Mąka produkowana z samopszy ma zdecydowanie więcej białka w porównaniu z mąkami z innych gatunków pszenic. Dodatkowym atutem jest skład aminokwasów w białku, który jest bardzo korzystny patrząc z punktu zdrowotnego, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować i musimy dostarczyć je z żywnością.
Samopsza zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie one odpowiadają za obniżenie ,,złego cholesterolu’’ i zwiększenie ,,dobrego’’. Dodatkowo biorą udział prewencji chorób układu krwionośnego.
Ten gatunek pszenicy dodatkowo zawiera więcej błonnika w porównaniu z tradycyjną. Osoby mające problem z dostateczną ilością błonnika w diecie mogą go zwiększyć przez zastosowanie jej w jadłospisie. Dodatkowo błonnik zwiększa uczucie sytości.
Samopsza ma bogatszy skład mikro i makroskładników, co jest kolejnym pozytywnym powodem dla którego powinniśmy ją włączyć do codziennej diety. Będzie lepszym źródłem żelaza, cynku, magnezu i manganu w porównaniu do standardowej mąki pszennej.
W dobie internetu i pracy zdalnej nasz wzrok jest coraz bardziej obciążony, dlatego powinniśmy dostarczać mu składniki potrzebne do jego odpowiedniej regeneracji i pracy. Jedną z takich substancji będzie witamina A, która jest dostępna pod postacią karotenoidów w mące z samopszy.