Naturalne kakao i karob

Naturalne kakao w sproszkowanej formie pozyskiwane jest z ziaren kakaowca i może być wykorzystywane na wiele sposobów. Kakao kojarzy się z czekoladą, ponieważ zazwyczaj stanowi jeden z jej głównych składników, naturalne kakao można jednak wykorzystać także jako dodatek do ciast czy deserów, jak również przyrządzić samodzielnie z wodą lub mlekiem w formie dodającego energii napoju.

  • Bakra Karob melasa z chleba świętojańskiego

    0 out of 5
    19.99
  • Kakao sproszkowane Bio Planet 200g

    0 out of 5
    14.69
  • Karob prażony Bio Planet 200g BIO

    0 out of 5
    9.90
  • Kakao sproszkowane surowe nieodtłuszczone 150 g...

    0 out of 5
    22.99
  • Kakao ziarna Bio Planet surowe 200g BIO

    0 out of 5
    20.99
  • Kakao ziarna kruszone surowe BioPlanet – ...

    0 out of 5
    23.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Naturalne kakao i karob to produkty, które z pewnością zainteresują wszystkich miłośników czekolady oraz poszukujących alternatywy dla popularnych polew, syropów czy miodu. O ile kakao wszystkim jest dobrze znane, o karobie z pewnością nie wszyscy słyszeli.

Karob to zimozielona roślina, uprawiana od wieków w Basenie Morza Śródziemnego, choć można spotkać ją również rosnącą dziko. Roślina produkuje owoce w postaci strąków z nasionami, określanymi również mianem chlebka świętojańskiego. Karob można wykorzystać w kilku postaciach:

  • jako melasę karobową – stanowi dobrą alternatywę dla miodu i innych słodzików, otrzymywana jest ze strąków i często stosuje się ją do słodzenia owsianek i dietetycznych deserów;
  • proszek karobowy – pozyskiwany z samych strąków bez nasion – charakteryzuje się brązową barwą i czekoladowym zapachem, w smaku przypomina słodzone kakao;
  • mączka chleba świętojańskiego – pozyskiwana z samych nasion, bez strąków, stosowana w przemyśle spożywczym głównie jako zagęszczacz i stabilizator.

Kakao i karob – jak stosować?

Naturalne kakao i karob mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. W zależności od postaci, stosowane są do zaciemniania i nadawania czekoladowego posmaku wypiekom, świetnie sprawdzają się jako polewy do deserów, a ze względu na nieco słodszy smak karobu, może stanowić on zamiennik miodu czy innych syropów roślinnych lub nawet zwykłego cukru.

Zarówno kakao, jak i karob zyskały uznanie dietetyków ze względu na naturalny skład i brak sztucznych dodatków.  Z tych dwóch karob zalecany jest alergikom oraz dzieciom, ponieważ nie zawiera alergenów oraz pobudzającej kofeiny.