Kurkuma

Kurkuma to znana przyprawa, która na świecie uważana jest za jedną z najzdrowszych. Ze względu na to, że wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, stała się popularna jako składnik suplementów diety. Na co pomaga kurkuma, jakie są jej właściwości i kiedy warto ją stosować?

  • Hepa Strong Complex+ Biowen – 90 kapsułek

    0 out of 5
    68.31
  • Kurkuma Dary Natury 200g EKO

    0 out of 5
    21.99
  • Kurkuma Skoczylas Piperyna+Imbir 60 kaps

    0 out of 5
    76.00
  • Ekologiczna Kurkuma Dary Natury 50g

    0 out of 5
    7.99
  • Bio Kurkuma Biowen 120g

    0 out of 5
    16.11
  • Kisiel kurkuma z dynią Dary Natury 30g EKO

    0 out of 5
    3.09
  • Kurkuma ekstrakt Pharmovit 60 kaps.

    0 out of 5
    39.90
  • Herbatka z kurkumą Dary Natury 25sasz. EKO

    0 out of 5
    11.99
  • Olej konopny 1% – kurkuma+piperyna –...

    0 out of 5
    16.90
  • Kurkuma C3 Complex+ Biowen – 60 kapsułek

    0 out of 5
    64.90
  • Herbatka kurkuma i pomarańcza 17sasz. x 2g BIO ...

    0 out of 5
    15.99
  • Kurkuma ekstrakt Aura – 30ml

    0 out of 5
    41.31
  • Miód z kurkumą i cayenne Pasieki Sadowskich ...

    0 out of 5
    33.29
  • Bio Planet Kurkuma świeża BIO

    0 out of 5
    46.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Co zawiera kurkuma?

wie także w zakresie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Jest to prawdopodobnie związane z jej wpływem na poprawę funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych. Zawarta w przyprawie kurkumina może zapobiegać dysfunkcjom tego układu, spowodowanym przez homocysteinę, stanowiącą jeden z  czynników rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto badania wykazały, iż kurkuma znacząco poprawia profil lipidowy krwi, obniżając poziom trójglicerydów i podnosząc stężenie „dobrego” cholesterolu,  jednocześnie obniżając cholesterol LDL, czyli ten nazywany złym.

Kurkuma na układ pokarmowy

Kurkuma działa szeroko także na układ pokarmowy, między innymi wspomagając trawienie. Takie działanie stymulowane jest pobudzaniem wydzielania żółci i soków trawiennych, wykazujących aktywność spazmolityczną na mięśnie głębokie, przez co pokarm szybciej przesuwany jest przez przewód pokarmowy. Niektóre badania wykazują również, że kurkuma może działać korzystnie na apetyt, dlatego zaleca się ją w schorzeniach powodujących brak łaknienia.

Jak stosować kurkumę?

Często zaleca się stosować 2 g kurkumy dziennie w trakcie posiłków. W przypadku zwykłej suplementacji wystarczy już 1 g na dobę. Oczywiście kurkuma ma też szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż jest to bardzo aromatyczna przyprawa, którą można dodać do wszelkiego rodzaju potraw wytrawnych, np. z dodatkiem ryżu czy makaronu. Dla wzmocnienia odpornosci zaleca się pić miksturę z kurkumą, imbirem i cynamonem.

Kurkuma – przeciwwskazania

Kurkuma to środek naturalny, który uznawany jest za bezpieczny w stosowaniu, jednak tylko w odpowiedniej dawce. Zażycie zbyt dużej ilości kurkumy może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit.

Stosowanie kurkumy odradza się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem woreczka żółciowego, np. w przypadku kamicy żółciowej. W przyprawie tej zawarte są substancje, mogące wykazywać działanie pobudzające macicę, dlatego kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może to wywołać poronienie. Specjaliści przestrzegają przed łączeniem kurkumy z lekami:

  • przeciwzakrzepowymi;
  • przeciwpłytkowymi;
  • trombolitycznymi.

Zawarta w kurkumie kurkumina może nasilać działanie powyższych leków.

Kurkuma – podsumowanie

Kurkuma to niewątpliwie przyprawa, na którą warto zwrócić uwagę. Liczne z jej właściwości zdrowotnych zostały potwierdzone naukowo, a nad innymi wciąż trwają badania. Stosowanie kurkumy w odpowiedniej dawce przez osoby bez przeciwwskazań, może poprawić kondycję zdrowia i zapobiec rozwojowi niektórych chorób.

Bibliografia:

https://neuroexpert.org/wiki/kurkuma-curcuma-longa/

https://uns.pl/pl/blog/post/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie

http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf