Kasza manna

Kasza manna znalazła zastosowanie w naszych kuchniach już dawno temu. Na pewno wielu z nas jadło kaszę mannę ugotowaną na mleku z dodatkiem ulubionych owoców, dżemów lub innych smakołyków. Kasza manna jest bardzo ciekawym urozmaiceniem naszej diety i będzie przynosić nam wiele korzyści. Co ciekawe znajdzie zastosowanie zarówno jako dodatek do śniadania, obiadu, kolacji oraz przekąski. Możemy ją również podawać zarówno na rzadko jak i a gęsto – piec oraz gotować. To tylko od nas zależy w jakiej formie trafi na nasz stół. 

Ale czym tak naprawdę jest kasza manna? To nic innego niż drobnoziarnista kasza uzyskana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Otrzymywana jest w trakcie produkcji mąki – następnie się ją oczyszcza i powstaje produkt końcowy jakim jest kasza manna.

  • Bio Planet Kasza Manna 500g BIO

    0 out of 5
    8.99
  • Kasza manna z płaskurki 400 g BIO Niro

    0 out of 5
    11.69
  • Niro Kasza manna z samopszy 400 g BIO

    0 out of 5
    13.99
  • Kaszka 5 Zbóż BIO 200 g HELPA

    0 out of 5
    11.50
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

JAK ROZPOZNAĆ KASZĘ MANNĘ?

Kasza manna ma słodkawy smak. Dodatkowo jest produktem sypkim o białej barwie. Przy wyborze kaszy manny warto zwrócić uwagę na jej jakość. W sklepie Biozdrowy znajdują się jedynie produkty o bezpiecznym i sprawdzonym składzie. Dzięki temu znajdziemy produkty wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, herbicydami i pestycydami. Z kaszy manny możemy wykonać posiłki, które sprawdzą się w jadłospisie osób mających problemy z przewodem pokarmowym. 

WARTOŚCI ODŻYWCZE I KALORIE

Kasza manna jest produktem zawierającym około 350 kalorii. Jest to spowodowane dużą ilość węglowodanów – których jest aż 77 gramów. Dodatkowo kasza manna zawiera około 9 gramów białka dlatego będzie się rewelacyjnie sprawdzać jako dodatek roślinnego białka w diecie. Bardzo ważne jest dostarczenie w swojej diecie zarówno źródeł białka zwierzęcego jak i roślinnego – o czym niestety bardzo często zapominamy. Kasza manna jest produktem zawierającym niewielką ilość tłuszczu, dlatego znajdzie zastosowanie również w jadłospisie osób ograniczających tłuszcz w diecie. Kasza manna to produkt  zawierający 2,5 grama błonnika – nie jest to zaskakująco duża dieta, ale dlatego możemy wykorzystać tę kaszę w diecie łatwostrawnej. Jeśli chcemy urozmaicić posiłek zawierający kaszę mannę w błonnik wystarczy, że dodamy świeże owoce takie jak maliny czy borówki – lub wybierzemy mniej oczyszczoną wersję kaszy. 

WŁAŚCIWOŚCI KASZY MANNY

Kasza manna jest produktem zawierającym gluten, dlatego osoby chorujące na celiakię, bądź mające nietolerancję na gluten powinny ją wykluczyć ze swojej diety. Jest ona jednak produktem bezlaktozowym – dzięki czemu mogą wybierać je osoby z nietolerancją laktozy. Kaszę mannę zaleca się w jadłospisie osób będących na diecie ubogobłonnikowych, lekkostrawnych – ale również jako urozmaicenie diety każdego z nas. 

Co ciekawe kasza jest produktem, który spełnia w 10% dzienne zapotrzebowanie na żelazo i w 11% na miedź (po zjedzeniu 100 gramów produktu). Żelazo jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Jest potrzebne do transportowania tlenu, syntezy hormonów oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Osoby mające niedobory tego pierwiastka są osłabione, mają problem z koncentracją, blade ale również mają słabsze włosy i paznokcie. Miedź jest również bardzo ważnym elementem, ponieważ bez niego nie możemy cieszyć się pełnią zdrowia. Bowiem potrzebna jest do tworzenia czerwonych krwinek, oraz do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz krwionośnego. 

JAK GOTOWAĆ KASZĘ MANNĘ?

Kasza manna jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu. Możemy ją ugotować zarówno na mleku jak i na wodzie. Odmierzoną ilość kaszy odmierzamy i zalewamy mlekiem bądź wodą, następnie co jakiś czas mieszamy. Postępujemy tak przez około 10-15 minut. Przed przystąpieniem do gotowania kaszy najlepiej przeczytać instrukcję znajdująca się na opakowaniu, ponieważ każda kasza i jej czas przygotowania może się trochę różnić. Kaszę po ugotowaniu należy zdjąć z palnika i przełożyć na talerz bądź do miseczki. 

KASZA MANNA W KUCHNI

Kasza manna była wykorzystywana w kuchni już przez nasze babcie. Często z rana budził nas smak słodkiej kaszki, którą mieszaliśmy z dżemem malinowym. Dzisiaj kasza manna znajduje zastosowanie zarówno w daniach słodkich – gotowanych zarówno na mleku i wodzie z dodatkiem świeżych owoców lub przetworów z nich przygotowanych, ale również w daniach wytrawnych. Kaszę mannę może wykorzystać do zrobienia kotletów, sałatek, ale również jako dodatek do sosów. Sprawdza się bardzo dobrze w połączeniu z pomidorowymi oraz paprykowymi sosami.