Ryż biały
Biały ryż jest produktem powstającym podczas całkowitego oddzielenia zewnętrznej warstwy nasion on bielma. Dzięki temu ma on bardzo delikatny smak, szybko się go gotuje oraz może być stosowany w diecie łatwostrawnej oraz ubogobłonnikowej.
Biały ryż jest produktem powstającym podczas całkowitego oddzielenia zewnętrznej warstwy nasion on bielma. Dzięki temu ma on bardzo delikatny smak, szybko się go gotuje oraz może być stosowany w diecie łatwostrawnej oraz ubogobłonnikowej.
Ryż jest rozpowszechniony na całym świecie, choć jego największe wykorzystanie od zawsze jest w Chinach, gdzie jest od wieków stałym bywalcem na stołach. Co więcej istnieją tysiące odmian ryżu różniące się barwą, smakiem, wyglądem oraz sposobem przyrządzenia. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest ryż biały, który każdy z nas bardzo dobrze zna. Przy wyborze ryżu warto zwrócić uwagę na preferencję smakowe, jego konsystencję po ugotowaniu oraz do czego zostanie wykorzystany. Na przykład ryż biały średnio i długo-ziarnisty zostają sypkie po ugotowaniu, natomiast ryż biały użyty do sushi nie będzie już charakteryzował się tą cechą.
Przy wyborze ryżu powinniśmy również zwrócić uwagę na to z jakich upraw pochodzi. Nie warto kierować się tu oszczędnością, ponieważ uprawa ryżu odbywa się na mokrym podłożu co zwiększa ryzyko wystąpienia w ryżu jonów metali ciężkich (takich jak arsen). Produkty pochodzące z upraw ekologicznych, takie jak te dostępne w sklepie Biozdrowy, są sprawdzane pod kątem zawartości metali ciężkich, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się zdrowym i smacznym daniem. Dodatkowo przy wyborze należy zwrócić uwagę na preferencje oraz zastosowanie. W sklepie Biozdrowy mamy bardzo szeroki wybór asortymentu w jednym miejscu, który umożliwi nam przyjemne i szybkie zakupy.
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na opakowanie oraz jakość ryżu w środku. Nie powinien on bowiem zawierać popękanych i połamanych ziaren oraz dodatków nieznanego pochodzenia. Ziarna ryżu powinny być wszystkie zbliżonej wielkości i o jednolitym kolorze.
Ryż stanowi podstawę żywienia nawet połowy ludzi na świecie. Wynika to między innymi z faktu, że jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Historia ryżu znalazła swoje miejsce w mitologii indyjskiej, gdzie ziarno ugotowanego ryżu dostał pewien młodzieniec od indyjskich bogów jako pochwałę swego męstwa. Mężczyzna tak zachwycił się smakiem ryżu, że przechytrzył bogów i sprowadził więcej ziaren ryżu na ziemię. Jednak to nie jedyne historie związane z ryżem. Już 5 tysięcy lat temu w starożytnych Chinach można znaleźć zapiski o uprawie ryżu w dorzeczu rzeki Jangcy.
Warto wspomnieć, że podczas tak zwanej ,,Zielonej Rewolucji’’ naukowcy wynaleźli odmianę ryżu, która miała zapobiec głodowi na świecie. Jednak uprawy należało nawozić – a na to nie było stać większości rolników, więc pozostali przy starych rodzajach ziaren stosowanych do uprawy.
Aktualnie najwięcej ryżu produkują Chiny, Indie oraz Japonia. Ryż wymaga dużej ilości wody dlatego musi być uprawiany na terenach zalewowych. Zaletą przy uprawianiu ryżu są jego małe wymagania dotyczące gleby. Zbiorów ryżu można dokonywać kilka razy w ciągu roku.
Ryż biały jest znany na całym świecie. Bardzo często sięgają po niego zwłaszcza sportowcy i osoby aktywne. Zawiera on bowiem znaczną ilość węglowodanów, które dodają nam energii. Jednak zawiera niewiele błonnika pokarmowego, przez co będzie miał wyższy indeks glikemiczny. Dodatkowo zawiera około 7 gram białka. W ryżu znajduje się niewiele tłuszczu, dzięki czemu znajdzie zastosowanie w dietach niskotłuszczowych, łatwostrawnych oraz redukcyjnych. Przy ocenie właściwości ryżu warto wspomnieć o tym, że jest produktem bezglutenowym, dzięki czemu będą mogły spożywać go osoby będące na diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest produktem nie zawierającym cholesterolu.
Biały ryż ze względu na dużą zawartość węglowodanów będzie zawierać około 350 kalorii. Dlatego sprawdza się on idealnie w diecie sportowców, którzy potrzebują znacznej ilości energii aby zaspokoić potrzeby organizmu. Ryż również idealnie sprawdzi się w kuchni każdego z nas jako dodatek do gulaszu, gołąbków, ale również jako na przykład deser ryżowy z dodatkiem świeżych owoców.
Niewielu z nas pamięta o tym, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Możemy to zrobić poprzez nalanie wody do garnuszka i wrzucenie tam ryżu, który następnie należy dokładnie wymieszać i zlać wodę. Do tego garnuszka wlewamy ponownie wodę i gotujemy. Warto wspomnieć o tym, że na jedną porcję ryżu powinniśmy wlać dwie porcje wody. Wybierając ryż do gotowania warto kupić taki, który nie jest pakowany w woreczki, ponieważ podczas gotowania wydzielają się substancje, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Taki ryż możemy nabyć w sklepie Biozdrowy.
Przy gotowaniu ryżu warto zwrócić uwagę na czas gotowania. W zależności od tego, ile czasu go gotujemy, będzie zmieniać się jego konsystencja, sypkość oraz miękkość. Z długo gotowanego ryżu możemy zrobić kleik, natomiast krótko gotowany możemy użyć do dań z ryżem sypkim.
Od bardzo dawna biały ryż jest wykorzystywany w naszej kuchni. Dlatego znajdziemy go nawet w tradycyjnych daniach jak gołąbki, zupa pomidorowa oraz krupnik. Poza tym coraz częściej wykorzystujemy go do produkcji domowego sushi, deserów z dodatkiem mleczka kokosowego, serników oraz batoników. Poza tym ryż znajdzie zastosowanie jako dodatek do przeróżnych sosów.
AZJATYCKI RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU
Składniki:
Przyprawy:
Sposób przygotowania:
Ryż z bananami
Składniki:
Przyprawy:
Sposób przygotowania:
BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok
KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 384489153