Mąki z tapioki

Tapioka jest coraz powszechniej znana jako bezglutenowa i hipoalergiczna alternatywa tradycyjnej mąki. Wytwarza się ją z manioku – egzotycznej rośliny, którą spotkać można w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Należy jednak pamiętać, że w surowej formie roślina ta jest trująca.

Dopiero poddanie jej obróbce sprawia, że mąka z tapioki nadaje się do spożycia. Kolejno, kiedy bulwa zostaje mocno zmielona, powstaje proszek przypominający mąkę. Kiedy bulwa jest mielona delikatnie, uzyskuje się drobne granulki (często nazywane perełkami) podobne do ziaren kaszy. Obie wersje zmielonej bulwy manioku zawierają wiele witamin i składników odżywczych, posiadają także liczne właściwości, a co za tym idzie – szerokie zastosowanie. Opisujemy je poniżej.

  • Tapioka bezglutenowa Bio Planet 400g BIO

    5.00 out of 5
    8.30
  • Tapioka Bio Planet 800g BIO

    0 out of 5
    13.90
  • Bio Planet Tapioka granulat 250g BIO

    0 out of 5
    16.39
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Witaminy i inne składniki odżywcze zawarte w tapioce

Tapioka jest bogata w dużą liczbę witamin i składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Do podstawowych witamin, które zawiera tapioka oraz mąka z tapioki należą:

  • witamina B1, nazywana jeszcze tiaminą – pozytywnie wpływa na układ pokarmowy (wspomaga przemianę węglowodanów), czynność serca, układ nerwowy;
  • witamina B2, nazywana jeszcze ryboflawiną – poprawia pracę układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zmniejsza zmęczenie.- witamina B3, nazywana jeszcze witaminą PP lub niacyną – poprawia pracę układu nerwowego, odpowiada więc za prawidłową pracę mózgu, a także wspiera naszą skórę;
  • witamina B6, nazywana jeszcze pirydoksyną – bierze udział w wielu procesach biochemicznych, reguluje ciśnienie krwi, reguluje aktywność hormonalną oraz pozytywnie wpływa na szeroko pojętą odporność organizmu;
  • witamina C, nazywana inaczej kwasem askorbinowym lub kwasem L-askorbinowym – wpływa na produkcję kolagenu, który pomaga w gojeniu się ran, stłuczeń oraz złamań, jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed uszkodzeniami komórek i spowalnia proces starzenia się;
  • cynk –  wspomaga prawidłowy stan włosów i paznokci, wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku, a także poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • fosfor – jest niezbędny do funkcjonowania błon komórkowych, pomaga w metabolizmie energetycznym, wpływa na prawidłowy rozwój kości oraz zębów;
  • magnez – jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie funkcji psychicznych, stanowi budulec tkanki kostnej, wpływa na zmniejszenie zmęczenia;
  • potas – wspomaga układ nerwowo-mięśniowy, a także utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego
  • wapń – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu kości i zębów, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, wspomaga pracę układu nerwowego, poprawia pracę mięśni;
  • żelazo – wspomaga układ odpornościowy oraz wpływa na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych.

Powyższe informacje pokazują, jak wiele korzyści przynosi regularne spożywanie tapioki. Jak można zauważyć, jej składniki przede wszystkim wspomagają układ nerwowy, co pozwala na utrzymywanie zarówno funkcji intelektualnych, jak i fizycznych człowieka. Warto dodać, że to jeszcze nie wszystkie jej zalety.

Właściwości mąki z tapioki

Właściwości tapioki, a także mąki z tapioki są od dawna znane mieszkańcom Ameryki Południowej i Ameryki środkowej. W Polsce jej popularność wzrasta z roku na rok. Dzieje się tak dlatego, że mąka z tapioki:

  • jest wyjątkowo lekkostrawna, gdyż w jej skład wchodzą wyłącznie białka i węglowodany;
  • jest hipoalergiczny, nie wywołuje reakcji alergicznych;
  • nie zawiera glutenu, przez co jest bezpieczna dla osób cierpiących na celiakię i może być stosowana przez osoby będące na diecie bezglutenowej;

Zastosowanie mąki z tapioki

Tapioka ma szerokie zastosowanie – wykorzystuje się ją w produkcji preparatów witaminowych, suplementów diety, kremów ochronnych czy kosmetyków do pielęgnacji ciała. Może stanowić alternatywę dla kaszy czy makaronu. Jednak zdecydowanie najczęściej wytwarza się z niej mąkę. Mąka z tapioki znajduje zastosowanie do:

  • produkcji zdrowych i pożywnych deserów takich jak batony czy shake’i;
  • zagęszczania przetworów słodkich – soków, musów, kisieli, budyniów czy puddingów;
  • zagęszczania dań wytrawnych – sosów czy zup.

Warto dodać, że mąka z tapioki nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu. W związku z tym jej dodanie nie wpływa na walory smakowe posiłku. Bezsmakowość, bezwonność i liczne właściwości prozdrowotne mąki z tapioki sprawiają, że doskonale sprawdza się również w diecie dzieci.

Jak przechowywać mąkę z tapioki?

Mąkę z tapioki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej przesypać ją do szklanego słoika bądź pojemnika i szczelnie zamknąć. Produkt ten – bez względu na to, czy jest w formie mąki czy granulek – można przechowywać przez minimum dwa lata.

Mąka z tapioki w BioZdrowy – dlaczego warto umieścić ją w diecie?

Tapioka jest dostępna w naszym sklepie w dwóch różnych formach – jako skrobia z manioku (w wersjach 400 gramów i 800 gramów) oraz jako granulat. Oba produkty są w 100% certyfikowanymi składnikami ekologicznymi. Ich producent to znana, ceniona, polska firma, która jest liderem w produkcji żywności ekologicznej. Oferowane przez nas mąki z tapioki są coraz popularniejsze wśród wszystkich tych, dla których priorytet stanowi zdrowa, lekkostrawna dieta.