Mąki z samopszy

Samopsza jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi rodzajów pszenicy. Jest zaliczana do tak zwanych dzikich traw, które zostały ,,udomowione’’ w celach konsumpcyjnych. Samopsza jest jednak dużo mniej wydajna niż wykorzystywane aktualnie rodzaje pszenicy, przez co przez pewien czas popadła w zapomnienie. Aktualnie wracamy do stosowania tego antycznego zboża, co jest związane z jej licznymi wartościami odżywczymi. 

Samopsza jest uprawiana głównie na terenach Zakaukazia. Poza jej mniejszymi rozmiarami może być uprawiana w niesprzyjających i trudnych warunkach. Dodatkowo jest gatunkiem, który nie został poddany modyfikacjom i zachował swoją początkową formę.

  • Bio Planet Mąka z samopszy 500g BIO

    0 out of 5
    9.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Wartości odżywcze mąki z samopszy

Mąka produkowana z samopszy ma zdecydowanie więcej białka w porównaniu z mąkami z innych gatunków pszenic. Dodatkowym atutem jest skład aminokwasów w białku, który jest bardzo korzystny patrząc z punktu zdrowotnego, ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne, których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować i musimy dostarczyć je z żywnością. 

Samopsza zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie one odpowiadają za obniżenie ,,złego cholesterolu’’ i zwiększenie ,,dobrego’’. Dodatkowo biorą udział prewencji chorób układu krwionośnego.

Ten gatunek pszenicy dodatkowo zawiera więcej błonnika w porównaniu z tradycyjną. Osoby mające problem z dostateczną ilością błonnika w diecie mogą go zwiększyć przez zastosowanie jej w jadłospisie. Dodatkowo błonnik zwiększa uczucie sytości.

Samopsza ma bogatszy skład mikro i makroskładników, co jest kolejnym pozytywnym powodem dla którego powinniśmy ją włączyć do codziennej diety. Będzie lepszym źródłem żelaza, cynku, magnezu i manganu w porównaniu do standardowej mąki pszennej. 

W dobie internetu i pracy zdalnej nasz wzrok jest coraz bardziej obciążony, dlatego powinniśmy dostarczać mu składniki potrzebne do jego odpowiedniej regeneracji i pracy. Jedną z takich substancji będzie witamina A, która jest dostępna pod postacią karotenoidów w mące z samopszy

Gluten a mąka z samopszy

Samopsza zawiera gluten – białko występujące w pszenicy. Coraz częściej słyszy się o nietolerancji glutenu. Jednak gluten zawarty w samopszy ma nieco inny skład niż w innych rodzajach pszenicy. Osoby nietolerujące glutenu często mogą zastosować ten produkt w diecie, przy czym nie będzie od powodować żadnych dolegliwości. Należy pamiętać, że osoby zdrowe nie mają żadnych przeciwwskazań do spożywania glutenu.

Zastosowanie mąki z samopszy

Samopsza charakteryzuje się żółtą barwą, która świadczy o wysokiej zawartości karotenoidów i ma delikatnie orzechowy smak, który doda dodatkowe doznania smakowe po wypieku. 

Mąka z samopszy ma inną budowę glutenu przez co nie zawsze da tak pulchne wypieki co standardowa mąka, dlatego nie powinna być używana do wypieku ciasta drożdżowego, francuskiego czy biszkoptu. Natomiast możemy ją wykorzystać do ciast bardziej ciężkich jak muffiny, ciasto marchewkowe, tarta czy nawet gofry i naleśniki. 

Samopsza nada się idealnie do przyrządzenia bułek oraz chlebów na zakwasie. Dodatkowo jakość mąki możemy podnieść przez dodanie mąki chlebowej.

Przechowywanie mąki z samopszy

Mąka z samopszy powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Przy zakupie mąki powinniśmy sprawdzić datę ważności. Samopszy nie powinniśmy przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.

Jaką mąkę z samopszy wybrać i dlaczego powinniśmy ją kupić?

Samopsza cechuje się bogatą wartością odżywczą, która będzie wpływać na korzystne funkcjonowanie naszego organizmu. Poza tym stosując mąkę z samopszy zapobiegamy monotoniczności naszej diety dzięki czemu mamy mniejszą możliwość na rozwinięcie niedoborów pokarmowych.