Naturalne kakao i karob to produkty, które z pewnością zainteresują wszystkich miłośników czekolady oraz poszukujących alternatywy dla popularnych polew, syropów czy miodu. O ile kakao wszystkim jest dobrze znane, o karobie z pewnością nie wszyscy słyszeli.
Karob to zimozielona roślina, uprawiana od wieków w Basenie Morza Śródziemnego, choć można spotkać ją również rosnącą dziko. Roślina produkuje owoce w postaci strąków z nasionami, określanymi również mianem chlebka świętojańskiego. Karob można wykorzystać w kilku postaciach:
- jako melasę karobową – stanowi dobrą alternatywę dla miodu i innych słodzików, otrzymywana jest ze strąków i często stosuje się ją do słodzenia owsianek i dietetycznych deserów;
- proszek karobowy – pozyskiwany z samych strąków bez nasion – charakteryzuje się brązową barwą i czekoladowym zapachem, w smaku przypomina słodzone kakao;
- mączka chleba świętojańskiego – pozyskiwana z samych nasion, bez strąków, stosowana w przemyśle spożywczym głównie jako zagęszczacz i stabilizator.