego mogą go spożywać osoby będące na dietach łatwostrawnych. Ryż tak przyrządzony ma mniej intensywny smak, przez co idealnie będzie łączyć się z każdym dodatkiem dodanym do sushi,  nawet tym najmniej intensywnym. 

Co ciekawe istnieje bardzo wiele odmian ryżu, które są różnej długości oraz różnego kształtu. Przy wyborze ryżu do sushi warto kierować się długością – bowiem ryż do sushi nie powinien być zbyt długi. Taki będzie się idealnie nadawać do gulaszu oraz sałatek, ponieważ ma mniejszą kleistość po ugotowaniu. Ryż do sushi natomiast powinien być niewielki oraz niemal okrągły. 

Aby przygotować idealne sushi bardzo ważnym elementem jest wybór odpowiednich produktów i technika. Nie mając odpowiednich produktów, nawet będąc najlepszymi specjalistami nie osiągniemy odpowiedniego rezultatu. Bardzo wiele osób ma problem z ugotowaniem ryżu – jest on często niedogotowany oraz zbyt mało kleisty. Często przyczyną tego jest dobór nieodpowiedniego produktu. 

 Jak wybrać ryż do sushi?

Wielu producentów ułatwia nam dobór odpowiedniego ryżu do sushi, poprzez umieszczanie na etykiecie napisu ,,ryż do sushi’’. Jednak warto przy zakupie zwrócić uwagę na jego kształt oraz opis, aby potem uniknąć rozczarowania. Ryż do sushi jaki występuje na półkach Biozdrowego zawiera okrągłe, grube i lekko przezroczyste ziarna, które są gwarancją idealnego sushi. 

Ryż do sushi dostępny w biozdrowy.pl jest produktem ekologicznym, dzięki czemu mamy pewność, że nie jest zanieczyszczony pestycydami, metalami ciężkimi oraz herbicydami. Możemy więc bez obaw podać go swoim najbliższym. 

Przy wyborze ryżu do sushi najlepiej sprawdzić datę przydatności oraz czy w opakowaniu nie występują żadne niepokojące zmiany, jak na przykład ciemniejsza barwa. Jeżeli wszystko jest w porządku, ryż powinniśmy przechowywać w zaciemnionym, szczelnym opakowaniu z dala od wilgoci. 

Jak przygotować ryż do sushi?

Poniżej znajdziecie kilka kroków do prawidłowego ugotowania ryżu do sushi.

KROK 1 

Zaopatrz się w wszystkie niezbędne składniki:

  • ryż do sushi, 
  • ocet ryżowy, 
  • cukier, 
  • woda.

KROK 2

500 gramów ryżu umieść na sitku w misce. Płucz go do obracając w dłoniach. Ryż będzie gotowy gdy woda będzie przejrzysta. 

KROK 3

Do garnka wsyp ryż za pomocą szklanki. Do garnka wlej taką samą ilość wody co ilości ryżu jaka była w szklance. Ryż gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż na 15 minut pod przykryciem. 

KROK 4

6 łyżek cukru wymieszaj z 150 mililitrami octu ryżowego. Aby łatwiej wymieszać cukier możemy podgrzać zalewę. Do przestudzonego ryżu dodajemy zalewę. Ryż przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie mieszamy i dalej odstawiamy. 

KROK 5

Ryż wykładamy na nori dopiero w momencie kiedy będzie zimny. W innym wypadku nasze sushi będzie niedobre, ponieważ nori stanie się gumowate. 

Najczęstszym błędem podczas przyrządzania sushi jest dobór niewłaściwych produktów, przez co pomimo dobrej techniki, nie możemy osiągnąć zamierzonego efektu. Dodatkowo na ryżu najczęściej występuje informacja na temat czasu gotowania ryżu. Czasem wymaga on więcej niż 10 minut, wtedy należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta. 

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: