Mąki z płaskurki

Mąka jest podstawowym składnikiem wielu potraw, które jemy na co dzień. Dodaje się ją chociażby do pieczywa, ciast, makaronów, pierogów, naleśników, placków, zaprawia się nią zupy i sosy. Ze względu na to, że każdego dnia spożywamy tak wiele produktów powstałych z mąki, warto wybrać taką, która będzie najlepsza dla naszego organizmu. Na półkach sklepowych i w sklepach internetowych zobaczyć można wiele jej typów: mąkę pszenną (wiele rodzajów), mąkę żytnią, mąkę orkiszową, mąkę gryczaną, mąkę ryżową, mąkę kokosową i nieustannie zyskującą na popularności mąkę płaskurkę. Dlaczego warto się jej przyjrzeć bliżej? Skrótowo odpowiadamy poniżej.

  • Mąka z płaskurki Bio Planet 500g BIO

    0 out of 5
    9.39
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Czym jest płaskurka?

Płaskurka to jedna z najstarszych, udomowionych odmian pszenicy zwyczajnej. Różni się jednak od pszenicy zwyczajnej tym, że jest znacznie mniej przetworzona. Znano i wykorzystywano ją już w starożytnej Mezopotamii. Pochodzi z obszarów obecnej Turcji, a konkretnie z jej części południowo-wschodniej. Uprawiano ją tam już 10 tysięcy lat przed naszą erą. W Polsce po raz pierwszy pojawiła się najprawdopodobniej 2 tysiące lat przed naszą erą w okolicach Ojcowa. Niektórzy uważają, że zapoczątkowała rolnictwo w naszym kraju. Uznaje się ją za wyjątkowo mało wymagające zboże, gdyż:

– rośnie w wielu miejscach posiadających różny klimat;

– to, co znajduje się w glebie, w której rośnie, nie wpływa na nią negatywnie;

– jest, podobnie jak orkisz, wytrzymała i odporna na działalność szkodników;

– rzadko „choruje”;

– nie wymaga stosowania nawozów, pestycydów i innych szeroko pojętych środków służących do ochrony zbóż;

– posiada twardą łuskę, która chroni roślinę nie tylko przed uszkodzeniami, ale także przed zanieczyszczeniami.

Dodatkowym walorem płaskurki jest to, że doskonale sprawdza się w polskich uprawach ekologicznych.

Skład i właściwości płaskurki

Płaskurka słynie z dobrego, wartościowego składu (przede wszystkim zawiera wiele witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie każdego z nas), który powoduje, że duża liczba dietetyków poleca ją swoim pacjentom. Według wielu badań jej właściwości przewyższają nawet znany i ceniony orkisz. W jej skład wchodzą między innymi:

– duże ilości białka, potrzebnego w zbilansowanej diecie; 

– duże ilości wapnia, fosforu i magnezu, które wspierają układ nerwowy oraz mają pozytywny wpływ na kości i zęby;

– duże ilości błonnika pokarmowego, w tym beta-glukanów, które zmniejszają poziom „złego” cholesterolu- witaminę E, która odpowiada za ochronę komórek organizmu przed uszkodzeniami 

–  kwas pantotenowy poprawiający metabolizm, zdolności umysłowe oraz zmniejszający zmęczenie 

– a także witaminy B1 oraz PP.

Zastosowanie mąki płaskurki

Z opisywanego zboża wytwarza się przede wszystkim makarony, płatki, kaszkę oraz mąkę. Zastosowanie mąki płaskurki jest bardzo szerokie. Można przyrządzić z niej właściwie wszystko to, co przyrządza się z pszenicy zwyczajnej. Powszechnie z mąki płaskurki robi się:

– pieczywo (chleby oraz bułki),

– ciasta i ciasteczka,

– naleśniki,

– placki.

Nierzadko dodaje się ją również do zup, sosów, sałatek czy pieczonych warzyw. Ciasto z mąki płaskurki jest bardzo delikatne, ale nie klei się i nie ciągnie. Ma lekko orzechowy smak i zapach podobny do miodu, co nadaje produktom walorów smakowych.

Płaskurka dostępna w BioZdrowy

W ofercie BioZdrowy znajduje się ekologiczna, naturalna i zdrowa oraz pełnoziarnista mąka z płaskurki. Jest ona pozbawiona jakichkolwiek dodatków, to certyfikowany składnik ekologiczny. Jest mniej kaloryczna od mąki pszennej (która ma 364 kcal w 100 gramach) i mąki orkiszowej (która ma 367 kcal w 100 gramach) – zawiera 332 kcal w 100 gramach. To produkt bez dodatku cukru, w tym laktozy. Jest odpowiednia  dla wegetarian oraz wegan, a także wszystkich tych osób, którym zależy na spożywaniu wysokojakościowych, pełnowartościowych, a przy tym smacznych produktów zbożowych.