Ryż do sushi charakteryzuje się białą barwą, która jest osiągana poprzez oczyszczenie oraz polerowanie. Taki ryż ma mniejszą zawartość błonnika niż ryż brązowy, dlatego mogą go spożywać osoby będące na dietach łatwostrawnych. Ryż tak przyrządzony ma mniej intensywny smak, przez co idealnie będzie łączyć się z każdym dodatkiem dodanym do sushi, nawet tym najmniej intensywnym.
Co ciekawe istnieje bardzo wiele odmian ryżu, które są różnej długości oraz różnego kształtu. Przy wyborze ryżu do sushi warto kierować się długością – bowiem ryż do sushi nie powinien być zbyt długi. Taki będzie się idealnie nadawać do gulaszu oraz sałatek, ponieważ ma mniejszą kleistość po ugotowaniu. Ryż do sushi natomiast powinien być niewielki oraz niemal okrągły.
Aby przygotować idealne sushi bardzo ważnym elementem jest wybór odpowiednich produktów i technika. Nie mając odpowiednich produktów, nawet będąc najlepszymi specjalistami nie osiągniemy odpowiedniego rezultatu. Bardzo wiele osób ma problem z ugotowaniem ryżu – jest on często niedogotowany oraz zbyt mało kleisty. Często przyczyną tego jest dobór nieodpowiedniego produktu.
Jak wybrać ryż do sushi?
Wielu producentów ułatwia nam dobór odpowiedniego ryżu do sushi, poprzez umieszczanie na etykiecie napisu ,,ryż do sushi’’. Jednak warto przy zakupie zwrócić uwagę na jego kształt oraz opis, aby potem uniknąć rozczarowania. Ryż do sushi jaki występuje na półkach Biozdrowego zawiera okrągłe, grube i lekko przezroczyste ziarna, które są gwarancją idealnego sushi.
Ryż do sushi dostępny w biozdrowy.pl jest produktem ekologicznym, dzięki czemu mamy pewność, że nie jest zanieczyszczony pestycydami, metalami ciężkimi oraz herbicydami. Możemy więc bez obaw podać go swoim najbliższym.
Przy wyborze ryżu do sushi najlepiej sprawdzić datę przydatności oraz czy w opakowaniu nie występują żadne niepokojące zmiany, jak na przykład ciemniejsza barwa. Jeżeli wszystko jest w porządku, ryż powinniśmy przechowywać w zaciemnionym, szczelnym opakowaniu z dala od wilgoci.
Jak przygotować ryż do sushi?
Poniżej znajdziecie kilka kroków do prawidłowego ugotowania ryżu do sushi.
KROK 1
Zaopatrz się w wszystkie niezbędne składniki:
- ryż do sushi,
- ocet ryżowy,
- cukier,
- woda.
KROK 2
500 gramów ryżu umieść na sitku w misce. Płucz go do obracając w dłoniach. Ryż będzie gotowy gdy woda będzie przejrzysta.
KROK 3
Do garnka wsyp ryż za pomocą szklanki. Do garnka wlej taką samą ilość wody co ilości ryżu jaka była w szklance. Ryż gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż na 15 minut pod przykryciem.
KROK 4
6 łyżek cukru wymieszaj z 150 mililitrami octu ryżowego. Aby łatwiej wymieszać cukier możemy podgrzać zalewę. Do przestudzonego ryżu dodajemy zalewę. Ryż przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie mieszamy i dalej odstawiamy.
KROK 5
Ryż wykładamy na nori dopiero w momencie kiedy będzie zimny. W innym wypadku nasze sushi będzie niedobre, ponieważ nori stanie się gumowate.
Najczęstszym błędem podczas przyrządzania sushi jest dobór niewłaściwych produktów, przez co pomimo dobrej techniki, nie możemy osiągnąć zamierzonego efektu. Dodatkowo na ryżu najczęściej występuje informacja na temat czasu gotowania ryżu. Czasem wymaga on więcej niż 10 minut, wtedy należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta.