Lubisz eksperymentować i sięgać po produkty spożywcze, których dotąd nie miałeś okazji próbować? Twoje oczekiwania może spełnić herbata czerwona rooibos. Charakterystyczna jest dla niej właśnie czerwono-brązowa barwa (podobna do kolorów przyjmowanych przez bursztyn) oraz delikatny, słodki smak przywodzący na myśl miód. Ze względu na to, że nie ma w swoim składzie kofeiny, można bez ograniczeń pić ją przez cały dzień – również wieczorem. Dzięki temu jest to napój, z którego nie muszą rezygnować dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące swoje pociechy piersią oraz osoby starsze.
Przygotowanie tej herbaty jest niezwykle proste. Wszystko sprowadza się do zalania wrzątkiem saszetki lub jednej łyżeczki suszu, a następnie zaparzenia pod przykryciem maksymalnie do pięciu minut. Potem nie pozostaje już nic innego jak tylko rozkoszowania się jej wyjątkowym aromatem. Napar można spożywać tak samo gorący, jak również zimny – wszystko zależy od potrzeb chwili, upodobań czy pory roku. Ponadto istnieje możliwość stworzenia mieszanek, których podstawę będzie stanowiła herbata czerwona rooibos. Wystarczy połączyć ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak: goździki, cynamon, imbir, kardamon, cytryna lub pomarańcza.