Ryż czerwony

Ryż czerwony jest polecany wszystkim, którzy dbają o zdrową, lekkostrawną dietę. Tak jak inne odmiany ryżu, czyli ryż: biały, brązowy oraz czarny, stanowi jeden z najłatwiej trawionych i najszybciej przyswajalnych zbóż. Mimo licznych właściwości, niskiej kaloryczności i niskiego indeksu glikemicznego nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce. Trzeba jednak przyznać, że wraz ze wzrostem świadomości Polaków na temat zdrowego odżywiania się zapotrzebowanie na niego rośnie. Jak wygląda ryż czerwony? Ma ciemnoczerwoną, czasem nawet bordową barwę (przez dużą zawartość antocyjanów, które występują także w jagodach czy w czerwonej kapuście), a jego ziarenka są długie i wąskie. W smaku jest słodkawy, posiada delikatnie orzechowy aromat. Wykorzystuje się go nie tylko w gastronomii, ale też – przez wzgląd na jego prozdrowotne właściwości – w farmakologii.

  • Bio Planet Ryż czerwony pełnoziar.1kg BIO

    0 out of 5
    23.31
  • Bio Planet Ryż czerwony pełnoziar. 500g BIO

    0 out of 5
    12.59
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Czerwony ryż w farmakologii

Nasz czerwony ryż interesuje przede wszystkim jako produkt wykorzystywany w gastronomii. Warto jednak wspomnieć, że coraz częściej jest on składnikiem tabletek na cholesterol czy kapsułek działających profilaktycznie w chorobach serca i w chorobach układu krążenia. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości monakoliny K, która wytwarzana jest przy udziale grzybów o nazwie monascus purpureus w procesie fermentacji.

Historia czerwonego ryżu

Historia czerwonego ryżu rozpoczęła się w Chinach. Kiedyś Chińczycy stosowali go do gotowania i leczenia. Uważano, że zwiększa on przepływ krwi oraz pozwala na szybsze trawienie. Niekiedy wykorzystywano go jeszcze jako barwik gastronomiczny. Dzisiaj ryż czerwony uprawia się przede wszystkim w Azji (głównie na Filipinach i w Tajlandii), w Południowej Afryce oraz w Południowo-Wschodniej Afryce (na przykład na Madagaskarze).

Właściwości czerwonego ryżu

Zdecydowanie warto mieć czerwony ryż w kuchni, wprowadzić go do swojej diety i zadbać o regularne spożywanie. Dlaczego? Dlatego, że posiada on wiele właściwości służących poprawie naszego samopoczucia i zdrowia. Zostały one skrótowo opisane poniżej.

1) Jest niezwykle sycący i pożywny. Dzieje się tak dlatego, że zawiera duże ilości błonnika, który powoduje, że długo czujemy się najedzeni. 

2) Opóźnia rozwój osteoporozy pomenopauzalnej. Dzieje się to głównie za sprawą dużych ilości magnezu zawartych w ryżu czerwonym.

3) Zabezpiecza przed chorobami stawów i złamaniami. To również zasługa dużych ilości magnezu.

Ponadto, czerwony ryż po ugotowaniu jest wyjątkowo lekkostrawny. Powoduje, że smak, aromat i wygląd potraw są niezwykle oryginalne, orientalne i po prostu ciekawe.

Wartość odżywcza czerwonego ryżu

Ryż czerwony jest bogaty w wartości odżywcze, witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze, które są niezwykle istotne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu każdego z nas. Zawiera przede wszystkim:

– błonnik,

– cynk,

– mangan,

– magnez,

– potas,

– witaminę E,

– witaminy z grupy B (najwięcej B1, B3 i B5).

Ile kalorii ma czerwony ryż w 100 gramach?

Czerwony ryż w 100 gramach ma 351 kalorii. Zawiera:

– węglowodany – 75 w 100 gramach ( z czego 1,7 to cukry),

– białko – 7,5 w 100 gramach,

– tłuszcze – 1,7 w 100 gramach (z czego 0,3 to kwasy tłuszczowe nasycone),

– sól – 0,03 w 100 gramach.

Gdzie kupić czerwony ryż?

