Kasza jęczmienna produkowana jest z jęczmienia – z jednej z najstarszych roślin uprawnych. Pierwsze wzmianki o uprawie tej rośliny w Polsce pojawiają się już III-II tysiące lat przed naszą erą. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego kasza jęczmienna uważana jest za jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Była doceniana już dawno temu przez naszych przodków – bowiem jest stałym elementem krupniku oraz wielu dań głównych. Ma również szerokie zastosowanie gospodarcze.
Kasza jęczmienna stanowi około 70% produkowanych kasz. W zależności od rodzaju
obróbki wyróżnia się kaszę:
pęczak,
pęczak obtaczany,
jęczmienną łamaną,
perłową,
perłową prażoną.
To na jaką kaszę się skusimy zależy od naszych preferencji i zwyczajów. Najlepiej spróbować wszystkie rodzaje i wybrać tą, która jest najlepsza i najbardziej nam odpowiada.
Kalorie w kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna zawiera około 350 kalorii. Zawdzięcza to w głównej mierze zawartości węglowodanów – jest ich bowiem aż 73 gramów. Mimo tak licznej zawartości węglowodanów indeks glikemiczny kaszy jest niski, dzięki czemu mogą spożywać ją osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Kasza sprawdzi się idealnie jako dodatek do sałatek oraz gulaszu z warzyw lub mięsa. Dodatkowo możemy z niej wykonać pyszne pęczotto z pieczarkami.
Ten rodzaj kaszy zawiera około 11 gramów białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety nasza dieta zazwyczaj jest uboga w białko – głównie w białko pochodzenia roślinnego. Kasza jęczmienna po połączeniu z tofu lub nasionami roślin strączkowych oraz warzywami będzie tworzyć pełnowartościowe danie, które da nam energię na cały dzień. Dodatkowo zawiera niewielką ilość tłuszczu, dzięki czemu mogą stosować ją osoby na dietach redukcyjnych oraz nisko tłuszczowych. Jednak jeśli chcemy zwiększyć zawartość tłuszczu w diecie wystarczy dodać oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Błonnik pokarmowy w kaszy jęczmiennej
Błonnik pokarmowy jest elementem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dziennie powinniśmy dostarczać 15 gramów na każde 1000 kalorii naszej diety. Niestety nasza codzienna dieta często jest uboga w ten składnik. Kasza jęczmienna jest bardzo dobrym źródłem błonnika – zawiera bowiem go aż 11 gramów. Błonnik jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit – skraca czas pasażu jelit, zwiększa częstość ruchów jelit oraz zwiększa objętość stolca. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego oraz zapobiegamy zaparciom.
Witaminy w kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem witamin z grupy B głównie B1 i B3. Witamina B3 czyli inaczej jest nazywana niacyną. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz hormonalnego – bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu i insuliny. Dodatkowo wpływa na wygląd skóry oraz poprawia stan psychiczny. Kasza jęczmienna zawiera około 4,5 mg witaminy B3.
Witamina B1 czyli inaczej tiamina jest również konieczna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Potrzebna jest do metabolizmu glukozy, funkcjonowania układu nerwowego oraz krwionośnego. W kaszy jęczmiennej znajduję się około 0,65 mg tiaminy. Znajdziemy w niej również witaminę E, która bierze udział w ochronie komórek oraz witaminę K potrzebną do utrzymania prawidłowego stanu kości.
Minerały w kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna jest produktem o licznych właściwościach zdrowotnych, które zawdzięcza również składnikom mineralnym – takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Nasza dieta jest bardzo często niedoborowa dlatego warto urozmaicać je w tak niesamowite produkty. Każdy z nas marzy o pięknej skórze, zadbanych włosach i paznokciach. Cynk jest jednym ze składników, który jest niezmiernie ważny aby to osiągnąć. Dodatkowo jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Kasza jęczmienna zawiera około 3 mg cynku.
Miedź jest kolejnym składnikiem kaszy jęczmiennej. Jest ona potrzebna do tworzenia krwi, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego oraz właściwej pigmentacji skóry i włosów.
Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem żelaza. Niestety nasza codzienna dieta jest często uboga w ten składnik. Żelazo możemy znaleźć zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych. Aby zwiększyć jego wchłanianie z produktów roślinnych należy dodać do dania trochę witaminy C, np. w postaci papryki czy soku pomarańczowego. Żelazo jest potrzebne do tworzenia hemoglobiny, transportu tlenu, oraz do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Przy zakupie kaszy jęczmiennej warto zwrócić uwagę na na jej pochodzenie. Kasza dostępna w sklepie biozdrowym pochodzi z ekologicznych upraw dzięki czemu jest wolna od zanieczyszczeń herbicydami, pestycydami i metalami ciężkimi. Kaszę należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.