Kasza amarantus

Amarantus, zwany jeszcze szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jej historia rozpoczęła się ponad 5000 lat temu! Jest ona tzw. „pseudozbożem”. Była znana jeszcze przed odkryciem Ameryki, kiedy Aztekowie, Inkowie i Majowie żywili się głównie ziemniakami, kukurydzą, fasolą i… właśnie amarantusem. Roślina ta została doceniona tak szybko przede wszystkim z trzech względów – jest pożywna, smaczna i zdrowa. Warto dodać, że z racji ogromnych ilości białka zawartych w amarantusie naukowcy określili go mianem „zboża XXI wieku”.

  • Amarantus Bio Planet BIO 500 g

    0 out of 5
    11.39
  • Amarantus ekspandowany 120g BIO

    0 out of 5
    6.89
  • Amarantus ekspandowany Bio Planet 150g BIO

    0 out of 5
    10.50
Pobierz darmowy ebook o sposobach na sen
Jesteś dietetykiem? Współpracuj z nami!

Amarantus – gdzie się go uprawia?

Aktualnie amarantus uprawia się niemalże na wszystkich kontynentach. Jednak zdecydowanie największe uprawy znajdują się w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji Południowo-Wschodniej oraz w Afryce. Amarantus jest uprawiany także w Polsce. Przede wszystkim można spotkać go na Lubelszczyźnie – to tam znajduje się aż ponad 90% wszystkich upraw amarantusa w naszym kraju.

Kasza amarantus – wygląd, zapach smak

Kasza amarantus to jasnobrązowe, niewielkie nasionka. Ma ona delikatnie orzechowy zapach i bardzo łagodny smak. Właśnie dzięki temu sprawdza się jako dodatek zarówno do dań „na słodko”, jak i „na słono”.

Ile kalorii ma kasza amarantus?

Kasza amarantus ma 401 kalorii w 100 gramach surowego produktu. Zawiera:
węglowodany – 66 g w 100 g (w tym cukry – 1,7 g),
białko – 15 g w 100 g,
tłuszcze – 6,5 g w 100 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 1,5 g).
Kasza amarantus nie zawiera soli lub zawiera jej śladowe ilości. Ponadto, w swojej naturalnej formie nie ma glutenu – może stanowić więc składnik diety osób chorujących na celiakię.

Kasza amarantus – zastosowanie w kuchni

Kasza amarantus ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystać ją między innymi do:
pieczenia chleba, placków i ciast,
zagęszczania kotletów warzywnych i strączkowych oraz tworzenia ich panierki,
urozmaicania smaku produktów zbożowych – owsianki czy musli,
urozmaicania smaku produktów mlecznych – mleka czy jogurtów,
deserów,
sałatek,
zup.
Kasza amarantus stanowi też doskonałą alternatywę dla innych kasz, ziemniaków czy makaronów.

Przepis na deser z kaszą amarantus

Polecamy deser z kaszą amarantus. Do wykonania go potrzebne są następujące produkty:
1 szklanka ziaren amarantusa,
2 szklanki mleka roślinnego,
2 jabłka,
pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie deseru jest niezwykle proste. Wystarczy:
1) przepłukać ziarna amarantusa zimną wodą;
2) uprażyć ziarna na patelni;
3) zmieszać ziarna amarantusa z mlekiem i gotować przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza nie przykleiła się do dna garnka;
4) zatrzeć wcześniej obrane jabłka na grubej tarce;
5) zmieszać papkę stworzoną z kaszy i mleka z jabłkami i cynamonem.
Gdyby deser był zbyt kwaśny, można dodać łyżkę syropu z agawy, by uzyskać słodszy smak.
Smacznego!

Zbawiennie działanie amarantusa dla środowiska naturalnego

Kasza amarantus, oprócz swojego szerokiego zastosowania w kuchni, ma jeszcze jedną znaczącą zaletę. Otóż szarłat pochłania średnio dwa razy więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny! Zwiększenie uprawy amarantusa przyczyniłoby się zatem do niwelowania skutków efektu cieplarnianego. Kasza amarantus stanowi więc dobry wybór dla tych, którzy troszczą się o środowisko naturalne.