Ekologiczną mąkę z amarantusa otrzymuje się z ziaren amarantusa, określanego również mianem szarłatu. Ten typ mąki ma delikatnie żółty lub beżowy kolor, a w jego smaku dominuje orzechowa nuta – cecha ta sprawia, że mąka z amarantusa świetnie nadaje się do przygotowywania deserów, które zasmakują całej rodzinie. Jest to produkt bezglutenowy, który zajmuje stałe miejsce w diecie wegan, wegetarian, osób z nietolerancją pokarmową oraz ludzi, którym po prostu zależy na spożywaniu zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Wzbogacając jadłospis o mąkę z amarantusa zapobiegamy monotonnej diecie, która negatywnie wpływa na nasz organizm.
Jak musi być przechowywana mąka z amarantusa, aby nie utraciła ona swoich właściwości? Trzeba magazynować ją w ciemnym miejscu, w którym panuje dość niska temperatura. Można nawet zdecydować się na umieszczenie jej w zamrażarce.