Tapioka jest bogata w dużą liczbę witamin i składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Do podstawowych z nich należą:
– witamina B1, nazywana jeszcze tiaminą – pozytywnie wpływa na układ pokarmowy (wspomaga przemianę węglowodanów), czynność serca, układ nerwowy;
– witamina B2, nazywana jeszcze ryboflawiną – poprawia pracę układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zmniejsza zmęczenie.- witamina B3, nazywana jeszcze witaminą PP lub niacyną – poprawia pracę układu nerwowego, odpowiada więc za prawidłową pracę mózgu, a także wspiera naszą skórę;
– witamina B6, nazywana jeszcze pirydoksyną – bierze udział w wielu procesach biochemicznych, reguluje ciśnienie krwi, reguluje aktywność hormonalną oraz pozytywnie wpływa na szeroko pojętą odporność organizmu;
– witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym lub kwasem L-askorbinowym – wpływa na produkcję kolagenu, który pomaga w gojeniu się ran, stłuczeń oraz złamań, jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed uszkodzeniami komórek i spowalnia proces starzenia się;
– cynk – wspomaga prawidłowy stan włosów i paznokci, wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
– fosfor – jest niezbędny do funkcjonowania błon komórkowych, pomaga w metabolizmie energetycznym, wpływa na prawidłowy rozwój kości oraz zębów;
– magnez – jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie funkcji psychicznych, stanowi budulec tkanki kostnej, wpływa na zmniejszenie zmęczenia;
– potas – wspomaga układ nerwowo-mięśniowy, a także utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego
– wapń – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu kości i zębów, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia pracę mięśni;
– żelazo – wspomaga układ odpornościowy oraz wpływa na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych.
Powyższe informacje pokazują, jak wiele korzyści przynosi regularne spożywanie tapioki. Jak można zauważyć, jej składniki przede wszystkim wspomagają układ nerwowy, co pozwala na utrzymywanie zarówno funkcji intelektualnych, jak i fizycznych człowieka. Warto dodać, że to jeszcze nie wszystkie jej zalety.