Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Ryż » Ryż czarny

Ryż czarny

Robiąc codzienne zakupy możemy spotkać się z przeróżnymi rodzajami ryżu, w tym z czarnym ryżem. Jest on rzadziej spotykany w małych sklepach, natomiast na pewno znajdziemy go w sklepie ze zdrową żywnością jak na przykład biozdrowy.pl. Gdy przygotujemy go z daniami zaskoczymy gości, nie tylko znakomitym wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Ryż czarny jest bowiem ciekawym urozmaiceniem standardowej diety. Możemy połączyć go z przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą jego smak.

Istnieje możliwość zakupienia dwóch odmian ryżu czarnego – kleistego i jaśminowego. Ten pierwszy jest bardziej ceniony za swoje walory smakowe. Dodatkowo ryż czarny zawiera znaczną ilość składników odżywczych, które będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie, dlatego powinien coraz częściej gościć na naszych stołach.

Najczęściej ryż kojarzy nam się z kuchnią chińską i narodowymi potrawami tego kraju, natomiast z powodzeniem możemy go wykorzystać w połączeniu z ulubionym sosem lub stworzyć nowe i modernistyczne danie, które zaciekawi każdego domownika –  nawet tego najbardziej wymagającego. 

mokosh
gratis hempking

Historia ryżu czarnego

Uprawa ryżu czarnego sięga już starożytnych czasów. Jest on inaczej nazywany ryżem zakazanym lub cesarskim. Mogli go spożywać tylko członkowie rodzin królewskich i najbogatsze osoby w państwie, dlatego uprawa ryżu była bardzo kontrolowana i prowadzona w małych ilościach. Czarny ryż był porównywany do złota. Gdy nieodpowiednia osoba została nakryta na jedzeniu ryżu czarnego, to groziła jej nawet kara śmierci. 

Ryż czarny potrzebuje jednak bardzo długiego okresu wegetatywnego, bo aż 5-6 miesięcy. Dodatkowo jest mało wydajny. Aktualnie trwają poszukiwania lepszego rozwiązania przy produkcji ryżu czarnego, który najlepiej aby skrócił czas wegetacji i zwiększył plony. Zakazany ryż jest właśnie dlatego droższy niż biały.

Właściwości ryżu czarnego

Ryż czarny charakteryzuje się wysoką zawartością związków przeciwutleniających. Co ciekawe jest ich więcej niż w jagodach i borówkach. Związki te są potrzebne do walki z wolnymi rodnikami – czyli cząsteczkami zawierającymi niesparowany elektron. Wolne rodniki powstają w naszym organizmie podczas stresu, nieodpowiedniego snu, ale również gdy spożywamy żywność typu fast food. Dlatego powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż produktów zawierających antyoksydanty, które pomagają zachować nam zdrowie i młody wygląd na lata. 

Ryż czarny charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów (związków przeciwutleniających). Wykazują one bowiem działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Błonnik pokarmowy pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Zwiększa objętość treści pokarmowej przez co czujemy się dłużej najedzeni, pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny co działa korzystnie na zęby, ale również ogranicza wchłanianie jonów metali ciężkich ,,wymiatając je jak miotłą’’ z organizmu. Ryż czarny zawiera znacznie więcej błonnika niż ryż biały, co jest jego kolejnym atutem. 

Ryż czarny jest bombą składników wpływających na nasz organizm prozdrowotnie. Urozmaicenie diety w ten produkt może zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz zawał serca. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Kolejna zaletą tego ryżu jest jego niższy indeks glikemiczny dzięki czemu mogą spożywać go osoby zmagające się zaburzoną gospodarką cukrową. Oczywiście niski indeks glikemiczny jest zalecany każdemu, ponieważ nie następuje po nim aż tak duże skoki poziomu cukru we krwi.  

Ryż czarny jest bogactwem składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo. Są one konieczne do prawidłowej pracy organizmu. Żelazo jest potrzebne do transportu tlenu w organizmie, który jest potrzebny do prawidłowej pracy naszych komórek. Dodatkowo jest potrzebne do produkcji hormonów i prawidłowej pracy układu nerwowego. Cynk wpływa na piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. 

Ile kalorii ma czarny ryż?

Ryż czarny zawiera około 350 kalorii. Zawdzięcza to w znacznej mierze zawartości białka oraz węglowodanów. Jednak dzięki dużej zawartości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego będziemy syci przez dłuższy czas i unikniemy podjadania między posiłkami. Nasz organizm potrzebuje przerwy między posiłkami aby móc właściwie funkcjonować, dlatego unikanie podjadania jest bardzo ważne.

Jak gotować ryż czarny?

Największą zmorą zwolenników czarnego ryżu jest jego gotowanie. Jednak dzisiaj z tym koniec! Bowiem jesteśmy w stanie skrócić czas gotowania czarnego ryżu. Moczenie ryżu w wodzie skraca jego czas gotowania. Ryż czarny przesypujemy do miseczki do której dodajemy wody i zostawiamy go tak na kilka godzin, a nawet całą noc. Takie działanie poza skróceniem czasu gotowania ma jeszcze jedną zaletę – zmniejsza zawartość arsenu w produkcie. Arsen jest toksycznym związkiem, który występuje w każdej odmianie ryżu i produktów z niego wytworzonych. Dlatego przy zakupie powinniśmy kierować się nie ceną, a jakością produktu dostępnego na półce sklepowej. 

