Kasza orkiszowa powstaje z przemiału ziaren orkiszu. Charakteryzuje się słodko-orzechowym smakiem, dobrze komponującym się zarówno z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi. Można ją także przyrządzać na słodko, gdyż świetnie smakuje z cynamonem, mlekiem oraz przyprawami korzennymi.
Kasza orkiszowa jest kaszą glutenową, choć zawiera tego składnika mniej niż pszenica. Najczęściej wykorzystywana jest do dań obiadowych, jednak można stosować ją także do stworzenia ciekawych deserów, sałatek, a nawet puddingu.
Sposób gotowania kaszy orkiszowej jest podobny do innych rodzajów kasz. Na jedną szklankę kaszy zalecane jest użycie dwóch szklanek wody lub mleka, a po wrzuceniu kaszy na wrzątek, najlepiej gotować ją na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Przed rozpoczęciem gotowania zaleca się moczenie kaszy przez kilka godzin lub przynajmniej przepłukanie naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. W ten sposób można zredukować gorzki posmak produktu.
Kaszę najlepiej przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu, co wydłuży jej przydatność do spożycia.
Wartości odżywcze kaszy orkiszowej
Wartości odżywcze na 100 gram kaszy orkiszowej niegotowanej:
wartość energetyczna: 350 kcal
białko: 11,5 g
tłuszcz ogółem 2,7 g
węglowodany: 63 g
błonnik pokarmowy: 11 g
Ile kalorii ma kasza orkiszowa?
100 gram kaszy orkiszowej to ok. 350 kalorii. Może stanowić element zbilansowanej diety i dobrze sprawdzi się jako składnik obiadu.
BONUS! Przepis na sałatkę z kaszą orkiszową i kurczakiem
Składniki:
1 pierś z indyka bez skóry;
120 gramów kaszy orkiszowej;
4 łyżki masła;
80 gramów świeżej rukoli;
4 łyżki płatków migdałowych;
2 czerwone papryki;
4 łyżki kiełków brokuła;
4 łyżki orzechów arachidowych.
Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami i gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy je na kawałki.
2. Kaszę orkiszową gotujemy zgodnie z zaleceniami.
3. Do wciąż ciepłej kaszy dodajemy masło.
4. Kaszę łączymy z kurczakiem, rukolą, drobno pokrojoną papryką i posiekanymi orzechami arachidowymi. Dodajemy ulubione przyprawy (my polecamy oregano, zioła prowansalskie i słodką paprykę).
5. Całość posypujemy kiełkami brokuła oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Bibliografia:
https://www.niro-bio.pl/orkisz-dlaczego-powinno-sie-go-jesc/
https://go4taste.pl/blog/kasza-orkiszowa-i-jej-wlasciwosci/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz
https://www.przepisy.pl/blog/kasza-orkiszowa