Wartości odżywcze na 100 gram kaszy kukurydzianej
- wartość energetyczna: 369 kcal/1582 kJ;
- białko: 7 g;
- tłuszcz ogółem: 1,8 g;
- kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g;
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,3 g;
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,6 g;
- węglowodany: 79 g;
- błonnik pokarmowy: 3,9 g.
WITAMINY
- witamina A: 214 I.U;
- witamina E: 0,12 mg;
- witamina B6: 0,2 mg;
- kwas foliowy: 85 µg;
- kwas pantotenowy: 0,848 mg.
MINERAŁY
- wapń: 8 mg;
- żelazo: 0,2 mg;
- magnez: 114 mg;
- fosfor: 285 mg;
- potas: 195 mg;
- sód: 5 mg;
- cynk: 1,68 mg;
- miedź: 0,75 mg;
- mangan: 1,63 mg;
- selen: 2,7 µg.
Ile kalorii ma kasza kukurydziana?
Wartość energetyczna w 100 gram suchego produktu wynosi 369 kcal. W trakcie gotowania kasza kukurydziana nabiera objętości, a więc jej wartość kaloryczna na 100 gramów po ugotowaniu spada. Przykładowo szklanka ugotowanej kaszy kukurydzianej ma ok. 170 gramów produktu i ok. 185 kcal.
Jak gotować kaszę kukurydzianą?
Sposób gotowania kaszy kukurydzianej jest podobny do tego, jak przyrządzamy inne rodzaje kasz. Krok po kroku wygląda to tak:
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 2,5 szklanki wody, mleka lub soku.
- Odmierzamy odpowiednią ilość kaszy kukurydzianej (na 2,5 szklanki płynu będzie to 1 szklanka kaszy).
- Kaszę wsypujemy do zimnego płynu.
- Jeżeli gotujemy kaszę w wodzie, dodajemy szczyptę soli.
- Kaszę należy gotować przez ok. 15-20 minut od momentu zagotowania płynu.
- Podczas gotowania kaszę należy regularnie mieszać, aby zapobiec przywieraniu kaszy do garnka.
- Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
- Ugotowaną kaszę odstawiamy na ok. 30 minut. Aby zapobiec sklejeniu ziaren, można do niej dodać łyżeczkę masła.
Z kaszy kukurydzianej wykonać można wiele ciekawych produktów spożywczych. Sprawdzi się jako jeden z głównych składników obiadu, można z niej wykonać smaczne placki, kluski, a nawet chleb. Z kaszy kukurydzianej możemy wykonać mąkę, która stosowana jest do zagęszczania zup i sosów.
Najpopularniejszą potrawą z kaszy kukurydzianej jest włoska polenta.. Charakteryzuje się tym, że można ją szybko przygotować i jest bardzo sycąca.
Kaszę kukurydzianą zaleca się przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, co umożliwi jej zachowanie świeżości na dłużej.
Bibliografia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_kukurydziana
https://go4taste.pl/blog/kasza-kukurydziana-i-jej-wlasciwosci/
https://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/21661-100-kasza-kukurydziana-gotowana