Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy był znany już w starożytności (najprawdopodobniej stosowano go już 5 tysięcy lat p.n.e.), a jego popularność nie bez przyczyny nie mija. Stosuje się go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek, przy udziale bakterii o nazwie Acetobacter. Jego produkcja polega na rozdrobnieniu jabłek, które kolejno zalewa się wodą, a następnie zostawia na kilka lub kilkanaście tygodni w miejscu, gdzie owoce nie będą miały dostęp do tlenu. Taki proces przyczynia się do powstawania bakterii i drożdży, a dalej:

  • drożdże przekształcają jabłka w alkohol,
  • alkohol przekształca się w kwas octowy,
  • kwas octowy fermentuje w ocet jabłkowy.

Czym charakteryzuje się ocet jabłkowy, jeśli chodzi o barwę, konsystencję, smak i zapach? Jest żółtawy (czasem nawet delikatnie brązowy), dość mętny, kwaśny i pachnie jak jabłka. Warto dodać, że o leczniczym działaniu tego octu mówi się od setek lat. Podobno sam Hipokrates zalecał łączenie go z miodem jako lek na infekcje, kaszel oraz choroby skórne. Ponadto, ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy (A, E, K, B1, B2, B12) i pierwiastki konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu (chlor, fluor, krzem, magnez, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń).

  • Ocet jabłkowy 5% BIOFOOD BIO – 500ml

    0 out of 5
    15.99
  • Ocet jabłkowy 5% BIOFOOD – BIO – 250ml

    0 out of 5
    11.99
  • Ocet Jabłkowy niefiltrowany VOELKEL 750ml BIO

    0 out of 5
    18.99
  • Ocet Jabłkowy Pharmovit 400mg 90kaps

    0 out of 5
    33.90
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Zastosowanie octu jabłkowego

Zastosowanie octu jabłkowego jest dość szerokie. I tak:

– nadaje się on do wielu potraw, na przykład jako dodatek do sałatek czy produkt konserwujący marynaty;

– niektórzy stosują go, by poprawić odporność organizmu (szczególnie w okresie jesienno-zimowym);

– bywa wykorzystywany w leczeniu przeziębień i chorób jako dodatek do syropu bądź płukanka (pomaga zwalczać wirusy i bakterie);

– może łagodzić problemy żołądkowe (przypisuje się mu równoważenie pH w żołądku, pomoc z na wzdęciami i poprawą trawienia);

– może zmniejszać bądź niwelować nieprzyjemny zapach z jamy ustnej;

– spożywany w odpowiednich ilościach może poprawiać metabolizm.

Istnieją badania wykazujące, że ocet jabłkowy zmniejsza ilość wchłanianych węglowodanów, co pomaga walczyć z wysokim poziomem glukozy we krwi, z czym borykają się osoby cierpiące na cukrzycę typu drugiego i insulinooporność.

Jak spożywać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy, jak każdy produkt, trzeba spożywać w odpowiednich ilościach. Najlepiej zacząć od przyjmowania go w niewielkich ilościach tak, aby sprawdzić, jak zareaguje na niego nasz organizm. Zaleca się stosowanie diety z octem jabłkowym w postaci spożywania od jednej do dwóch łyżek stołowych dziennie (jest to 15-30 ml). Ocet należy rozcieńczyć z wodą – na przykład 1 łyżka stołowa octu na 1 szklankę (250 ml) wody. Taki napój rano najlepiej stosować na czczo, a w ciągu dnia – przed posiłkami. Aby poprawić smak napoju, można dodać do niego na przykład cytrynę, cynamon czy miód. Wówczas jego właściwości będą jeszcze większe.

Jaki ocet jabłkowy spożywać?

Ważne jest jeszcze to, aby spożywać wysokiej jakości ocet jabłkowy. Rekomendowany jest przede wszystkim ocet jabłkowy, który:

– został wyprodukowany z całych jabłek, a nie wyłącznie z ich obierków czy soku;

– stanowi produkt naturalnej fermentacji;

– jest niepasteryzowany (czyli zawiera tzw. „matkę owocową” – żywe kolonie bakterii oraz żywe drożdże);

– jest niefiltrowany;

– nie posiada konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków.

Ocet jabłkowy posiadający powyższe cechy powinien być żółtawy i naturalnie mętny. Jasna barwa i przejrzystość octu zazwyczaj nie świadczą najlepiej o jego naturalności, a co za tym idzie – wysokiej jakości.

Czym skutkuje nadmierne spożywanie octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy jest rozcieńczonym kwasem i jak każdy ocet przyjmowany w zbyt dużych ilościach (to znaczy większych niż od 1 do 2 łyżek stołowych dziennie) może doprowadzić do uszkodzenia zębów, a dokładniej ich szkliwa, oraz wywołać podrażnienia żołądka.

Ocet jabłkowy na włosy – czy warto stosować?

Dość popularnym rozwiązaniem jest również stosowanie octu jabłkowego na… włosy! Dzieje się tak dlatego, że:

– zmniejsza wydzielanie się sebum,

– odżywia i wygładza włosy,

– wpływa na szybszy porost włosów.

Ocet jabłkowy na włosy stosuje się głównie w postaci wcierki lub płukanki. Zdecydowanie warto przetestować te sprawdzone i niekosztowne rozwiązania.

Tonik do twarzy z octu jabłkowego – jak zrobić?

Kolejnym zastosowaniem octu jabłkowego może być stworzenie na jego bazie toniku do twarzy. Taki produkt kosmetyczny pozwala pielęgnować cerę dotkniętą::

– przesuszeniem,

– przetłuszczaniem,

– problemem z rozszerzonymi porami,

– zaczerwieniem,

– trądzikiem.

Jak przygotować taki tonik? Wystarczy dodać do octu jabłkowego wodę w proporcji 1:2 (na przykład zmieszać 50 ml octu i 100 ml wody). Tak przygotowanym tonikiem nałożonym na wacik należy przecierać twarz codziennie rano i wieczorem. Efektem będzie nawilżona, rozświetlona, gładsza i błyszcząca cera. Nie wolno stosować nierozcieńczonego octu jabłkowego na uszkodzoną (na przykład poranioną) skórę.

Kto nie powinien stosować octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy nie jest rekomendowany osobom mającym skłonności do zgagi oraz kobietom w ciąży. Każdy, kto ma wątpliwości co do jego stosowania, powinien skonsultować się z lekarzem.