Makaron z mąki gryczanej ma szerokie zastosowanie w kuchni. Istnieje chociażby wiele potraw regionalnych, w których wykorzystywany jest właśnie ten składnik. Sprawdzi on się w całej masie przepisów, w których wymieniany jest tradycyjny makaron pszenny. Makaron gryczany stanowi bowiem dla niego ciekawą alternatywę. To artykuł spożywczy, który można wykorzystać zarówno do posiłków na słodko, jak i tych wytrawnych. Makaron ten świetnie komponuje się z różnymi sosami – warzywnymi, mięsnymi czy grzybowymi. Jeśli do tego doda się aromatyczne przyprawy, starty ser i posiekane drobno świeże zioła, można uzyskać nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale i smaczne oraz sycące danie. Twoje dzieci uwielbiają makaron w wersji słodkiej? Połącz go z serem lub musem owocowym (na przykład z truskawek, jagód lub malin), a zobaczysz uśmiech na twarzy swoich pociech.