Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Herbata » Herbata owocowa

Naturalne herbaty owocowe

Herbata owocowa to jedna z najpopularniejszych herbat. Jest smaczna (lubią ją także dzieci), orzeźwiająca i dobrze gasi pragnienie. Właśnie dlatego stanowi produkt obecny w niemalże każdym polskim domu. Warto jednak, oprócz walorów smakowych, zwrócić uwagę na jej jakość, a co za tym idzie – właściwości. Aby było ich możliwie dużo, należy wybierać naturalne herbaty owocowe. Takie herbaty nie zawierają liści (jak w przypadku zdecydowanej większości herbat dostępnych w supermarketach), a wyłącznie susz z owoców oraz/bądź suszone kawałki owoców.

mokosh
gratis hempking

W ofercie BioZdrowy znajduje się cała gama takich naturalnych owocowych herbat. Są to m.in. herbaty:

– aroniowa,

– dereniowa,

– malinowa,

– rokitnikowa,

– różana,

– z borówki czernicy,

– z bzu czarnego,

– z czarnej porzeczki,

– z dzikiej róży,

– z głogu,

– z owoców leśnych,

– z pigwowca,

– z żurawiny.

Warto podkreślić, że wszystkie wyżej wymienione herbaty dostępne w BioZdrowy to produkty rolnictwa ekologicznego. W ich składzie nie ma żadnych sztucznych substancji, zawierają 100% owoców. Ponadto, wybór herbat jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak, jak wspomnieliśmy powyżej, dużym walorem jest to, że smak herbat naturalnych owocowych idzie w parze z ich właściwościami. I tak częste oraz regularne spożywanie tego rodzaju herbat wpływa m.in. na:

– poprawę odporności organizmu;

– wsparcie pracy układu sercowo-naczyniowego, a co za tym idzie – zdrowe serce;

– utrzymywanie prawidłowego stanu kości;

– zmniejszenie produkcji kwasu w osadzie nazębnym;

– prawidłowy poziom cholesterolu we krwi;

– prawidłowy poziom glukozy we krwi;

-zwiększone wydalanie wody ,,oczyszczanie organizmu’’;

– utrzymywanie prawidłowej masy ciała bądź osiągnięcie prawidłowej masy ciała;

– szeroko pojęte „ożywienie” ciała.

Powyższe właściwości są oczywiście zależne od rodzaju naturalnej herbaty owocowej, ale duża część z nich posiada większość tych właściwości.

Na co zwracać uwagę przy wyborze herbaty owocowej?

Liczba rodzajów herbat owocowych, w tym niezwykle popularnych ostatnimi czasy naturalnych herbat owocowych, jest naprawdę duża. Na co więc zwracać szczególną uwagę, wybierając taką herbatę? Są trzy podstawowe kwestie, którymi należy się kierować. Są to: preferencje w przygotowaniu, walory smakowe oraz właściwości.

Preferencje w przygotowywaniu

Po pierwsze, ważne są nasze preferencje w przygotowywaniu herbaty. Tu należy zastanowić się, czy wolimy tzw. herbatę ekspresową, czyli w torebkach, czy herbatę sypaną. Szybciej zaparza się herbaty ekspresowe, jest jednak wielu zwolenników bardziej naturalnych rozwiązań, dla których przyrządzanie herbaty jest jednoznaczne z użyciem specjalnego zaparzacza. W trosce o wygodę naszych Klientów w ofercie BioZdrowy znajdują się zarówno naturalne herbaty owocowe ekspresowe, jak i sypane.

Walory smakowe

Po drugie, należy wziąć pod uwagę to, co po prostu nam smakuje. Herbata z czarnej porzeczki czy herbata żurawinowa mają delikatnie kwaskowaty smak, z kolei herbata z pigwowca czy herbata malinowa są bardziej słodkie. Nierzadko też to, na jaką herbatę owocową mamy ochotę, jest zależne od panującej pory roku – herbata z dzikiej róży to częsty wybór w czasie jesieni i zimy, a herbata z owoców leśnych najchętniej spożywana jest wiosną i latem. Oczywiście nie ma reguły. Wszystkie wyżej wymienione smaki (i nie tylko) znajdą Państwo w naszym sklepie.

Właściwości

Po trzecie, niezwykle ważne są właściwości herbat naturalnych owocowych, o których wspominaliśmy powyżej. Każdy owoc, a co za tym idzie – każda herbata owocowa, ma inne substancje aktywne. Herbaty naturalne owocowe dostępne w BioZdrowy pomagają wspierać nasz organizm od środka. Wpływają na szeroko pojętą poprawę odporności organizmu.

Jak parzyć herbatę owocową?

Nie ma jednego doskonałego sposobu parzenia każdego rodzaju herbaty owocowej. Dzieje się tak dlatego, że każda herbata, tak jak i każdy owoc, z którego powstała, jest inna. I tak niektóre naturalne herbaty owocowe powinno się zaparzać zdecydowanie dłużej niż inne. O wszystkich takich herbatach można jednak powiedzieć, że im dłużej są zaparzane, tym intensywniejsze są ich barwa, smak i aromat. 

Na opakowaniu każdej herbaty owocowej naturalnej znajduje się dokładny opis tego, jak zaparzać daną herbatę. Typowo (chociaż nie dotyczy to każdego rodzaju) herbatę owocową zaparza się w 95 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po tym czasie należy wyjąć torebkę (w przypadku herbaty ekspresowej), bądź usunąć zaparzacz (w przypadku herbaty liściastej) z filiżanki. Herbata, która będzie w wodzie zbyt długo, stanie się gorzka i cierpka w smaku. Istotne jest również to, że herbaty owocowe, w przeciwieństwie do np. herbat zielonych czy czerwonych, nie nadają się do ponownego zaparzania.

Naturalna herbata owocowa – dobry pomysł na prezent

Jak udowodniliśmy powyżej, naturalna herbata owocowa ma wiele zalet – przede wszystkim jest smaczna i zdrowa. Poza tym, tego typu herbata, kiedy cechuje się najwyższą jakością i znajduje się w estetycznym opakowaniu, jest dobrym pomysłem na prezent na każdą okazję – podziękowanie, urodziny czy pod choinkę. To produkt, który z całą pewnością będzie chętnie spożywany przez wszystkich członków rodziny, również tych najmłodszych.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: