Mąka ryżowa to składnik, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – wszystko zależy od naszej kreatywności i zdolności kulinarnych. Przede wszystkim sprawdza się ona podczas przygotowywania makaronów stanowiących bazę dań kuchni azjatyckiej. Docenią ją także miłośnicy słodkości, zwłaszcza podczas wypieku kruchego maślanego ciasta, babeczek, muffinów, makaroników, ciastek ryżowych, czy innych wyrobów cukierniczych tego typu. Lubisz mięso w chrupiącej otoczce? Wykonaj panierkę właśnie z mąki ryżowej! Natomiast fani pierogów przygotują z jej pomocą delikatne ciasto, w którym ukryją ulubione słodkie lub słone nadzienia. Wiele osób przyrządza z niej naleśniki o wyjątkowo delikatnej konsystencji, które najlepiej smakują podawane z domowymi konfiturami, dżemami i świeżymi owocami. Można również stosować ją jako zagęstnik.