Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana pozyskiwana jest z oczyszczonych ziaren kukurydzy, które po wyłuskaniu z łupiny są rozdrobnione i suszone. Przy końcowym etapie produkcji, kasza z kukurydzy ma drobną konsystencję, nieco grubszą od kaszy manny. Najczęściej wykorzystywana jest ona w kuchni śródziemnomorskiej, często stosowana do włoskiej potrawy o nazwie polenta. W polskiej kuchni jednak także coraz częściej się jej używa, gdyż może być wykorzystywana do różnego rodzaju potraw wytrawnych, na słodko, a nawet wypieków.

Kasza kukurydziana występuje w wersji białej, żółtej oraz czarnej. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Hiszpanii z kaszy kukurydzianej tworzy się mąkę kukurydzianą, stosowaną do produkcji tortilli. 

Kasza z kukurydzy charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem. W Polsce najczęściej wykorzystuje się ten składnik do gulaszów i zup. Przyrządzane są z niej także zapiekanki, gdyż dobrze komponuje się z cebulą oraz żółtym serem.

Kasza kukurydziana nie zawiera glutenu.

  • Kaszka kukurydziana BIO

    0 out of 5
    6.79
  • Kaszka kukurydziano-ryżowa z tapioką bezgl. 250g BIO AM-AM

    0 out of 5
    14.50
nowy rok nowa sylwetka
dbaj o odporność

Wartości odżywcze kaszy kukurydzianej

Wartości odżywcze na 100 gram kaszy kukurydzianej

  • wartość energetyczna: 369 kcal/1582 kJ;
  • białko: 7 g;
  • tłuszcz ogółem: 1,8 g;
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g;
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,3 g;
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,6 g;
  • węglowodany: 79 g;
  • błonnik pokarmowy: 3,9 g.

WITAMINY

  • witamina A: 214 I.U;
  • witamina E: 0,12 mg;
  • witamina B6: 0,2 mg;
  • kwas foliowy: 85 µg;
  • kwas pantotenowy: 0,848 mg.

MINERAŁY

  • wapń: 8 mg;
  • żelazo: 0,2 mg;
  • magnez: 114 mg;
  • fosfor: 285 mg;
  • potas: 195 mg;
  • sód: 5 mg;
  • cynk: 1,68 mg;
  • miedź: 0,75 mg;
  • mangan: 1,63 mg;
  • selen: 2,7 µg.

Ile kalorii ma kasza kukurydziana?

Wartość energetyczna w 100 gram suchego produktu wynosi 369 kcal. W trakcie gotowania kasza kukurydziana nabiera objętości, a więc jej wartość kaloryczna na 100 gramów po ugotowaniu spada. Przykładowo szklanka ugotowanej kaszy kukurydzianej ma ok. 170  gramów produktu i ok. 185 kcal.

Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Sposób gotowania kaszy kukurydzianej jest podobny do tego, jak przyrządzamy inne rodzaje kasz. Krok po kroku wygląda to tak:

  • Do garnka z grubym dnem wlewamy 2,5 szklanki wody, mleka lub soku.
  • Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kukurydzianej (na 2,5 szklanki płynu będzie to 1 szklanka kaszy).
  • Kaszę wsypujemy do zimnego płynu.
  • Jeżeli gotujemy kaszę w wodzie, dodajemy szczyptę soli.
  • Kaszę należy gotować przez ok. 15-20 minut od momentu zagotowania płynu.
  • Podczas gotowania kaszę należy regularnie mieszać, aby zapobiec przywieraniu kaszy do garnka.
  • Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
  • Ugotowaną kaszę odstawiamy na ok. 30 minut. Aby zapobiec sklejeniu ziaren, można do niej dodać łyżeczkę masła.

Z kaszy kukurydzianej wykonać można wiele ciekawych produktów spożywczych. Sprawdzi się jako jeden z głównych składników obiadu, można z niej wykonać smaczne placki, kluski, a nawet chleb. Z kaszy kukurydzianej możemy wykonać mąkę, która stosowana jest  do zagęszczania zup i sosów.

Najpopularniejszą potrawą z kaszy kukurydzianej jest włoska polenta.. Charakteryzuje się tym, że można ją szybko przygotować i jest bardzo sycąca.

Kaszę kukurydzianą zaleca się przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, co umożliwi jej zachowanie świeżości na dłużej.

Bibliografia:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_kukurydziana

https://go4taste.pl/blog/kasza-kukurydziana-i-jej-wlasciwosci/

https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/21661-100-kasza-kukurydziana-gotowana