Kasza bulgur

Bulgur to nic innego jak jeden z rodzajów kaszy. Co ciekawe – jest ona produkowana z pszenicy durum o najwyższej jakości. Wartości tej kaszy były już docenione ponad 4000 lat temu przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Zanim kasza trafi do naszej kuchni przechodzi szereg procesów. Początkowo poddawana jest gotowaniu, następnie suszeniu. Później z kaszy usuwa się otręby przez jej rozdrobnienie. Kształtem przypomina małe kuleczki o żółtobrązowej barwie. Smak bulguru jest natomiast podobny do orzechów.

Aktualnie możemy dostać kaszę bulgur pod kilkoma postaciami: drobno-, średnio- i gruboziarnistą. Najczęściej jednak spotykaną odmianą jest bulgur drobnoziarnisty. Co ciekawe kasza bulgur jest bardzo popularna w kuchni tureckiej, indyjskiej i bliskowschodniej. W Polsce również zyskuje na swej popularności z roku na rok.

Każdy fan zdrowego stylu życia powinien włączyć do swojego jadłospisu kaszę bulgur, ponieważ jest bogactwem składników mineralnych i witamin. Możemy ją dodać do sałatek, farszów, zup i jako dodatek skrobiowy do gulaszów mięsnych i warzywnych. Internet, aż ugina się od przepisów zawierających kaszę bulgur i to tylko my decydujemy jak ją dziś przyrządzimy.

  • Kasza Bulgur Bio Planet 500 g BIO

    0 out of 5
    11.99
  • Kasza Bulgur Bio Planet 1kg BIO

    0 out of 5
    19.99
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Wartość odżywcza i kalorie w kaszy bulgur

Kasza bulgur jest produktem zawierającym około 350 kalorii na 100 gramów. Zawdzięcza to głównie licznej zawartości węglowodanów – bowiem jest ich 76 gramów w 100 gramach produktu. Dzięki temu kasza będzie produktem sycącym i idealnie sprawdzi się jako źródło węglowodanów w posiłku. Możemy ją podawać zarówno osobom dorosłym jak i dzieciom. Sportowcy również będą chętnie sięgać po tego typu produktu. Kasza bulgur dodatkowo zawiera około 12 gramów błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Błonnik pobudza wydzielanie śliny, działa ochronnie na zęby, zmniejsza wchłanianie jonów metali ciężkich, ale również jest pożywką dla mikroorganizmów znajdujących się w naszych jelitach – a jak wiadomo jelita są naszym drugim mózgiem. Dodatkowo zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu znajdzie zastosowanie również w jadłospisie osób będących na dietach redukcyjnych.
Kasza bulgur będzie dobrym źródłem białka w diecie – zawiera go bowiem aż 12 gramów na 100 gramów produktu. Niestety nasza dieta często jest uboga w białko. Jeszcze większe ryzyko niedoborów białka w diecie mają osoby na dietach wykluczających mięso i produkty odzwierzęce, jak mleko, jogurty, sery oraz jaja. Dlatego kasza bulgur świetnie sprawdzi się jako dodatek takiej diety. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że w naszym jadłospisie powinny występować zarówno źródła białka roślinnego i zwierzęcego. Białko jest niezbędnym składnikiem budulcowym w naszym organizmie – dlatego powinniśmy zadbać o dostarczenie jego odpowiedniej ilości.
Tłuszcz jest składnikiem, którego jest mało w kaszy bulgur. Jest go w niej tylko 1,3 grama na 100 gramów produktu. Dzięki temu możemy dodać większą ilość olejów roślinnych do dania zawierającego kaszę, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i funkcjonowanie.

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur zawiera znaczne ilości witamin oraz składników mineralnych. Kasza ta będzie bardzo dobrym źródłem witaminy B3, czyli inaczej niacyny. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i nerwowego. Dodatkowo jest witaminą, która obniża poziom lęku i jest potrzebna do produkcji hormonów płciowych. Kasza bulgur zawiera aż 5 mg na 100 gramów produktu.
Żelazo jest kolejnym składnikiem występującym w kaszy. Niestety nasza dieta często jest niewystarczająco bogata w ten składnik, dlatego powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do transportowania tlenu do komórek. Osoby mające niedobór żelaza będą bardziej zmęczone, ospałe i bardziej podatne na infekcje. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza z produktów roślinnych wystarczy połączyć je z witaminą C, na przykład przez dodatek soku pomarańczowego do dania.
Cynk jest kolejnym niezbędnym pierwiastkiem do funkcjonowania naszego organizmu. Jest on niezbędny do zachowania odpowiedniego wyglądu włosów, skóry i paznokci oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Co ciekawe osoby zmagające się z trądzikiem często dostają maści właśnie z dodatkiem tego niebywale ważnego pierwiastka. Dodatkowo jest niezmiernie ważny do prawidłowego funkcjonowania trzustki i tym samym właściwego wydzielania insuliny, która bierze udział w regulacji gospodarki węglowodanowej.

Jak przyrządzić bulgur?

Kaszę bulgur należy gotować w proporcjach 1:2 (kasza:woda), dzięki temu wchłonie ona całą wodę i ograniczamy straty składników odżywczych. Przed gotowaniem kaszę należy opłukać i następnie zalać wodą i poddać gotowaniu. Bulgur znajdzie szerokie zastosowanie w naszej kuchni, możemy go dodać do sałatek, zup, pulpetów, ale i wykorzystać jako składnik węglowodanowy, który będzie idealnie komponował się z gulaszem przyrządzonym z roślin strączkowych, mięsa czy warzyw. Kaszę należy przetrzymywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.