Mąka pszenna sprawdza się przede wszystkim w produkcji piekarsko-cukierniczej. Chyba każdy z nas miał okazję jeść pieczywo pszeniczne, które zdaje egzamin zwłaszcza w porze śniadaniowej, kiedy to często sięgamy po kanapki z dodatkami warzywnymi i mięsnymi. Z tego rodzaju mąki upieczesz także ciasta, biszkopty, spody do tortów, czy ciasteczka, które lubią Twoi najbliżsi. Masz ochotę na pizzę z bazylią, pomidorami, szynką, pieczarkami i kukurydzą? Również w tym celu możesz wykorzystać mąkę z pszenicy, a wykonane z niej ciasto na pewno Ci zasmakuje. Jeśli w odpowiednich proporcjach połączysz taką mąkę z jajkami oraz mlekiem, usmażysz naleśniki, które w zestawieniu z owocami oraz konfiturami i dżemami przypadną do gustu najmłodszym członkom Twojej rodziny. To także obowiązkowy składnik delikatnego ciasta na pierogi. Ruskie, z kapustą, a może z truskawkami? Wszystko zależy od tego, na które z nich masz ochotę danego dnia.