Czerwony ryż, jak już wspomnieliśmy, nie jest jeszcze popularny w Polsce. Dlatego właśnie raczej nie można dostać go w sklepikach osiedlowych i w małych supermarketach. Oferują go zazwyczaj duże supermarkety, gdzie znaleźć go można w alejkach z ekologiczną żywnością. Ponadto, istnieje możliwość zamawiania go w sklepach internetowych oferujących wysokojakościowe produkty typu bio. I tak w ofercie BioZdrowy znajduje się ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty w dwóch wariantach – mniejszym (500 gram) i większym (1 kilogram). Koszt tego rodzaju ryżu znacznie przewyższa koszt popularnego, białego ryżu – waha się od około 10 do 15 zł za 500 gram. Lista jego wartości odżywczych również jest znacznie dłuższa niż lista wartości ryżu białego. Dodatkowo przy zakupie warto zwracać uwagę na to, czy dany produkty jest ekologiczny, dzięki czemu mamy pewność, że zawsze korzystamy z najlepszych produktów.

Jak gotować czerwony ryż?

Aby prawidłowo ugotować czerwony ryż, należy pamiętać o odpowiednich proporcjach. Na jedną szklankę ryżu czerwonego powinny przypadać dwie szklanki wrzącej wody. Dzięki temu podczas gotowania cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, a co za tym idzie – wszystkie wartości odżywcze zostaną zachowane (a nie wylane do zlewu razem z wodą). Ten rodzaj ryżu gotuje się przez około 35-40 minut. Można jednak skrócić czas gotowania, jeśli wcześniej przez dwie, trzy godziny ziarna ryżu będą leżały zalane zimną wodą. Moczenie ziaren ryżu nie tylko skraca czas gotowania, ale sprawia również, że zawarte w nich składniki odżywcze będą lepiej przyswajalne. W przypadku niemoczenia ziaren, należy je najpierw delikatnie opłukać zimną wodą. Znawcy ryżu zdecydowanie preferują ryż czerwony (i każdy inny), który wymaga gotowania ziaren znajdujących się „luzem”, nie w woreczkach. Tylko wtedy można uzyskać najlepszy smak i aromat oraz nie stracić żadnych wartości odżywczych.

Danie z czerwonym ryżem

Ryż czerwony nadaje się zarówno do wykwintnych, wytrawnych potraw, jak i do egzotycznych, owocowych deserów. Poleca się go również jako dodatek do sałatek. Dzięki niemu dania nabierają oryginalnego smaku, intensywnego koloru i niepowtarzalnego aromatu. Poniżej znajduje się przepis, gdzie z wykorzystaniem opisywanego ryżu można stworzyć szybkie, lekkostrawne i niezwykle smaczne danie na lunch czy obiad.

Składniki do dania z czerwonych ryżem

Do przygotowania czerwonego ryżu z wiosennymi warzywami i serem mozzarellą potrzeba następujących składników:

1) 200 gram czerwonego ryżu pełnoziarnistego,

2) papryka czerwona,

3) niewielka cukinia,

4) natka pietruszki lub kolendry,

5) ser mozzarella w kulkach,

6) 1/4  szklanki łuskanego słonecznika,

7) 2 łyżki oleju do smażenia (na przykład kokosowego),

8) 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,

9) 1 łyżeczka kurkumy,

10) sól i pieprz.

Z powyższych składników otrzymamy trzy porcje dania.

Sposób przyrządzenia dania z czerwonym ryżem

Aby przygotować czerwony ryż z wiosennymi warzywami i serem mozzarellą należy:

1) ugotować ryż zgodnie z wyżej opisaną instrukcją (około 35-40 minut w proporcji jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody);

2) na patelni z dodatkiem oleju usmażyć warzywa – paprykę i cukinię (aż będą zarumienione);

3) do usmażonych warzyw dodać słonecznik (najlepiej wcześniej uprażony) i przyprawy – paprykę słodką mieloną, kurkumę oraz pieprz i sól do smaku, według uznania;

4) wymieszać ryż z warzywami;

5) dodać pokrojone (na około cztery części) kulki mozzarelli i wymieszać, aby się roztopiły;

6) całość podsmażać jeszcze przez około 2 minuty;

7) dodać pietruszkę lub kolendrę na wierzch dania.

Życzymy smacznego!