wie także w zakresie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Jest to prawdopodobnie związane z jej wpływem na poprawę funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych. Zawarta w przyprawie kurkumina może zapobiegać dysfunkcjom tego układu, spowodowanym przez homocysteinę, stanowiącą jeden z czynników rozwoju chorób układu krążenia. Ponadto badania wykazały, iż kurkuma znacząco poprawia profil lipidowy krwi, obniżając poziom trójglicerydów i podnosząc stężenie „dobrego” cholesterolu, jednocześnie obniżając cholesterol LDL, czyli ten nazywany złym.
Kurkuma na układ pokarmowy
Kurkuma działa szeroko także na układ pokarmowy, między innymi wspomagając trawienie. Takie działanie stymulowane jest pobudzaniem wydzielania żółci i soków trawiennych, wykazujących aktywność spazmolityczną na mięśnie głębokie, przez co pokarm szybciej przesuwany jest przez przewód pokarmowy. Niektóre badania wykazują również, że kurkuma może działać korzystnie na apetyt, dlatego zaleca się ją w schorzeniach powodujących brak łaknienia.
Jak stosować kurkumę?
Często zaleca się stosować 2 g kurkumy dziennie w trakcie posiłków. W przypadku zwykłej suplementacji wystarczy już 1 g na dobę. Oczywiście kurkuma ma też szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż jest to bardzo aromatyczna przyprawa, którą można dodać do wszelkiego rodzaju potraw wytrawnych, np. z dodatkiem ryżu czy makaronu. Dla wzmocnienia odpornosci zaleca się pić miksturę z kurkumą, imbirem i cynamonem.
Kurkuma – przeciwwskazania
Kurkuma to środek naturalny, który uznawany jest za bezpieczny w stosowaniu, jednak tylko w odpowiedniej dawce. Zażycie zbyt dużej ilości kurkumy może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit.
Stosowanie kurkumy odradza się osobom cierpiącym na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem woreczka żółciowego, np. w przypadku kamicy żółciowej. W przyprawie tej zawarte są substancje, mogące wykazywać działanie pobudzające macicę, dlatego kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ może to wywołać poronienie. Specjaliści przestrzegają przed łączeniem kurkumy z lekami:
- przeciwzakrzepowymi;
- przeciwpłytkowymi;
- trombolitycznymi.
Zawarta w kurkumie kurkumina może nasilać działanie powyższych leków.
Kurkuma – podsumowanie
Kurkuma to niewątpliwie przyprawa, na którą warto zwrócić uwagę. Liczne z jej właściwości zdrowotnych zostały potwierdzone naukowo, a nad innymi wciąż trwają badania. Stosowanie kurkumy w odpowiedniej dawce przez osoby bez przeciwwskazań, może poprawić kondycję zdrowia i zapobiec rozwojowi niektórych chorób.
Bibliografia:
https://neuroexpert.org/wiki/kurkuma-curcuma-longa/
https://uns.pl/pl/blog/post/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf