Energetyczność mąki będzie się różnić w zależności od jej typu – im wyższy typ mąki, tym kaloryczność będzie mniejsza. Mąka żytnia będzie charakteryzowała się dużą zawartością błonnika. Ponownie, im wyższy będzie typ mąki, tym więcej błonnika będzie zawierać. Zawartość włókna pokarmowego (błonnika) może wahać się od 8 do nawet 23 gramów. Mąka żytnia ma niski indeks glikemiczny (bo tylko około 25), dzięki czemu będą mogły spożywać ją osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej w organizmie.
Mąka żytnia jest dobrym źródłem witamin z grupy B, które są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy organizmu. To one warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, wpływają na właściwy stan skóry, włosów i paznokci. Wspomagają funkcjonowanie układu krwiotwórczego. Jednak to nie jedyne zalety mąki żytniej, bowiem jest ona bogactwem składników mineralnych takich jak cynk, magnez, fosfor i żelazo.