Kasza orkiszowa

Orkisz to jedna z najstarszych roślin uprawnych, która największą popularnością cieszyła się w średniowieczu. Początkowo uprawiania była głównie na Bliskim Wschodzie, aktualnie jej uprawy znajdują się przede wszystkim w krajach europejskich, szczególnie w Szwajcarii i południowo-zachodnich Niemczech.

Orkisz to zboże, które jest spokrewnione z pszenicą, często nawet orkisz nazywany jest pszenicą, gdyż uznawany jest za jej odmianę. Według dostępnych danych orkisz prawdopodobnie rozwijał się z hybrydyzacji pszenicy jarej z dziką kozią trawą i można powiedzieć, że jest ściśle związany z pszenicą tzw. chlebową.

Choć orkisz uprawiany był już 7 do 8 tysięcy lat temu, na wiele lat praktycznie o nim zapomniano, gdyż został wyparty przez wspomnianą wyżej pszenicę. Aktualnie wraca do łask i coraz częściej możemy znaleźć produkty wykonane z orkiszu, a wśród nich, kaszę orkiszową.

  • Bio Planet Orkisz ziarno 400g BIO

    0 out of 5
    8.10
  • Helpa kaszka manna dawnych zbóż 200g BIO

    0 out of 5
    10.71
  • Bio Planet Kasza orkiszowa 500g BIO

    0 out of 5
    9.99
  • Babalscy Kasza orkiszowa drobna 500g BIO

    0 out of 5
    11.90
  • Kasza Orkiszowa 1kg BIO

    0 out of 5
    16.38
  • KASZKA 5 ZBÓŻ BIO 200 g – HELPA

    0 out of 5
    11.50
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
dbaj o odporność

Kasza orkiszowa - właściwości

Kasza orkiszowa powstaje z przemiału ziaren orkiszu. Charakteryzuje się słodko-orzechowym smakiem, dobrze komponującym się zarówno z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi. Można ją także przyrządzać na słodko, gdyż świetnie smakuje z cynamonem, mlekiem oraz przyprawami korzennymi.

Kasza orkiszowa jest kaszą glutenową, choć zawiera tego składnika mniej niż pszenica. Najczęściej wykorzystywana jest do dań obiadowych, jednak można stosować ją także do stworzenia ciekawych deserów, sałatek, a nawet puddingu.

Sposób gotowania kaszy orkiszowej jest podobny do innych rodzajów kasz. Na jedną szklankę kaszy zalecane jest użycie dwóch szklanek wody lub mleka, a po wrzuceniu kaszy na wrzątek, najlepiej gotować ją na małym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Przed rozpoczęciem gotowania zaleca się moczenie kaszy przez kilka godzin lub przynajmniej przepłukanie naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. W ten sposób można zredukować gorzki posmak produktu.

Kaszę najlepiej przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu, co wydłuży jej przydatność do spożycia.

Wartości odżywcze kaszy orkiszowej

Wartości odżywcze na 100 gram kaszy orkiszowej niegotowanej:
wartość energetyczna: 350 kcal
białko: 11,5 g
tłuszcz ogółem 2,7 g
węglowodany: 63 g
błonnik pokarmowy: 11 g

Ile kalorii ma kasza orkiszowa?

100 gram kaszy orkiszowej to ok. 350 kalorii. Może stanowić element zbilansowanej diety i dobrze sprawdzi się jako składnik obiadu.

BONUS! Przepis na sałatkę z kaszą orkiszową i kurczakiem

Składniki:
1 pierś z indyka bez skóry;
120 gramów kaszy orkiszowej;
4 łyżki masła;
80 gramów świeżej rukoli;
4 łyżki płatków migdałowych;
2 czerwone papryki;
4 łyżki kiełków brokuła;
4 łyżki orzechów arachidowych.

Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami i gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy je na kawałki.
2. Kaszę orkiszową gotujemy zgodnie z zaleceniami.
3. Do wciąż ciepłej kaszy dodajemy masło.
4. Kaszę łączymy z kurczakiem, rukolą, drobno pokrojoną papryką i posiekanymi orzechami arachidowymi. Dodajemy ulubione przyprawy (my polecamy oregano, zioła prowansalskie i słodką paprykę).
5. Całość posypujemy kiełkami brokuła oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Bibliografia:
https://www.niro-bio.pl/orkisz-dlaczego-powinno-sie-go-jesc/
https://go4taste.pl/blog/kasza-orkiszowa-i-jej-wlasciwosci/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz
https://www.przepisy.pl/blog/kasza-orkiszowa