Kasza gryczana

Kasza gryczana została doceniona już wieki temu. Dowodem na to może być to, że pojawia się w wielu daniach kuchni tradycyjnej. Istnieją również wzmianki o jej uprawach przez Chińczyków już 6 tysięcy lat przed naszą erą. Kasza nie straciła też na popularności – coraz więcej autorów dań modernistycznych sięga po ten rodzaj kaszy, ze względu na jej właściwości zdrowotne oraz fenomenalny i niepowtarzalny smak oraz wygląd. Dodatkową zaletą tej kaszy jest to, że jest bezglutenowa dzięki czemu mogą spokojnie dodawać ją do dań osoby będące na diecie bezglutenowej.
Ten rodzaj kaszy produkowany jest z nasion gryki – rośliny pokrywającej pola w okresie letnim. Jest dobrym dodatkiem do dań zarówno wykorzystujących warzywa, mięso i ryby. Sprawdzi się także jako dodatek do ciekawych deserów, które na pewno pokochają maluchy oraz nasi bliscy.

  • Kasza gryczana niepalona BIO

    0 out of 5
    13.90
  • Bio Planet Kasza gryczana niepalona BIO 1 kg

    0 out of 5
    24.10
  • Bio Planet Kasza Gryczana palona 1kg BIO

    0 out of 5
    22.90
  • Helpa kaszka jagl-owsian-grycza. 200g BIO

    0 out of 5
    11.15
  • Bio Planet Kasza gryczana palona 500g BIO

    0 out of 5
    13.50
  • Kaszka 5 Zbóż BIO 200 g HELPA

    0 out of 5
    11.50
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Rodzaje kaszy gryczanej

Kasza gryczana podczas produkcji początkowo jest oczyszczana, sortowana, suszona, a dopiero potem usuwa się z łuskę. Taki produkt poddaje się jeszcze przesiewaniu oraz mieszaniu z innymi frakcjami. Ma to na celu uzyskanie jak najlepszego surowca, który potem znajdzie się na naszych stołach.
Istnieje możliwość produkcji różnych rodzajów kaszy gryczanej, które różnią się rodzajem obróbki – przez co zyskują nieco inny smak, rozmiary oraz różną zawartość błonnika pokarmowego. Wyróżnia się kaszę gryczaną prażoną – całą i łamaną oraz kaszę gryczaną nieprażoną – całą, łamaną i łamaną drobną. Przy rodzajach kaszy gryczanej warto również wspomnieć o czasie jej przechowywania, który wynosi 9 miesięcy. Należy również zadbać aby była przechowywana w zamkniętym i suchym opakowania, bez narażenia na promieniowanie słoneczne (najlepiej zamknąć ją w szafce bądź w szufladzie.

Kasza gryczana – kalorie

Kasza gryczana zawiera około 350 kalorii. Zawdzięcza to głównie licznej zawartości węglowodanów – zawiera ich aż 61 gramów. Zawiera również znaczną ilość błonnika pokarmowego – aż 10 gramów na 100 gramów produktu. Błonnik pokarmowy jest niezbędnym elementem naszej diety, ponieważ wpływa na wydzielanie śliny, działa ochronnie na zęby, zwiększa uczucie pełności.. Kolejną zaletą ze stosowania kaszy gryczanej jest jej niski indeks glikemiczny, dlatego powinna być nieodłącznym elementem diety osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową. Ten rodzaj kaszy sprawdzi się również idealnie w diecie każdego z nas, ponieważ da nam na długo uczucie sytości oraz będzie przepysznym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
Nasza dieta jest często uboga w białko, które jest podstawowym elementem budulcowym w naszym organizmie. W codziennym jadłospisie należy zadbać o źródła białka zwierzęcego, jak i roślinnego. Kasza gryczana jest produktem, który zawiera aż 11 gramów białka, dzięki czemu jest idealnym urozmaiceniem naszego codziennego menu. Dodatkowo kasza zawiera niewielkie ilości tłuszczu – możemy podać ją osobom odchudzającym się oraz na dietach niskotłuszczowych. Kasza gryczana idealnie komponuje się z sosami warzywnymi, z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Właściwości kaszy gryczanej

Przy wyborze kaszy warto zwrócić uwagę na jej jakość. Produkty pochodzące z upraw ekologicznych są sprawdzane pod kątem zawartości pestycydów, metali ciężkich oraz herbicydów, dzięki czemu mamy pewność, że potrawy trafiające na nasze stoły są wykonane z jak najlepiej jakościowych produktów.
Kasza gryczana jest bardzo dobrym źródłem magnezu – pierwiastka w który nasza dieta często jest uboga. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.. Kasza ta zawiera aż 220 mg magnezu.
Kasza ta zawiera około 3 gramy żelaza – składnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowego transportowania tlenu w organizmie. Na niedobory często narażone są dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby z niewłaściwą dietą. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza z produktów roślinnych należy dodać do dania witaminę C – na przykład pod postacią soku pomarańczowego.
Potas jest kluczowym pierwiastkiem warunkującym prawidłową pracę naszego układu nerwowo-mięśniowego. Dobrym źródłem potasu w naszej diecie są ziemniaki, jednak osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej często muszą wyeliminować je ze swojego jadłospisu. Innym dobrym źródłem potasu w naszej diecie jest właśnie kasza gryczana.

Kasza gryczana między innymi dzięki zawartości potasu (ale nie tylko) wpływa korzystnie na układ krwionośny. Kasza gryczana zawiera również rutynę.
Kasza ta dodatkowo jest produktem o niskim indeksie glikemicznym. Coraz więcej osób cierpi na nadwagę, otyłość oraz cukrzycę. Wprowadzenie do diety produktu o niskim indeksie glikemiczym, dodatkowo z dużą zawartością błonnika pokarmowego, długoterminowo wpłynie korzystnie na nasze nasze zdrowie oraz naszej rodziny. Kasza gryczana idealnie sprawdzi jako główny składnik gryczanki oraz dodatek do obiadu.
Analizując właściwości kaszy gryczanej warto zwrócić uwagę na zawartość w niej witamin – głównie witaminy B2 oraz B3. Kasza gryczana jest produktem, który warto przynajmniej raz na jakiś czas użyć do przygotowania pysznego dania. Kasza ta występuje pod dwoma postaciami – prażonej oraz nieprażonej i to tylko od nas zależy jaka jej forma znajdzie się na naszym stole.