Jesteś tutaj: Biozdrowy » Sklep » Zdrowa żywność » Mąki i mieszanki » Mąka Teff

Mąki Teff

Mąka teff to produkt pozyskiwany z miłki abisyńskiej, która uprawiana jest głównie na terenach Estonii. Mąka charakteryzuje się tym, że jest naturalnie bezglutenowa.

mokosh
gratis hempking

Czym jest miłka abisyńska?

Miłka abisyńska, nazywana także trawą abisyńską lub teff to gatunek rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, który rośnie naturalnie w północno-wschodniej Afryce, szczególnie w Etiopii, gdzie uprawiany jest od tysięcy lat.

Teff to roślina wyjątkowo odporna na trudne warunki atmosferyczne i nie ma wielkich wymagań, jeśli chodzi o rodzaj gleby czy wilgotność, dlatego bardzo łatwo było ją udomowić i uprawiać. Nasiona miłki abisyńskiej mogą być przechowywane przez bardzo długi czas, zachowując świeżość. Ze względu na to, że się nie psują, nie jełczeją i nie są atakowane przez pasożyty, stanowią idealną opcję na tworzenie zapasów w przypadku ewentualnych okresów głodu.

Ziarna miłki abisyńskiej świetnie sprawdzają się wśród plemion prowadzących koczowniczy tryb życia, gdyż charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i bardzo łatwo jest je transportować z miejsca na miejsce, aby móc nimi obsiać pole w pobliżu nowego lokum. Z ziaren miłki abisyńskiej pozyskuje się mąkę teff, która może być stosowana w kuchni na różne sposoby.

Zastosowanie mąki Teff

Mąka Teff zyskała uznanie dietetyków w Europie, ponieważ jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu zdobyła popularność wśród zwolenników diet bezglutenowych, które w ostatnich czasach stały się bardzo popularne.

Mąka teff powstaje poprzez zmielenie całych ziaren miłki abisyńskiej, a więc uznawana jest za produkt pełnoziarnisty.

Warto jednak zwrócić uwagę także na skład mąki teff, który jest dosyć bogaty. W produkcie znajdziemy między innymi:

  • żelazo;
  • magnez;
  • wapń;
  • witaminy z grupy B;
  • kwas foliowy;
  • błonnik.

Ze względu na bogaty skład oraz sporą zawartość białka, mąka teff może stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety, jak również jadłospisu sportowców.

Mąkę teff można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Jest to produkt, stanowiący dobrą alternatywę dla mąki pszennej i może być wykorzystywany między innymi do:

  • wypieku chleba na zakwasie;
  • placków;
  • naleśników;
  • zagęszczenia zup i sosów.

Mąka teff nie zawiera glutenu, jednak może dobrze wpłynąć na konsystencję potraw, ponieważ wykazuje zdolność zatrzymywania wody. Może także pomagać w dłuższym zachowaniu świeżości i jędrności wypieków.

Dania produkowane z maki teff mogą być dłużej przechowywane, ponieważ sama mąka, podobnie jak ziarna miłki abisyńskiej, długo zachowuje świeżość i nie powoduje szybkiego psucia pokarmów. Mąka teff charakteryzuje się smakiem podobnym do ziaren miłki, a więc nieco orzechową nutą, która może urozmaicać smak potraw.

Wśród tradycyjnych dań z mąki teff znajdziemy znany etiopski przysmak, jakim jest injera, czyli naleśnik wypiekany na zakwasie. Oczywiście mąkę teff stosować można również w innych rodzajach wypieków, także znanych w kuchni europejskiej. Efekty stosowania mąki z miłki abisyńskiej mogą pozytywnie zaskoczyć niejednego smakosza, a osoby, które lubią wykonywać różne eksperymenty kulinarne, mogą uznać ją za dobrą opcję, pomocną w przygotowaniu różnego rodzaju posiłków zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

Dlaczego warto stosować mąkę teff?

Mąka teff wykorzystywana jest przede wszystkim w przepisach kuchni bezglutenowej, stosowanej nie tylko przez osoby z celiakią. Diety bezglutenowe znalazły bowiem zwolenników na całym świecie, a osoby, które poszukują dobrej bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej, mogą wybrać właśnie produkt z ziaren miłki abisyńskiej.

Indeks glikemiczny mąki teff wynosi ok. 57 i jest on określany jako średni. Szerokie możliwości zastosowania produktu w kuchni sprawiły, że staje się on coraz bardziej popularny wśród osób, ceniących sobie ciekawe smaki i poszukujących czegoś do urozmaicenia ich diety. Mąka teff to produkt spożywczy, którym można zastąpić zwykłą mąkę pszenną czy inne mąki bezglutenowe oraz pełnoziarniste. Z mąki można korzystać zarówno w kuchniach profesjonalnych, jak i w warunkach domowych, stosując ją do wypieków czy zagęszczania zup lub sosów.

Dane firmy

BIODIO Sp. z o.o.
ul. Choroszczańska 24
15-732 Białystok

KRS: 0000826666
NIP: 542 337 63 24
REGON: 385435834

Sposoby płatności
  • Trustpilot
  • Certyfikaty
Dodano do koszyka: