Mąki Teff

Mąka teff to produkt pozyskiwany z miłki abisyńskiej, która uprawiana jest głównie na terenach Estonii. Mąka charakteryzuje się tym, że jest naturalnie bezglutenowa.

  • Bio Planet Mąka Teff 400g BIO

    0 out of 5
    14.21
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Czym jest miłka abisyńska?

Miłka abisyńska, nazywana także trawą abisyńską lub teff to gatunek rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, który rośnie naturalnie w północno-wschodniej Afryce, szczególnie w Etiopii, gdzie uprawiany jest od tysięcy lat.

Teff to roślina wyjątkowo odporna na trudne warunki atmosferyczne i nie ma wielkich wymagań, jeśli chodzi o rodzaj gleby czy wilgotność, dlatego bardzo łatwo było ją udomowić i uprawiać. Nasiona miłki abisyńskiej mogą być przechowywane przez bardzo długi czas, zachowując świeżość. Ze względu na to, że się nie psują, nie jełczeją i nie są atakowane przez pasożyty, stanowią idealną opcję na tworzenie zapasów w przypadku ewentualnych okresów głodu.

Ziarna miłki abisyńskiej świetnie sprawdzają się wśród plemion prowadzących koczowniczy tryb życia, gdyż charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i bardzo łatwo jest je transportować z miejsca na miejsce, aby móc nimi obsiać pole w pobliżu nowego lokum. Z ziaren miłki abisyńskiej pozyskuje się mąkę teff, która może być stosowana w kuchni na różne sposoby.

Zastosowanie mąki Teff

Mąka Teff zyskała uznanie dietetyków w Europie, ponieważ jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dzięki czemu zdobyła popularność wśród zwolenników diet bezglutenowych, które w ostatnich czasach stały się bardzo popularne.

Mąka teff powstaje poprzez zmielenie całych ziaren miłki abisyńskiej, a więc uznawana jest za produkt pełnoziarnisty.

Warto jednak zwrócić uwagę także na skład mąki teff, który jest dosyć bogaty. W produkcie znajdziemy między innymi:

  • żelazo;
  • magnez;
  • wapń;
  • witaminy z grupy B;
  • kwas foliowy;
  • błonnik.

Ze względu na bogaty skład oraz sporą zawartość białka, mąka teff może stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety, jak również jadłospisu sportowców.

Mąkę teff można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Jest to produkt, stanowiący dobrą alternatywę dla mąki pszennej i może być wykorzystywany między innymi do:

  • wypieku chleba na zakwasie;
  • placków;
  • naleśników;
  • zagęszczenia zup i sosów.

Mąka teff nie zawiera glutenu, jednak może dobrze wpłynąć na konsystencję potraw, ponieważ wykazuje zdolność zatrzymywania wody. Może także pomagać w dłuższym zachowaniu świeżości i jędrności wypieków.

Dania produkowane z maki teff mogą być dłużej przechowywane, ponieważ sama mąka, podobnie jak ziarna miłki abisyńskiej, długo zachowuje świeżość i nie powoduje szybkiego psucia pokarmów. Mąka teff charakteryzuje się smakiem podobnym do ziaren miłki, a więc nieco orzechową nutą, która może urozmaicać smak potraw.

Wśród tradycyjnych dań z mąki teff znajdziemy znany etiopski przysmak, jakim jest injera, czyli naleśnik wypiekany na zakwasie. Oczywiście mąkę teff stosować można również w innych rodzajach wypieków, także znanych w kuchni europejskiej. Efekty stosowania mąki z miłki abisyńskiej mogą pozytywnie zaskoczyć niejednego smakosza, a osoby, które lubią wykonywać różne eksperymenty kulinarne, mogą uznać ją za dobrą opcję, pomocną w przygotowaniu różnego rodzaju posiłków zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

Dlaczego warto stosować mąkę teff?

Mąka teff wykorzystywana jest przede wszystkim w przepisach kuchni bezglutenowej, stosowanej nie tylko przez osoby z celiakią. Diety bezglutenowe znalazły bowiem zwolenników na całym świecie, a osoby, które poszukują dobrej bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej, mogą wybrać właśnie produkt z ziaren miłki abisyńskiej.

Indeks glikemiczny mąki teff wynosi ok. 57 i jest on określany jako średni. Szerokie możliwości zastosowania produktu w kuchni sprawiły, że staje się on coraz bardziej popularny wśród osób, ceniących sobie ciekawe smaki i poszukujących czegoś do urozmaicenia ich diety. Mąka teff to produkt spożywczy, którym można zastąpić zwykłą mąkę pszenną czy inne mąki bezglutenowe oraz pełnoziarniste. Z mąki można korzystać zarówno w kuchniach profesjonalnych, jak i w warunkach domowych, stosując ją do wypieków czy zagęszczania zup lub sosów.