Gdy nasz ryż namoczy się odpowiedni czas odlewamy z niego wodę. Jest to bardzo ważne aby nie gotować w tej samej wodzie w której był moczony. Ryż zalewamy ponownie świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Czas jest wtedy zbliżony do gotowania ryżu białego. Dodatkowo przy krótszym gotowaniu unikamy większy strat odżywczych.

Ryż czarny w kuchni

Wiedza dotycząca zdrowego odżywiania ciągle rośnie, dzięki czemu mamy coraz większy dostęp do produktów i wiemy jakie wybierać, żeby były jak najzdrowsze. Przy wyborze ryżu do naszej kuchni powinniśmy zwrócić uwagę na etykietę, na której jedynym składnikiem będzie ryż czarny – bez żadnych dodatków. Wtedy wiemy, że nasz produkt zawiera jedynie to co powinien. 

Przy zakupie czarnego ryżu oraz innych produktów warto zwrócić uwagę aby pochodziły z upraw ekologicznych, które są przebadane pod zawartość metali ciężkich, toksycznych dla naszego organizmu. Produkt, który zawiera metale ciężkie w zbyt dużych ilościach nie zostanie dopuszczony do obrotu. Dzięki temu możemy być spokojni, że spożywamy żywność najwyższej jakości i nie zaszkodzi ona naszemu organizmowi. 

Ryż czarny możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, które na pewno zachwycą oko i kubki smakowe. Ryż ten możemy wykorzystać do produkcji risotto, kaszek, wafelków, słodkich batoników i deserów ale również jako dodatek skrobiowy do obiadu. Ryż ten będzie idealnie komponował się z owocami morza oraz rybami. 

Przepisy z wykorzystaniem ryżu czarnego

Risotto w czarnej odsłonie z kurkami 

Składniki:

  • pół szklanki ryżu czarnego (około 100 gramów),
  • około 500-600 ml bulionu (Bulion możemy przygotować sami lub kupić gotowy o dobrym składzie),
  • 1 cebula średniej wielkości, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki, 
  • 30-40 gramów świeżo startego parmezanu, 
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 200 gramów kurek,
  • 50 ml białego wina.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przekładamy na patelnię i podlewamy częścią wywaru. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie bulion dodajemy kolejną porcję bulionu. Co jakiś czas mieszamy zawartość na patelni.
  2. Gdy ryż wchłonie już połowę bulionu dodajemy wino.
  3. Drobno kroimy cebulę, którą następnie przekładamy na patelnię.
  4. Na patelnię wylewamy również oliwę i smażymy do zezłocenia. 
  5. W między czasie myjemy i kroimy kurki oraz obieramy i rozdrabniamy czosnek. 
  6. Do zezłoceniu cebuli dodajemy kurki oraz czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez 15 minut. 
  7. Gotowy ryż doprawiamy do smaku pieprzem solą i zdejmujemy z palnika. 
  8. Gotowy ryż mieszamy z połową parmezanu i masłem. 
  9. Tak gotowy ryż przekładamy na talerze. Na górę wykładamy kurki z czosnkiem i cebulą oraz posypujemy resztą parmezanu. 
  10. Kroimy drobno pietruszkę i dekorujemy ją danie. 

Kokosowy pudding z czarnym ryżem

Składniki:

  • pół szklanki ryżu czarnego (około 100 gramów), 
  • około 200 ml mleczka kokosowego, 
  • owoce na górę: mango oraz granat, 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych lub płatków migdałów,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 
  • Przyprawy: cynamon, imbir, kardamon. 

Sposób przygotowania:

  1. Czarny ryż zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc (minimum na 2 godziny). Następnie odlewamy wodę i zalewamy nową w której gotujemy ryż do miękkości (około 30 minut). 
  2. W międzyczasie przelewamy mleczko kokosowe do garnuszka i dodajemy przyprawy gotując na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie zdejmujemy z palnika i po chwili dodajemy miód lub syrop klonowy intensywnie mieszając. 
  3. Ugotowany ryż przekładamy do miseczki i zalewamy go gotowym mleczkiem kokosowym. Z góry dekorujemy mango, granatem i wiórkami kokosowymi lub migdałami. 
  • Możesz użyć innych ulubionych owoców aby uzyskać jak najlepszy smak. 

Robiąc codzienne zakupy możemy spotkać się z przeróżnymi rodzajami ryżu, w tym z czarnym ryżem. Jest on rzadziej spotykany w małych sklepach, natomiast na pewno znajdziemy go w sklepie ze zdrową żywnością jak na przykład biozdrowy.pl. Gdy przygotujemy go z daniami zaskoczymy gości, nie tylko znakomitym wyglądem, ale również wyśmienitym smakiem. Ryż czarny jest bowiem ciekawym urozmaiceniem standardowej diety. Możemy połączyć go z przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcą jego smak.

Istnieje możliwość zakupienia dwóch odmian ryżu czarnego – kleistego i jaśminowego. Ten pierwszy jest bardziej ceniony za swoje walory smakowe. Dodatkowo ryż czarny zawiera znaczną ilość składników odżywczych, które będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie, dlatego powinien coraz częściej gościć na naszych stołach.

Najczęściej ryż kojarzy nam się z kuchnią chińską i narodowymi potrawami tego kraju, natomiast z powodzeniem możemy go wykorzystać w połączeniu z ulubionym sosem lub stworzyć nowe i modernistyczne danie, które zaciekawi każdego domownika –  nawet tego najbardziej wymagającego.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: