Kurkuma

Kurkuma to znana przyprawa, która na świecie uważana jest za jedną z najzdrowszych. Ze względu na to, że wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, stała się popularna jako składnik suplementów diety. Na co pomaga kurkuma, jakie są jej właściwości i kiedy warto ją stosować?

  • Kurkuma EKO 50g Dary Natury

    0 out of 5
    6.09
  • Kurkuma ekstrakt 60 kaps. BIO Pharmovit

    0 out of 5
    39.90
  • Kurkuma 200g EKO Dary Natury

    0 out of 5
    21.90
  • Kurkuma 120g BIO Biowen

    0 out of 5
    9.85
  • Kisiel kurkuma z dynią 30g EKO Dary Natury

    0 out of 5
    3.09
  • Olej konopny 1% kurkuma 10ml

    0 out of 5
    16.90
  • Herbatka kurkuma i pomarańcza 17sasz. x 2g BIO ...

    0 out of 5
    14.99
  • Herbatka z kurkumą 25sasz. EKO Dary Natury

    0 out of 5
    8.59
  • Bio Planet Kurkuma świeża BIO

    0 out of 5
    46.99
  • Miód z kurkumą i cayenne 430g Pasieki Sadowskich

    0 out of 5
    36.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Co zawiera kurkuma?

wie także w zakresie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Jest to prawdopodobnie związane z jej wpływem na poprawę funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych. Zawarta w przyprawie kurkumina może zapobiegać dysfunkcjom tego układu, spowodowanym przez homocysteinę, stanowiącą jeden z  czynników rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto badania wykazały, iż kurkuma znacząco poprawia profil lipidowy krwi, obniżając poziom trójglicerydów i podnosząc stężenie „dobrego” cholesterolu,  jednocześnie obniżając cholesterol LDL, czyli ten nazywany złym.

Kurkuma na układ pokarmowy

Kurkuma działa szeroko także na układ pokarmowy, między innymi wspomagając trawienie. Takie działanie stymulowane jest pobudzaniem wydzielania żółci i soków trawiennych, wykazujących aktywność spazmolityczną na mięśnie głębokie, przez co pokarm szybciej przesuwany jest przez przewód pokarmowy. Niektóre badania wykazują również, że kurkuma może działać korzystnie na apetyt, dlatego zaleca się ją w schorzeniach powodujących brak łaknienia.

Jak stosować kurkumę?

Często zaleca się stosować 2 g kurkumy dziennie w trakcie posiłków. W przypadku zwykłej suplementacji wystarczy już 1 g na dobę. Oczywiście kurkuma ma też szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż jest to bardzo aromatyczna przyprawa, którą można dodać do wszelkiego rodzaju potraw wytrawnych, np. z dodatkiem ryżu czy makaronu. Dla wzmocnienia odpornosci zaleca się pić miksturę z kurkumą, imbirem i cynamonem.

Kurkuma – przeciwwskazania

Kurkuma to środek naturalny, który uznawany jest za bezpieczny w stosowaniu, jednak tylko w odpowiedniej dawce. Zażycie zbyt dużej ilości kurkumy może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit.

Stosowanie kurkumy odradza się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem woreczka żółciowego, np. w przypadku kamicy żółciowej. W przyprawie tej zawarte są substancje, mogące wykazywać działanie pobudzające macicę, dlatego kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może to wywołać poronienie. Specjaliści przestrzegają przed łączeniem kurkumy z lekami:

  • przeciwzakrzepowymi;
  • przeciwpłytkowymi;
  • trombolitycznymi.

Zawarta w kurkumie kurkumina może nasilać działanie powyższych leków.

Kurkuma – podsumowanie

Kurkuma to niewątpliwie przyprawa, na którą warto zwrócić uwagę. Liczne z jej właściwości zdrowotnych zostały potwierdzone naukowo, a nad innymi wciąż trwają badania. Stosowanie kurkumy w odpowiedniej dawce przez osoby bez przeciwwskazań, może poprawić kondycję zdrowia i zapobiec rozwojowi niektórych chorób.

Bibliografia:

https://neuroexpert.org/wiki/kurkuma-curcuma-longa/

https://uns.pl/pl/blog/post/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie

http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf